Folytatódik a 18 milliárdos pénzmosás ügyének tárgyalása

A védelem perbeszédeivel folytatódott a Fővárosi Törvényszéken annak a 36 gyanúsítottnak a büntetőpere, akik a gyanú szerint Magyarország legnagyobb pénzmosási ügyében vállaltak szerepet.

2021. 02. 24. 15:54
ORFK
A pénzmosással ggyanúsított bűnszervezett irányítóinak elfogása Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kábítószer-kereskedelemből származó bűnös pénz tisztára mosása mellett illegális cigaretta-kereskedelemmel is foglalkoztak a nemzetközi bűnszervezet tagjai a nyomozás során beszerzett információk és bizonyítékok alapján. A perbeszédek február 22-én kezdődtek, a hét minden napjára tárgyalást rendelt el a bíróság az ügyben.

A pénzmosással gyanúsított bűnszervezet irányítóinak elfogása
Fotó: Police.hu

A vádirat alapján a bűnszervezetet Magyarországon egy itt élő egyiptomi férfi és egy magyar társa irányította. A szervezet tevékenysége 2012 és 2014 között a Kolumbiából származó, majd Nyugat-Európában értékesített kábítószerek kereskedelméből befolyt pénzek eredetének leplezésére irányult. A pénzmosással összefüggő tevékenységüket egy vietnámi állampolgárságú bűntárs megbízása alapján végezték. A pénzváltással foglalkozó vietnámi férfi közreműködésével

olyan bűnszervezetet építettek ki 2010-től, amelyben a beszervezett pénzszállítók Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban és Németországban a bűncselekmények elkövetéséből származó pénzt az előre egyeztetett találkozókon átvették, majd azt rejtett szállítás céljából átalakított gépjárművekben elrejtve Magyarországra szállították.

A készpénzt a bűnszervezet más tagjai nagyobb címletekre váltották, majd az általuk Szlovákiában és Magyarországon nyitott, különböző bankszámlákra fizették be. Később a befizetett összegeket átutalták a magyar és szlovák bankszámlákról különböző távol-keleti cégek, főleg Kínában és Hong-Kongban vezetett bankszámláira.

Az I. rendű vádlott a futárok irányításába bevonta a feleségét, a II. rendű vádlottat is. A III. és IV. rendű vádlottak rokonaikból és megbízható ismerőseik köréből választották ki a futárokat. Az ügy fő vádlottjai összesen több mint 18 milliárd forint bűncselekményből származó készpénz eredetének elleplezésében vettek részt.

A bűnszervezet mellékjövedelme dohánycsempészetből származott
Fotó: Police.hu

A pénzmosás mellett a bűnszervezet tagjai a vádirat szerint 2013 és 2015 között külföldről származó, adózatlan cigaretta forgalomba hozatalával is foglalkoztak. Az Ukrajnából és Szerbiából származó, adójegy nélküli cigarettát Magyarországon vásárolták meg, egy részét itthon értékesítették, míg a másik részét az Európai Unió országaiban adták el. Az illegális cigarettát rejtekhelyes kisteherautókkal, családi utazásokat színlelve szállították vagy dupla falú kamionokba rejtették. Az

illegálisan forgalmazott cigaretta értéke összesen csaknem 780 millió forint volt.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értéket meghaladó pénzmosás bűntette, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 36 személlyel szemben nyújtott be vádiratot még 2017 decemberében a bíróságra. A bűnszervezet két irányítója mellett további négy személy látott el szervezési feladatokat, a többi vádlott pedig végrehajtói szerepet – pénzfutárok, illetve a cigaretta szállításában részt vett bűntársak – töltött be a bűnszervezetben. Az ügyészség minden gyanúsított esetében szabadságvesztés kiszabását javasolta, a futárok esetében lehetőséget hagyva a büntetés felfüggeszthetőségére. Az irányítók és a szervezők tízéves börtönbüntetésre számíthatnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.