Felszámolták a rekordmennyiségű heroinnal üzletelő bűnszervezetet

Fegyveres rendőrök biztosították a drogszállítmány lefoglalását és megsemmisítését is, tartva attól, hogy a bűnözők vissza akarják szerezni a több milliárd forint értékű készletet. A rekordmennyiségű heroinból közel négymillió adagnyi kábítószer kerülhetett volna az utcára.

Végh Attila
Forrás: KRNNI2020. 12. 03. 17:05
KRNNI elfogás
Fotó: ORFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honi kriminalisztika történetének egyik legnagyobb mennyiségű – 69,1 kilogramm súlyú – heroinszállítmányát foglalták le a rendőrök Budapesten. Nemzetközi együttműködés keretében a szlovén hatóságok korábban az összesen 730 kilogrammos mennyiségből 661 kilogramm heroint már lefoglaltak. A nagy tisztaságú kábítószer-szállítmány feketepiaci értéke legkevesebb 17,5 milliárd forint. A Magyar Nemzet információi szerint akkora érvágás volt ez a drogkereskedőknek, hogy számítani lehetett arra is, megtámadják a lefoglalt szállítmányt, ezért géppisztolyos rendőrök biztosítottak minden nyomozati eljárást. A rendőrség 2020. december 3-án vádemelési javaslattal zárta le a vizsgálatot, két török bűnöző ellen elfogatóparancsot adattak ki.

Fotó: police.hu

A szlovén vámhatóság 2019. október 30-án Koper kikötőjében, egy Iránból Magyarországra tartó konténer vámügyi ellenőrzése során fóliatekercsekben elrejtve 730 kilogramm heroint talált. A szlovén hatóság az információkat az Europolon keresztül átadta a Készenléti Rendőrség munkatársainak, akik megállapították, hogy a kikötőben talált heroinszállítmány a 48 éves K. Richárdhoz köthető.

A nyomozók trükköztek. A szlovén rendőrség a konténerből 661 kilogramm kábítószert lefoglalt, de az elkövető kézre kerítése érdekében a fennmaradó heroint – magyar rendőrök felügyelete mellett – továbbengedte. A szállítmány november 5-én érkezett meg a magyarországi telephelyre, ahol K. Richárd szétpakolta a fóliatekercseket, majd az általa bérelt raktárban helyezte el a drogot, ahol a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége a férfit elfogta.

A gyanúsítottnál hétmillió forint és hetvenezer euró készpénz volt. A raktárban, csomagolószer alapanyagát képező fóliatekercsekbe elrejtve találták meg a Szlovéniában már megjelölt kábítószert. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ vegyész szakértője megvizsgálta a drogot. A Magyarországon lefoglalt tiszta heroin többszörös hígítással került volna a feketepiacra, négymilliárd forint hasznot hozva a drogkereskedőknek.

KRNNI elfogás

A kábítószer Iránból Magyarországra történő becsempészésével a 48 éves budapesti K. Richárdot gyanúsították meg. A férfi a tulajdonában lévő fuvarozócéggel fedezte a drogcsempészést, a fedőcég adóit, számláit a fekete bevételből fizette, tényleges üzleti tevékenységet nem végzett, ezért számvitel rendjének megsértése miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is eljárást indított ellene. A törvénytelenül szerzett pénzből a gyanúsított a Balaton-felvidéken vásárolt egy házat, amit teljes körűen felújított. Luxusautókra is tellett a drogbizniszből, ezeket gyerekei, barátai nevére íratta, így akarta eltitkolni vagyonát, emiatt intellektuális közokirat-hamisítás miatt is felelnie kell.

A heroinszállítmány eredetének nyomozásakor a rendőrség látóterébe került két török-magyar állampolgár is. D. Dalan a heroin Törökországból Magyarországra – illetve a szlovén kikötőbe – szállítmányozásában működött közre, amihez kezdetben anyagi segítséget is nyújtott az akkor még a drogüzletben járatlan magyar kamionosnak. Egy másik török férfi, Y. Mustafa az importált kábítószer-szállítmány továbbértékesítését szervezte Németországba és Hollandiába. A rendőrség mindkettőjük ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, a ma befejezett eljárást velük szemben is vádemeléssel zárta le a nyomozóhatóság. K. Richárd ingó és ingatlan vagyontárgyait a rendőrség lefoglalta, a bíróság ítéletében azok elkobzásáról is döntést hoz majd. A drogkereskedők a hatályos magyar törvények szerint életfogytig tartó börtönbüntetésre is számíthatnak. A lefoglalt heroint a rendőrség az eljárás nyomozati szakának lezárásával egy szemétégetőben ügyészi felügyelet mellett megsemmisítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.