Esküszünk, esküszünk, maszkosok nem leszünk!

Hiába van már több mint két hete félezer közelében a napi koronavírus-fertőzöttek száma, és helyezett kilátásba súlyos büntetést a Budapesti Közlekedési Központ azok számára, akik nem takarják el arcukat a tömegközlekedési eszközökön, sokan utazás közben sem viselnek maszkot. A közösségi oldalakon folytatott beszélgetésekből kiderül, sokan nemhogy a maszkban, de abban sem hisznek, hogy valóban létezik a vírus.

2020. 09. 10. 15:14
null
Berlin, 2020. augusztus 29. Maszkviselés ellen tiltakozó táblát tart a kezében egy férfi a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetésen Berlinben 2020. augusztus 29-én. A németországi Stuttgartból induló Querdenken 711 mozgalom és jobboldali csoportok által szervezett tüntetés megtartását feltételekhez kötötték a berlini hatóságok. Fotó: Clemens Bilan Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dacára annak, hogy két hete elindult a koronavírus-járvány második hulláma, és tízezrek állása, vállalkozása van komoly veszélyben – tavasszal is nagy károkat okoztak a pandémia miatt meghozott kényszerű intézkedések –, nagyon sok, a tömegközlekedésben részt vevő utas nem tartja be a higiéniás előírásokat. Sokakat nem tart vissza az sem, hogy a Főpolgármesteri Hivatal, majd a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) rövid időn belül két közleményt is kiadott a folyamatosan romló helyzet miatt. Az elsőben még csak arról tájékoztattak, hogy az ellenőrök nyolcezer forintra bírságolhatnak a maszkviselés hiánya miatt. Egy nappal később már arról szóltak a hírek, hogy nagyobb létszámmal zajlik az ellenőrzés, és az ellenőrök az utazásból való kizárás lehetősége mellett helyszíni pótdíjat is kiszabnak, ha valaki a közösségi közlekedési szolgáltatás használata során nem vagy nem szabályosan takarja el az arcát maszkkal, sállal vagy kendővel.

Önnek az orra kilóg!

Várható kockázat ide, büntetés lehetősége oda, sokan még mindig nem hordanak maszkot vagy szabálytalanul viselik azt. Megdöbbentő, hogy a fiatal korosztály mellett sok idős sem tartja be az előírásokat. Maszk nélkül száll fel a 61-es villamosra egy középkorú, láthatóan betegségekkel küzdő asszony is, aki helyet foglal, majd maga elé révedve utazik hosszú perceken keresztül. Az arcát nem takarja el, pedig szüksége lehet rá, erről leginkább az tanúskodik, hogy az egyik megállóban beveszi az előre csomagolt gyógyszerét. Nem ő az egyetlen, aki nem visel maszkot, de nagyon sokan vannak, akik a szájukat eltakarják, de az orrukat nem. Olyan is akad – csak remélhetjük, hogy nem kapta el a koronavírust –, aki a szabadon hagyott orrát megállás nélkül törölgeti. Egyesek pedig az állukra teszik a maszkot, mintha azon keresztül fertőződhetnének meg.

Hasonló helyzetet tapasztalni más járatokon is, a 4-es villamosra sokan szintén az előírásokra fittyet hányva szállnak fel. Így tesz egy fiatal lány is, aki duplán hibázik: nem visel maszkot és a kutyára sem adott szájkosarat. Később – sajnos szintén maszk nélkül – felszáll a villamosra egy kismama is, aki néhány hónapos gyermekével utazik. Percek telnek el, amire eszébe jut, hogy nincs rajta maszk, de nem kapkod, csak lassú mozdulatokkal takarja el az arcát. Mögötte egy középkorú férfi éppen megunja maszkja viselését, és az állára húzza azt.

Közöny fogadja

A metrókon sem jobb a helyzet, nagyon sokan utaznak maszk nélkül. Két fiatal lány például ügyet sem vet a biztonsági szabályokra, a velük tartó társuk azonban egy ideig eltakarja az arcát. Ám amikor kezd neki kínossá válni a helyzet, akkor először lehúzza, majd le is veszi a maszkot. Nem messze tőlük egy nagyon idős, botjára nehezedő bácsi szintén nem takarja el az arcát, talán nincs is tisztában azzal, hogy mekkora kockázatot vállal. Hamar kiderül, hogy sokan nemcsak lent, a kocsikban veszik le a maszkot, hanem a mozgólépcsőn sem takarják el arcukat. Így tesz egy kisgyermekes család, ahol az anyuka láthatóan a következő gyermeket várja, de hasonlóan felelőtlen egy középkorú férfi is, aki ráadásul az orrát fújja, de ezt szerencsére legalább zsebkendőbe teszi. Megdöbbentő, de sajnos nem mindenki cselekszik hasonlóan.

Furcsa, de az esetek túlnyomó többségében a felelősségteljesen utazók nem foglalkoznak azokkal, akiken nincsen maszk, még csak rájuk sem hederítenek. A ritka kivételek közé tartozik, hogy az egyik helyen egy középkorú pár és egy fiatal nő azon vitatkoznak, hol kell felvenni a maszkot, a fülkében vagy már korábban.

Jobban tudják

A Budapesti Közlekedési Központ hivatalos Facebook-oldalán igen intenzív vita folyik minden egyes olyan bejegyzés alatt, amely a vírus elleni védekezésről szól. Van, aki arról ír, hogy egyesek miként bújnak ki a maszk viselése alól, például orrfújást imitálnak több megállón át, vagy a kapucnijukkal, ingujjukkal próbálkoznak. Egyesek annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a tömegközlekedésen az arcunk eltakarása az „sok hűhó semmiért”. Ehhez mások hozzáteszik, a maszk annyit ér a vírus ellen, mint a drótkerítés a szúnyog ellen. Ugyanez a tájékozottnak mutatkozó hozzászóló megjegyzi azt is: nincs másról szó, mint megvezetésről, értelmetlenül és hasztalanul vegzálják azokat, akik fizetnek az utazásokért, orvosilag sem indokolt és jogalapja sincs a maszkviselésnek. Akad olyan is, aki nemes egyszerűséggel kitalált dolognak titulálja a vírust. Egy újabb hozzászóló arról ír a BKK-nak, hogy fotója van egy ellenőrről, aki nem viselt maszkot, más pedig arról panaszkodik, hogy az M2-es metrón, bent a kocsiban is hasonlót tapasztalt. A maszkellenesek ezután több kommentben cikizik azt, aki lefotózta az ellenőrt, és az illetőt besúgónak, a leleplezést pedig szánalmasnak nevezik. Erről egy hozzászóló úgy vélekedik, hogy kellene egy csoport, ahová az ilyen képes bizonyítékokat feltöltik. Az jól látszik, hogy a felek között komoly ellentét van, de míg utazás közben békén hagyják a másikat, a közösségi oldalakon folyamatosan egymásnak feszülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.