Fordulat a vakcinabotrányban, Brüsszel nem mond igazat

Magyarországnak nem is volt lehetősége külön szerződést kötni a nyugati vakcinagyártókkal. A brüsszeli bürokraták most megpróbálják lerázni magukról a felelősséget.

Magyar Nemzet
2021. 03. 23. 12:37
null
Szolnok, 2021. március 15. Szmolnik Katalin, az oltópont munkatársa a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó injekciós tûket rendezi a szolnoki Hetényi Géza Kórház 2-es oltópontján 2021. március 15-én. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután nyilvánosságra hozták az uniós vakcinaszerződéseket, a brüsszeli bürokrácia egyből bepróbálkozott – hívta fel a figyelmet legújabb videójában Ómolnár Miklós. A Mediaworks bulvár és magazin üzletágának igazgatója kijelentette,

nem léteznek olyan szerződések, melyeket az uniós országok külön írtak alá a nyugati vakcinagyártókkal.

Ómolnár korábban feltett kérdéseire válaszolva hivatalosan is megerősítették, hogy hazánk nem szerződött egyetlen nyugati vakcinagyártóval sem. Bebizonyosodott, hogy Brüsszel nem mond igazat. Az Európai Bizottság is elismerte, hogy nincsenek más szerződések, csak amit ők kötöttek. Magyarország kizárólag keleti vakcinákra szerződött önállóan, arra hivatott gyógyszer-nagykereskedő cégeken keresztül.

Ómolnár Miklós felidézte,

az Európai Unióban közös beszerzésről szól a szerződés, Magyarország csak lehívhat mennyiségeket az EU által megrendelt oltóanyagból,

amelyek aztán vagy megérkeznek, vagy nem.

Emlékeztetett: Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília egyértelműen tisztázta, hogy az Európai Unióban egy közös beszerzés lévén zajlik a vakcinák vásárlása. – Csak az orosz és kínai vakcinaszerződéseket köthette meg Magyarország – emelte ki Ómolnár.

Hová is jutott volna Magyarország, ha kizárólag a Brüsszel által megrendelt vakcinákra támaszkodik? – tette fel a kérdést a szerkesztő. Április elsejéig 2,3 millió EU-s vakcina érkezik, Oroszországból és Kínából pedig 2,7 millió – mutatta be a pontos számokat videójában.

A Magyarországra beérkező vakcináknak közel hatvan százaléka keletről érkezett eddig

– leplezte le Ómolnár Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.