Gyűlöli a liberális világ az egyházi iskolákat

Bese Gergő atyával pünkösd alkalmából a liberális korszellem veszélyeiről, az egyházi oktatásról és az ünnep üzenetéről készített interjút a Híradó.hu. A Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán egy katolikus és egy állami általános iskolában is hittant tanító pap szerint ha valaki nyíltan elmondja, hogy baj van, akkor az nem lesz népszerű ember. Ő viszont nem népszerű akar lenni, hanem azoknak a fiataloknak az életét, lelkét szeretné megmenteni, akik a jövőt jelentik a magyar társadalomnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Hirado.hu2021. 05. 24. 9:47
Bese Gergő
Bese Gergő atya Forrás: hirado.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bese Gergő atya szerint a tinédzserkorú gyermekek jelentős része ma már találkozik a kábítószerekkel, szinte minden intézményben előfordulnak a drogok, és sajnos eszköztelenek vagyunk ez ellen – olvasható a Híradó.hu oldalán. Hozzátette, ez nem magyarországi sajátosság, a szociális hálót fejleszteni kell ezen a téren, hogy hatékonyabban lehessen segíteni a fiatalokon. Tapasztalatai alapján az elvált szülők gyermekei a legveszélyeztetettebbek: nem tudnak felnőttkorúakkal beszélgetni, nincs modelljük az ismerkedésről vagy a párkapcsolatok működéséről, sőt mintát sem látnak a klasszikus férfi és női szerepekről a csonka családokban. Az internetről tájékozódnak, tizenévesen pornót néznek.

Ez egy torz képe a valódinak, de a gyerekek ezt fogják keresni a való életben is, majd a kudarcok után a velük azonos neműek között kereshetnek sikerélményt.

Az atya szerint utóbbi ráadásul ma divat is, amivel kapcsolatban egy példát is kiemelt:

„Tavaly karácsonykor bibliai történeteket akartam lejátszani az egyik nagy videómegosztóról a gyerekeknek, és a Háttér Társaság a Melegekért reklámját minden rajzfilm előtt végig kellett néznünk. A gyerekek között volt olyan, aki már szinte szó szerint tudta a reklámot, mert nekik is mindig lejátsszák az összes rajzfilm előtt.”

Bese Gergő atya
Fotó: Híradó.hu

A katolikus pap elmondta, az uralkodó liberális ideológiában elvárás, hogy ne legyenek keretek, ezért sem működnek a családok, nincsenek a cselekedeteknek következményei.

Bese Gergő szerint az egyházi intézmények hatalmas ellenszélben dolgoznak, mindenhonnan a keresztény világnézettel ellentétes üzenetek ömlenek a gyerekekre.

Más a keresztény szemlélet az oktatásról, ahol a nevelés három fontos oszlopa a test, a szellem és a lélek. Ezért kell az egyházi iskolákban foglalkozni a sporttal, szem előtt tartva a tananyagi oktatást is, és ezért kell, hogy a lelki nevelés is mindent áthasson. Bese Gergő atya szomorúan tapasztalta, hogy ennek ellenére folyamatos támadás éri az egyházi iskolákat:

„Az egyházi iskolákat ezért is gyűlöli a liberális világ, mert mi kimondjuk, hogy a király meztelen. Kimondjuk azt, hogy a világban ma uralkodó liberális világnézetet nem tartjuk normálisnak. Bebizonyítjuk, hogy miért alapvetően bukásra ítélt ideológia ez, amely teljes egészében kifordítja a világot a normális menetrendjéből.”

Hozzátette, hogy a lelki nevelést és az értékrend szerinti nevelést az ideológiai neveléssel keverik össze, idő kell ahhoz, amíg ezeket a téves képzeteket a mai egyházi iskolák oktatóinak sikerül lebontaniuk. Bese Gergő elmondta, az a legfontosabb, hogy a legalapvetőbb emberi és társadalmi értékekre megtanítsák a magyar fiatalokat.

A szülők egy része pont azért adja egyházi iskolába a gyerekét, mert tudja, hogy itt rosszat nem fog tanulni.

Attól tart, ha visszajön egy olyan kormányzat, ami újra államosítani akarja az egyházi intézményeket, vagy lecsökkentené a támogatásukat, akkor nem tudnák fenntartani az iskoláikat, amivel természetesen az eddigi munkájuk veszne kárba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.