Frontális támadás Jászberényben

Mindent elsöprő, lejárató akciókkal fűszerezett kampányt folytat az ellenzék Jászberényben, ahol november 10-én megismétlik a polgármester-választást. Olyan módszereket tesztelhetnek, elsősorban a közösségi oldalakon, amelyeket későbbi választásokon alkalmazhatnak. A kormánypártok abban bíznak, hogy a józan többség látja, melyik erőnek fontos a város, és nem ülnek fel az ellenzéki provokációknak, uszításnak.

2019. 11. 07. 5:50
null
A balliberálisok most többet költenek a kampányra, mint október 13. előtt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az ország legtöbb településén lassan eltűnnek az önkormányzati választási plakátok, Jászberényben több és költségesebb kampányanyagot helyezett ki az ellenzék az elmúlt napokban a város közterein, mint az október 13-i szavazás előtt.

Szijjártó Péter: Nem lesz munkanélküli a 800 jászberényi dolgozó

Hatpontos akcióterv garantálja, hogy az Electrolux csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalói nem kerülnek az utcára. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: akik a jászberényi vezetőket hibáztatják a multicég globális döntéséért, azok szimplán hazudnak.

Ennek az az oka, hogy a Jászság központjában most vasárnap megismétlik a polgármester-választást. Mint ismert, az október 13-i megméretésen összesen négyen indultak: Szabó Tamás (Fidesz–KDNP) polgármester, a balliberális ellenzék jelöltje, Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület), Dobrosi Péter (Mi Hazánk) és Magyar Levente (független). A megméretést Budai nyerte meg, aki az első tájékoztatás szerint 14 szavazattal győzött a polgármester-választáson.

Szabó Tamás azonban fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottság eredményt megállapító döntése ellen. A területi választási bizottság az indítványnak helyt adva, a rendelkezésre álló nyilatkozatokat, bizonyítékokat mérlegelve megállapította, hogy olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek nemcsak a választópolgárok akaratát befolyásolhatták, hanem a választás eredményét is.

A határozat szerint az, hogy idegenek mentek be a szavazókörökbe, a szavazatszámláló bizottsági tagok „kontrollálatlanul” mozogtak, illetve a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek, szervezetten szállították a választókat, olyan mértékben tették aggályossá a választási eredményt, amit csak új szavazás elrendelésével lehet orvosolni. E döntés ellen fellebbeztek, de a Szegedi Ítélőtábla jogerős végzésével elutasította a benyújtott felülvizsgálati kérelmeket.

A balliberálisok most többet költenek a kampányra, mint október 13. előtt
Fotó: Mirkó István

Az, hogy Jászberényben az október 13-i választást nem a munka, hanem ismét a kampány követi, alaposan ráirányította a figyelmet a városra, és az ellenzék is lényegesen intenzívebben dolgozik, mint korábban. Nem riadnak vissza a durva lejárató akcióktól sem.

– Jászberényt a Jászság fővárosának tekintjük, ahol olyan ipari potenciál van, ami a megye szempontjából is igen jelentős. A város szépen fejlődik, folyamatosan pályázunk, és ezekhez mindig rendelkezünk a megfelelő önerővel. Csak az utóbbi években körülbelül hétmilliárd forint értékben indultak el fejlesztések – mutatott rá Szabó Tamás polgármester.

A politikus hozzátette: a folyamatosan javuló gazdasági teljesítőképesség mellett ki kell emelni, hogy a településen nagyon komoly oktatási, kulturális, sport- és civil élet folyik, és ezekre a kincsekre is nagyon fáj az ellenzékiek foga.

A polgármester szerint a felfokozott ellenzéki érdeklődésre magyarázat az is, hogy a balliberális oldal már 2022-re gyakorol. Azt vizsgálják, hogy miként lehet egy döntetlen körüli eredményt a maguk javára fordítani. – Ez a fajta felfokozott hangulat, körítés, amit az elmúlt napokban látunk, egyre nagyobb terhelést, problémát jelent a jászberényieknek.

Nehezen viselik az emberek, hogy az ország más pontjairól üzengetnek nekik és szólnak bele a helyi ügyekbe. Látszik a közösségi oldalakon, hogy az ellenzéki megszólalók döntő többsége nem jászberényi, de még csak nem is a térségben lakik. Furcsa, hogy olyanok is, mint az újpesti vagy a siófoki polgármester Budai Lóránt mellett kampányolnak, noha aligha ismerik – fogalmazott Szabó Tamás.

Jászberény polgármestere szerint a választásnak helyi és országos tétje is van, de őket elsősorban a város és a Jászság érdekli. Mégpedig az, hogy mit jelentene a városnak az, ha ellenzéki polgármestere lenne, főleg egy olyan politikus, mint a jobbikos Budai Lóránt. – Az ellenzék az elmúlt kilenc évben legalább annyit foglalkozott országos politikával, mint a helyi ügyekkel.

Támadták, hogy a kórházak és az iskolák állami működtetésbe kerültek, de még az adósságrendezést is kifogásolták – emelte ki Szabó Tamás. Szavai szerint kérdéses az is, hogy ha a tapasztalatlan és felkészületlen Budai Lóránt nyerné el a polgármesteri széket, akkor valójában ki vezetné a várost. Mögötte ott vannak ugyanis a balliberális pártok erős emberei, így például Gedei József (DK), a település korábbi polgármestere, korábbi országgyűlési képviselő, illetve az MSZP helyi elnöke, Balogh Béla is.

– A tét éppen ezért az, hogy ez a hataloméhes, később az együttműködésre képtelen társaság vezeti tovább a várost egy tapasztalatlan polgármester vezetésével, aki a megélhetési politikus iskolapéldája, vagy mi, akik kiválóan együtt tudunk működni a térség országgyűlési képviselőjével és a kormánnyal a település további fejlesztése érdekében – hangsúlyozta Szabó Tamás.

A kormánypárti politikus kitért az Electrolux-ügyre is, amelynek hátterében az áll: a vállalat szeptemberben bejelentette, hogy a következő évben mintegy nyolcszáz embert bocsát el Jászberényben, mert a porszívógyártást és a szabadon álló hűtőgépek gyártásának jelentős részét külső partnerekhez szervezi át.

Az ellenzék ezért a fideszes vezetést tette felelőssé, noha a döntést a cégcsoport svédországi központjában hozták meg, és abba a városnak, de még a kormánynak sem volt beleszólása. – Ennek ellenére a kormánnyal együttműködve keressük a befektetőket, akik az Electrolux helyébe léphetnek, amivel a nyolcszáz embernek állást tudunk biztosítani, és a város bevételei sem csökkennének. A térségben működő vállalkozók egyébként jelezték, hogy akár ezer embert is fel tudnának venni – fűzte hozzá Szabó Tamás.

Pócs János (Fidesz–KDNP), a térség országgyűlési képviselője megerősítette, Jászberénynek kiemelt szerepe van a térségben, így nagyon nem mindegy, ki viszi tovább a várost. – Szabó Tamás velem és a kormánnyal egyeztetve egy 22 pontos programot tett a választók elé, amelynek minden jászberényi ember haszonélvezője lehet. A kérdés az, hogy ezt a programot végig tudjuk-e vinni.

Az ellenzéki oldalon ezzel szemben egyetlen pontból áll a program, mégpedig abból, hogy gyűlölik Orbán Viktort, a Fideszt és annak helyi politikusait, erre viszont nem lehet egy város vezetését építeni. A balliberális pártok mellesleg egymást is gyűlölik, csak jobban utálják a Fideszt. Közösen képtelenek lennének dolgozni, a koncon vitatkoznának – emelte ki.

Az ellenzék a hatalom megszerzése érdekében valóban mindent bedob és minden konfliktust félretesz, ezért állhat elő az abszurd helyzet, hogy november 9-én Fekete-Győr András (Momentum) helyben, Jászberényben Budai Lóránt mellett kampányol.

Egy olyan politikus mellett állnak ki a balliberális pártok, így a Momentum is, aki korábban a kitörés napjára emlékezett, és előszeretettel idézett Hitlertől és Szálasitól is, utóbbit „Magyarország nemzetvédőjének” nevezve. Érdekes, hogy amíg augusztusban a Momentum nem volt hajlandó Kulcsár Gergely (Jobbik) debreceni képviselőjelöltet támogatni annak korábbi antiszemita megnyilvánulásai miatt, Budainak felmentést adnak, sőt Fekete-Győr helyben kampányol érte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.