Gyurcsány: Erőszakot szül a gyurcsányozás

Személyének politikai rehabilitáláshoz kötötte az ország egységét Gyurcsány Ferenc, aki a DK születésnapján egyenesen arról beszélt, hogy a gyurcsányozás máskülönben erőszak forrásává válik. A volt miniszterelnök egyúttal a korrupció elleni fellépésre buzdította pártja friss önkormányzati politikusait, amire a Fidesz úgy reagált, hogy éppen Gyurcsány vezette minden idők legkorruptabb kormányát. Mindeközben az MSZP rendszerváltó pártként határozta meg magát, amely most is készen áll a rendszerváltásra.

Bákonyi Ádám
2019. 10. 21. 8:24
null
A DK elnöke a szocialistáknak is odaszúrt pártja születésnapi rendezvényén Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel az ellenzék számára sikeres önkormányzati választás után a DK és az MSZP is saját vezető szerepét hangoztatta a hét végén. Pártja nyolcadik születésnapján Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy talán senki nem kezdte olyan mélyről, mint a DK, amiért alapításakor sokan egy lyukas kétfillérest nem adtak volna, az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáshoz képest azonban mégis többszörösére növelték a képviselőik és megháromszorozták a polgármestereik számát.

A volt miniszterelnök a korrupció elleni fellépésre, becsületességre és a többi ember tiszteletére szólította fel pártja frissen megválasztott önkormányzati politikusait, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a tízezernél nagyobb lélekszámú településeken „darabszámra” több ellenzéki képviselő van, mint kormánypárti. Szerinte ez azt jelenti, hogy a választók nem egyes polgármestereket, hanem a Fideszt küldték el a politika poklába, ez a győzelem pedig út a Fidesz ­2022-es megbuktatásához.

Bár az ellenzéki összefogást méltatva Gyurcsány kijelentette, neki lenne ötlete arra, hogy azt ki vezesse, mégis arra figyelmeztette „kollégáit”, hogy ez a vita sehova nem vezet, legfeljebb arra alkalmas, hogy szembeállítsa őket egymással. Ezért azt javasolta, fogadják el azt az álláspontot, hogy az ellenzék vezető ereje nem egyik vagy másik párt, hanem a szabad, demokratikus és európai Magyarország közös ügye.

A DK elnöke a szocialistáknak is odaszúrt pártja születésnapi rendezvényén
Fotó: Katona Vanda

A DK elnöke beszédében saját magára, valamint a gyurcsányozás jelenségére is nyomatékosan kitért. – Én ezt jól viselem, mégis úgy gondolom, hogy a gyurcsányozás, különösen akkor, amikor tíz éve nem vezetem a kormányt, semmi más, mint hamis vádlók és megtévesztett tanúk közpusztító, akaratlan szövetsége – jelentette ki. Egykori kormányzó pártjának, az MSZP-nek odaszúrva megjegyezte, hogy „rosszabb, ha egyik-másik tanú nem megtévesztett, hanem hamis tanú”.

Kissé zavarosan úgy fogalmazott: „Akik bűnbakot képeznek, hogy odavessenek mások lába elé, azok nem építik a nemzetet, hanem éppen megtörik amire éppen szüksége lenne, hogy ez az ország újra egymásra találjon.” A DK elnöke a gyurcsányozást úgy összegezte: bár lehet vitatkozni azzal, amit ő és pártja képvisel, mindenkit óv attól, hogy saját közösségének egybetartása érdekében másokkal szemben gyűlöletet keltsen, mert ha akarja, ha nem, ezzel szétszedi az egyébként is gyenge lábakon álló közösséget, de előbb-utóbb erőszak forrásává válik mindaz, amit mond, és cselekedetté mindaz, amiről beszél.

„Az a Gyurcsány Ferenc beszél becsületről és hazáról, aki migránsokkal akarja betelepíteni Magyarországot és minden idők legkorruptabb kormányzását követte el?! Gyurcsány most is arra készül embereivel a fővárosi és a többi önkormányzatban, hogy szétlopják a közpénzt és dróton rángassák Karácsonyt, valamint a többi ellenzékit” – reagált a Fidesz.

A DK születésnapi ünnepségével egy időben az önkormányzati választást értékelő válaszmányi ülést tartottak a szocialisták. Itt Tóth Bertalan (képünkön) is azt hangoztatta, hogy az ellenzéki szövetségen belül az MSZP is ­óriási sikereket ért el, mivel közel 350 önkormányzati képviselőt és 48 polgármestert adott.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A párt elnöke úgy fogalmazott, az MSZP motorként, rendszerépítőként vett részt az önkormányzati választáson, és ugyanilyen motorként kíván részt venni a következő országgyűlési választáson. Hangsúlyozta: nem igaz, hogy az MSZP eltűnt volna vidékről, hiszen több szavazatot kapott most megyei listáira, mint az euró­pai parlamenti választáson, a tízezer fő alatti településen az ellenzéki pártok közül szinte pedig csak a szocialista pártnak vannak polgármesterei, közel harminc.

– Nőtt az MSZP támogatottsága – jelentette ki Tóth Bertalan, megjegyezve, hogy az ellenzéki pártok nem hasítottak a megyei közgyűlési választáson, ahol a Fidesz döntő fölénye megkérdőjelezhetetlen. Szerinte ezekre a helyekre is el kell vinni az üzenetet: van másik, szabad Magyarország. Az elnök beszélt arról is, hogy az MSZP rendszerváltó pártként most ünnepelte 30. születésnapját, és készen áll az újabb rendszerváltásra.

Megkezdődött a helyezkedés

– Az ellenzéki térfélen megindult a helyezkedés, néhány nappal az önkormányzati választás után mindenki magának tulajdonítja a sikert – mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 aktuális csatornán. Deák Dániel szerint a DK és az MSZP között dominanciaharc folyik majd, Gyurcsány Ferencnek pedig egyértelműen az a célja, hogy a 2022-es országgyűlési választásra ő legyen az ellenzék vezető arca. Hozzátette ugyanakkor, hogy a DK-ban Gyurcsány Ferenc mellett megjelent több olyan szereplő, aki keményeket tud mondani, ilyen például Dobrev Klára és Vadai Ágnes is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.