Most az LMP forgácsolja a szivárványos koalíciót Szigetszentmiklóson

Kezd magára maradni Nagy János, Szigetszentmiklós baloldali támogatottságú polgármestere. Az ellenzéki előválasztásra készülő pártok képviselői közül egyre többen kerülik meg vagy fordulnak szembe vele. Most az LMP-s Kendernay Jánostól kapott egy látványos ütést, ami rendkívül felbosszantotta.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 04. 29. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szigetszentmiklósi LMP és a baloldali támogatottságú Nagy János polgármester viszonyával kapcsolatban is felvet néhány kérdést az a gesztus, amelyet Kendernay János, a zöldpárt parlamenti képviselőjelöltje tett a városvezetővel szemben. Többször megírtuk, hogy a negyvenezres város már készül az ellenzéki előválasztásra, amelynek tétje, hogy kit indítanak majd közös országgyűlési képviselőjelöltként 2022-ben a szivárványos koalíció pártjai.

A győzelemre készülő szivárványos koalíció 2019-ben. Az első sorban Az LMP-s Jaksa-Ladányi Emma, a polgármesteri széket elnyerő Nagy János és a DK-s Jószai Attila, akit Nagy januárban mozdított el pozíciójából
Fotó: Facebook

A közelgő előválasztás egyre inkább kiélezi a koalíció pártjai közötti nézetkülönbségeket. A DK jelöltje egyértelműen távolságot tart Nagy János polgármestertől, aki korábban azt nyilatkozta: ha legalább két szervezet jelöli, megfontolja, hogy beszálljon-e a versengésbe. A Momentum embere egyelőre nem bocsátkozott vitákba, az MSZP aspiránsa pedig részt vett a polgármester által legutóbb meghirdetett szemétszedési akción is, de a tény, hogy ez a két párt önálló indulóban gondolkodik, csökkenti Nagy János esélyeit. A Jobbik egyelőre nem fedte fel lapjait.

Látványos változás azonban, ami az LMP és a polgármester között történik. Mint azt korábban megírtuk, Nagy János és az őt támogatók – elsősorban a DK-s Jószai Attila – között már 2019-ben, a választási győzelmet követő pillanatokban feszültség támadt, ami azzal zárult, hogy idén januárban Nagy – a kormányhivatal szerint jogellenesen – elmozdította alpolgármesteri posztjáról Jószait, nem sokkal ezután pedig az MSZP helyi elnökének is távoznia kellett civil városházi állásából, mivel a párt tiltakozott a jogszerűtlen elbocsátás ellen. A polgármesternek egyetlen szilárd bizalmi embere van, akiben töretlenül bízik: az ugyancsak LMP-s alpolgármester, Jaksa-Ladányi Emma. Bizalmi szerepét jelzi, hogy Jószai Attila januári elbocsátása után senki nem tölthette be ezt a posztot, egy alpolgármesterrel dolgoztak tovább. Fontos tudni, hogy Jaksa-Ladányi Emma korábban sikertelenül bár, de indult az országgyűlési képviselői mandátumért.

Ebben a helyzetben lépett most elő az az LMP-s Kendernay János, aki 2019-ben a zöldpárt társelnöke volt. Kendernay szemlátomást igyekszik tematizálni a városon belüli közbeszédet: előválasztási vitát indítványozott, majd rögtön egy olyan probléma megoldására szólította fel nyilvánosan Nagy Jánost, ami valójában nem esik a városvezetés hatókörébe. A polgármester hosszú posztjában nem csak a támadás tartalmi részére reagált. Kendernay posztját hangulatkeltésnek nevezte, és célzott arra, hogy az LMP-s jelölt nem a választókörzetében él.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.