Erősödik a baloldali marakodás Szigetszentmiklóson

Újabb fejezet a szigetszentmiklósi baloldal szétszakadásának történetében: Nagy János balos polgármester a képviselő-testülettel szavaztatná meg saját januári döntését, amellyel eltávolította Jószai Attila DK-s alpolgármestert, Jószai viszont módosító javaslatában visszavonatná a testülettel a döntést. A szavazást az LMP-s alpolgármester ellehetetlenítette.

Magyar Nemzet
2021. 07. 21. 11:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy januári ügy került elő a baloldali marakodás színhelyévé vált Szigetszentmiklóson: az év elején Nagy János baloldali polgármester eltávolította posztjáról korábbi tanácsadóját, támogatóját, Jószai Attila DK-s alpolgármestert.

A rendkívüli jogrend alatt egy személyben meghozott döntés egymás ellen fordította a szivárványos koalíció pártjait, közben az ügy a kormányhivatal elé került, amely jogszerűtlenséget állapított meg, és határidőt adott az alpolgármester visszahelyezésére.

Nagy János részéről hosszú ideig semmilyen válasz nem érkezett, ám most, hogy zajlik a baloldali előválasztás kampánya, amelyben Nagy János az egyik jelölt Pest megye 8. számú választókörzetének parlamenti mandátumára, legerősebb kihívója pedig Jószai Teodóra DK-s jelölt, az eltávolított alpolgármester felesége, előkerült a téma. Ez azért is fontos, mert a kormányhivatal bírósági pert indított, amelynek alperese a szigetszentmiklósi képviselő-testület, és az alpolgármester elmozdításáról szóló határozat visszavonását kérte.

Nagy János saját döntésére kéri a képviselő-testület utólagos áldását
Fotó: Magyar Nemzet

A képviselő-testület július 20-i rendkívüli ülésére a polgármester előterjesztést, Jószai Attila módosító javaslatot nyújtott be. Nagy János gyakorlatilag arra kéri a képviselő-testületet, hogy szentesítse az ő egy személyű döntését.

Az önkormányzati törvényre hivatkozva azt fejti ki, hogy az alpolgármestert mindig a polgármester jelöli, a testület pedig a jelölés alapján szavazhat. Így folytatja: „ennek a logikáját követve, amennyiben a polgármester nem kíván a továbbiakban valamely alpolgármesterével együtt dolgozni, az erre vonatkozó polgármesteri döntést a képviselő-testületnek ugyanúgy el kellene fogadnia, ezért javaslom az alpolgármesteri megbízatás visszavonásáról szóló döntésem megerősítését”.

Jószai Attila módosítója ezt helytelen logikai következtetésnek tekinti, és arra kéri a képviselő-testületet, hogy helyezze hatályon kívül a januárban meghozott polgármesteri döntést, és július 31-ig visszamenőleg, teljeskörűen rendezze az alpolgármester juttatásait.

Az elmozdított DK-s alpolgármester azt is bejelentette a testület előtt, hogy amennyiben módosító javaslatát a testület elfogadja, ő július 31-ével le is mond posztjáról. Az értelmezők szerint ez üzenet volt: nem kíván tovább Nagy Jánossal dolgozni.

A testület azonban nem dönthetett. A rendkívüli ülésen a nyári szabadságolások miatt a 14 főből csak nyolcan jelentek meg, illetve a Fidesz–KDNP-frakció egyik tagja, Sallai Gábor képviselő az ülés előtt egy héttel elhunyt. A testület hét főtől már határozatképtelen. Erre érzett rá Jaksa-Ladányi Emma LMP-s alpolgármester, aki Nagy János utolsó következetes támogatója maradt az elmúlt időszakban, és aki végig szavazott. Amikor azonban az utolsó napirendi ponthoz, vagyis Nagy János előterjesztéséhez és Jószai Attila módosítójához értek, bejelentette, hogy nem asszisztál ilyen ügyekhez, kikapcsolta a gépét, és távozott az ülésteremből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.