Extra pénzt ad a kormány Budapestnek

Nyitott kapukat döngetett a DK, amikor azt követelte Fürjes Balázstól, tárgyaljanak a budapesti egészségügyre szánt ötvenmil­liárd forint első részletéről. Az államtitkár közölte: minderről már pénteken megállapodtak a főpolgármesterrel.

Szilágyi Anna
2020. 02. 18. 12:08
null
A minisztérium is az alapellátás körét bővítené Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tízmilliárd forint extra forrást ad a fővárosnak és a kerületeknek a budapesti járóbeteg-ellátás támogatására, erről Karácsony Gergely főpolgármesterrel már pénteken megszületett a megegyezés – jelentette be hétfőn Twitter-bejegyzésében Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Mint írta, a támogatás felosztása Karácsony Gergely javaslata szerint valósul meg. Az államtitkár Varju László, a DK országgyűlési képviselőjének közleményére reagált, aki arra szólította fel Fürjeséket, hogy tárgyaljanak a budapesti egészségügyre szánt ötvenmilliárd forint első részletéről, tízmilliárd forint elkülönítéséről.

A múlt hónapban Fürjes Balázs bejelentette, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt tárgyalásokat folytattak Karácsony Gergellyel és munkatársaival a közös fellépést szükségessé tevő budapesti kérdésekről. Ekkor a járóbeteg-ellátás fejlesztéséről elmondta, a forrás lehetővé tesz vizsgálatokat, gépek, eszközök beszerzését, rendelők építését, felújítását. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a főpolgármesterrel rögzítették a legfontosabb közös célt: ha szükséges, a beutaló kiállítása után hét napon belül legyen meg a CT- vagy MR-vizsgálat minden esetben, a vizsgálat után három napon belül pedig legyen vizsgálati végeredmény, diagnózis. A kormány száz százalékban biztosítja az ehhez szükséges kétmilliárdos költségvetési támogatást – emelte ki Fürjes Balázs.

A minisztérium is az alapellátás körét bővítené
Fotó: Mirkó István

Karácsony Gergely a fejlesztéseket saját sikereként könyvelte el, és Facebook-bejegyzésében korábban azt írta, „a városvezetés visszavette a felelősséget és a gondoskodást a budapestiek egészségéért”. Fontos megjegyezni, hogy mind a várakozás csökkentésére szánt kétmilliárd forintos forrás, mind a járóbeteg-ellátásra fordítandó tízmilliárd forint az Egészséges Budapest programból (EBP) valósul meg, vagyis nem a főváros biztosítja saját költségvetésből, hanem száz százalékban az állam. Az EBP 2017 óta működik, és tíz év alatt mintegy hétszázmilliárd forintból megújítja a főváros és Pest megye teljes egészségügyi ellátását.

A közeljövőben létrejövő egészségügyi átalakításokról szóló előterjesztésben az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma azt is meghatározta, hogy szükséges a most még fekvőbeteg fókuszú ellátás mellett a járóbeteg-ellátást erősíteni. Mint írták, elengedhetetlen az aktív fekvőbeteg-szakellátás ará­nyainak és kapacitásainak csökkentése, ezzel egyidejűleg az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás tevékenységi körének bővítése”. A járóbeteg-szakellátás szempontjából hiányos településeken pedig mobil szakorvosi szolgálat jöhet létre.

A fővárosi járóbeteg-ellátás támogatásáról szóló kormányhatározat hamarosan elérhető lesz a Magyar Közlönyben is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.