Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 11., vasárnap, Leó, Szaniszló napja
HÍR TV – Bayer ShowVarga Judit: Sok helyen álszentséget látok.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/gulyas-gergely-a-korhazak-leterheltsege-nem-nott-9081377/

Gulyás Gergely: A kórházak leterheltsége nem nőtt

A fertőzések száma lassan mintha csökkenne, de ez hektikus, és nem mondhatjuk, hogy túl vagyunk a csúcson. Az remélhető, hogy most vagyunk a platón – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett: egy hónappal meghosszabbítják a védekezésre vonatkozó intézkedéseket, és elmondta, a karácsonyi időszakra vonatkozó szabályokról december 21-én döntenek. Mindenki örülne annak, ha együtt lehetnének a családok – mondta a miniszter, de kiemelte, a legfontosabb a vírus terjedésének lassítása.

Megismételte, szilveszterkor biztosan kijárási tilalom lesz. Egy olyan szilveszter, ahol nagy társaságok jönnek össze, többhetes védekezés eredményeit veszélyeztetné – mondta a politikus, aki arról is beszélt, hogy mindent meg kell tenni, hogy a leghamarabb vakcinához juthasson Magyarország, ezért az uniós projektben és az orosz vakcina projektben is részt veszünk.

Kovács Zoltán és Gulyás Gergely a Kormányinfón, 2020.12.10-én

A kínai vakcina is már az engedélyezési fázisban van – emlékeztetett. Van remény arra, hogy a jövő év elején lesz vakcina, ezért aki szeretne oltást kapni, az regisztráljon a kormány által létrehozott oldalon – mondta Gulyás Gergely, és megismételte, ingyenes és önkéntes lesz a védőoltás.

– Nagyon fontos, hogy az egészségügyben a védekezési képesség megmaradjon – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: ágyból és lélegeztetőgépből van elég, a kapacitásokat nem teljesen merítjük. A tárcavezető köszönetet mondott az orvosoknak és az ápolóknak, akik hónapok óta megfeszítetten dolgoznak. Az oltási terv szerint az első körben ők kapnak majd a vakcinából, ezt követően az idősebb korosztály juthat hozzá. A rosszindulatú pletykákkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, nincs állami nyilvántartás arról, hogy „a nyugdíjasok közül ki milyen egészségi állapotban van”.

A tesztelések számában a múlt héten ötödikek voltunk Európában. A pedagógusok, az egészségügyben dolgozók és a közigazgatási dolgozók tesztelése rendben lezajlott, illetve zajlik – fejtette ki a miniszter.

Szintén fontos téma, hogy a miniszterelnök intenzív tárgyalásokat folytatott európai szövetségeseivel. A német–lengyel–magyar tárgyalások sikeresek voltak, van esély arra, hogy a mai EU csúcson Magyarország győzelmet könyvelhessen el, és egyhangúlag fogadják el a dokumentumot. A kormány álláspontja végig az volt, hogy politikai kérdést nem lehet együtt tárgyalni a költségvetéssel, és Magyarország nem zsarolható.

Az uniós migrációs terv kapcsán a miniszter megismételte, bevándorlást nem lehet a költségvetéshez kapcsolni. Gulyás Gergely arról beszélt, úgy tűnik, sikerült elhárítani a veszélyt, hogy a költségvetést használják a bevándorlás kikényszerítésére az Unióban.

Hazánk elkötelezett abban, hogy szigorú elszámolás mellett használja fel az uniós forrásokat, de politikai kérdéseket nem lehet a jogállamiság címén eldönteni. A németekkel közösen elfogadott, a magyar–lengyel követeléseket tartalmazó megállapodás lehetővé tenné, hogy hazánk ne legyen zsarolható pénzügyileg a bevándorlás kapcsán.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a miniszter elmondta: negatív folyamat indult el Kárpátalján, ami a nyelvtörvénnyel kezdődött. A Velencei bizottság is elítélte ezt, de Ukrajna nem hajtotta végre a javaslatokat. Most pedig koncepciós pereket indítanak magyar politikusok ellen és magyar szervezetek székházai ellen történnek erőszakos cselekmények. Ha a NATO- és EU-csatlakozás fontos Ukrajnának, fel kell lépjen az ilyen jelenségek ellen. Hazánk addig blokkolja az integrációt, amíg Ukrajna nem tekinti teljes jogú állampolgárnak a magyarokat.

Lapunk kérdésére Gulyás Gergely elmondta, van egy rendelettervezet, amelyet kétharmados többséggel a tanácsban kell elfogadni, ehhez az állam és kormányfőknek egyhangúlag kell egy tisztázó dokumentumot elfogadniuk. Erről állapodott meg hazánk Lengyelországgal és Németországgal, így egy egyhangú garancia áll rendelkezésre Magyarországnak, amihez Hollandia és a többi tagország támogatása is szükséges.

Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy lesz egy központi kampány annak érdekében, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen. A tárcavezető rávilágított, az oltási hajlandóságot vizsgáló mérések nagy szórást mutatnak, de ma legfeljebb a teljes népesség hatvan százaléka oltatná be magát. A miniszter arra is rávilágított, hogy nem mindegy, milyen gyorsan és milyen szervezettséggel sikerül az oltást megszervezni. – Az oltási tervben az egészségügyi dolgozók szerepelnek első helyen, így a miniszterelnök nem adathatja be magának a vakcinát elsőként, mint az influenzaoltás esetében – mondta Gulyás kérdésre válaszolva. Arról is beszélt, hogy ha lesz több vakcina, választhatnak közülük az állampolgárok. Az a cél, hogy minél többeket oltsanak be.

Gulyás Gergely elmondta, az uniós kompromisszum összhangban lesz a parlament által korábban elfogadott határozattal, hiszen biztosítja, hogy Magyarország ne lehessen zsarolhat a bevándorlás kapcsán, így ha egyhangúlag elfogadják a megállapodást az állam- és kormányfők, akkor nem lesz szükség vétóra – mondta a miniszter. Az a cél, hogy január elsejét követően a lehető leggyorsabban sok pályázatot írjanak ki, hogy talpra álljon a gazdaság. Az uniós források a következő években nagyon fontosak lesznek a járvány hatásainak enyhítésében – mondta a miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, minden, a vakcinával kapcsolatos kutatásba igyekszik bekapcsolódni Magyarország, így van ez az orosz vakcina tesztelésével is. Erről már megállapodás született az orosz féllel.

Az európai uniós szabály szerint Magyarországnak nem kell egyeztetni arról, hogy milyen vakciánt hoz forgalomba. Ennek ellenére a magyar hatóságok csak azt engedélyezik, ami a vizsgálatok alapján hatásos és veszélytelen – mondta a miniszter.

A családtámogatásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: meghosszabbítják a határidőket és kitolják az életkori határokat. Erről részletes tájékoztatást ad Novák Katalin miniszter videója a Facebookon.

A romániai választásokkal kapcsolatban azt mondta Gulyás Gergely, hogy szép eredményt ért el az RMDSZ, a siker azt tükrözi, hogy nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

A kispesti korrupciós ügyekkel kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott, az ügyészség az alkotmányos rendnek megfelelően független a kormánytól, ezért a kormánynak nincs hatása rá. De a kormány reméli, hogy a kispesti politikusokkal szemben vádemelés történik.

A miniszter elmondta, az elmúlt hetekben rendszeresen tesztelték a szociális, egészségügyi és oktatási dolgozókat, és ha kell, januárban is folytatják a vizsgálatokat, amelyeket 18 ezer helyszínen végeztek.

Gulyás Gergely megismételte, hatvanszázalékos táppénz jár alapesetben a tanároknak, és ezt kiegészíti egy eljárás, ami megállapíthatja, hogy munkahelyi megbetegedés történt, így százszázalékos táppénzt is kaphat a pedagógus.

A miniszter arról is beszélt, a kormány minden egyszerűsítésre nyitott a bértámogatási formanyomtatványok kapcsán. Hozzátette: más országokban sem igényel kevesebb adminisztrációt a bértámogatás, mint hazánkban.

A KSH statisztikáiból az látszik, januártól márciusig kevesen hunytak el a megszokotthoz képest 2020-ban, ez viszont általában kiegyenlítődik az év során. Statisztikai szempontból ebben nincs semmi rendkívüli.

A tárcavezető az ápolók fizetésének emelkedésével kapcsolatban elmondta, ha a számokat nézzük, akkor a 2016 előttinek a két és félszerelését fogják keresni az érintettek, és ebben a ciklusban 72 százalékos az emelés. 1990 óta nem volt olyan ciklus, ahol ekkora mértékben emelkedtek volna az ágazatban a fizetések. Kiemelte: az egészségügyet a béremeléseken kívül a felszereltség javításával igyekeztek felkészíteni a járvány során a fokozott terhelésre.

A kormány olyan szabályt alkotott, amely egyformán tiltja minden önkormányzatnak az adóemelést – válaszolta kérdésre a tárcavezető. Hozzátette: a járvány időszakában nem emelhetők a lakossági terhek a kabinet véleménye szerint, ilyenkor mindenkinek nehezebb a helyzete, a kormánynak és az önkormányzatoknak is.

A közműadó esetében széles körben elterjedt tévedésről van szó – mondta a miniszter, aki szerint a legtöbb önkormányzatnak csökken ez a terhe, a kormány díjemelést hozott keveseknek, és jelentős díjcsökkentés sokaknak – tette hozzá.

Minden, a korrupcióval gyanúsított Nagy János államtitkár által kötött szerződést felül kell vizsgálni, és ahol szükséges, ott felmondani – közölte Gulyás Gergely.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Novák Katalin ma egyeztet az Idősügyi Tanáccsal. A kormány nyitott a vásárlási idősávra vonatkozó szabályok változtatására a karácsony előtti időszakban.

Attól, hogy valakik akár az Országgyűlésben is relativizálják a migráció veszélyeit, a kormány álláspontja nem fog megváltozni. A déli határszakasz védelme rendkívül fontos. Erről Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva beszélt, kiemelve, a véleménynyilvánítás szabadságának megőrzése nagyon fontos. A szélsőséges álláspontokon kívül minden véleménynek teret kell adni.

A kormánynak szüksége van a december 21-ig beérkező adatokra, hogy dönthessen egy esetleges karácsonyi enyhítésről. Kivételes szabály meghozása csak a járványügyi helyzet függvényében történhet – mondta a miniszter, és hozzátette: konkrét döntés a karácsonyi szabályokról december 21-én lesz.

Egyes szereplők a katás adózást adóelkerülésre is használták. A kormány által bevezetésre kerülő szigorítás tényleges célcsoportját az adónemnek nem befolyásolja – vélekedett Gulyás Gergely a kormány által hozott döntésekről az adózási forma kapcsán.

A miniszter beszélt arról is, hogy a kormány még nem döntött a közmunkások bérének – beígért – emeléséről, ehhez meg kell várni a minimálbér esetleges emelésére vonatkozó megállapodást a munkavállalók és a munkáltatók között. Idén nehezebbek a tárgyalások, egyelőre nincs megállapodás – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett, döntöttek a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről, amelyet a baloldali kormányok szüntettek meg a gazdasági válság idején.

Az üzletek nyitva tartásával és a kereskedelmi dolgozók szakszervezetének javaslatával kapcsolatban úgy fogalmazott Gulyás Gergely, erről még tárgyalások folynak. A kérdés az volt, hogy december 24-én van-e értelme kinyitni, ha marad az időseknek fenntartott idősáv. A miniszter elmondta, a kormány idén betiltja a petárdák és rakéták árusítását.

Az Európai Néppárttal kapcsolatos újabb kérdésre azt felelte a tárcavezető: a Fidesz egyelőre tisztázni kívánja a nézeteltéréseket. Úgy véli, a néppártnak nagyobb szüksége volna most a Fideszre, mint fordítva.

Intenzív osztályon pillanatnyilag 994 beteget kezelnek, lélegeztetőgépen 645-en vannak, a kórházban kezelt betegek száma 7869 – mondta újságírói kérdésre válaszolva Gulyás. A lejáró személyi dokumentumok határidejének kitolása megtörtént, a november 4. után lejárt dokumentumok még hatvan napig használhatóak.

Cikkünk folyamatosan frissül…

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Liberális játszma

A baloldal egymillió ember beoltását akadályozta volna meg
A baloldali összefogás továbbra sem vonta vissza a keleti vakcinákat támadó parlamenti javaslatait.

Focibotrány

Minden Gulácsival kezdődött
Egy német cég a véleménye miatt rúgott ki egy kiváló magyar szakembert, Petry Zsoltot.

Kiemelt

Bánhidi megsérült, kihagyhatja a Veszprém elleni kupadöntőt
A válogatott beállója csak egy félidőt játszott az elődöntőben, a szegediek kapitánya, Jonas Källman még nála is kevesebbet.

Poszt-trauma

Vadai Ágnes rátámadt Szili Katalinra
Gyurcsányista tempó.

Poszt-trauma

Fordulat: kampányt indított az ellenzék a regisztráció ellen
Ismét más irányt vett az ellenzéki kommunikáció: tegnap még regisztrálásra buzdítottak, ma már a regisztráció eltörlését követelik.

Poszt-trauma

Veesenmayer lehelete és a bolsevik agitátorok
Jó tudni, hogy a „német” „közszolgálati” bárdolatlanul beleavatkozna a 2022-es magyarországi választásokba.

Aktuális

Donald Trump republikánus győzelmet jósol
Az előző amerikai elnök egy zárt körű rendezvényen arról beszélt, pályára rakná a Republikánus Pártot.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány már nem lottóötös
A Gyurcsány Ferenc nevű politikai kalandorral kapcsolatban tiszta és világos beszédre van szükség.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!