Hableány-katasztrófa: felélénkült a nyomozás

Jogsegély keretében külföldi tanúkat hallgatnak meg a segítségnyújtás elmulasztásával gyanusított ukrán kapitány ügyében.

2021. 01. 29. 13:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak hogy újraindult, hanem fel is élénkült a Hableány-katasztrófa kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányságon indult nyomozás – értesült róla a Magyar Nemzet.

A hajóroncs kiemelésén dolgozó szakemberek a mentés napjaiban. A Hableány-tragédia egyik áldozatát azóta is keresik. A gázoló szállodahajó kapitánya már vádlott, egy másik szállodahajó kapitánya gyanúsított
Fotó: Kurucz Árpád

Mint azt korábban megírtuk, a katasztrófát okozó Viking Sygin szállodahajót követve a testvérhajója, a Viking Idun átgázolhatott a Hableány sétahajó roncsain és a vízbe került embereken is. A BRFK tavaly gyanúsította meg 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt az Idun ukrán hajóskapitányát, Fjodor S.-t. Kényszerintézkedésként bűnügyi őrizetet rendelt el a nyomozási bíró a kapitány ellen azzal, hogy havonta egyszer, egy adott napon személyesen kell jelentkeznie az V. kerületi Rendőrkapitányságon. A pandémia miatt azonban a gyanúsított Ukrajnában rekedt, és csak telefonon tud jelentkezni a rendőrségen. Emiatt azonban a nyomozás is megrekedt.

Időközben ügyészségi kezdeményezésre, jogsegély keretében tanúkihallgatások kezdődtek. Úgy tudjuk, ha szükséges a kapitány ismételt kihallgatása, és a járvány miatti korlátozó intézkedések tovább tartanak, ugyancsak jogsegély keretében az ukrán hatóságokat felkérve történik meg az újabb kihallgatás. A nyomozás határideje 2022. január 8.

Mint azt Rab Ferenctől, a Fővárosi Főügyészség ügyész szóvivőjétől megtudtuk, az illetékes nyomozási bíró meghosszabbította három hónappal a bűnügyi felügyelet.

A segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt indult ügyben a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó kapitányának bűnügyi felügyeletét a bíróság meghosszabbította ugyan, azonban nem az indítványnak megfelelően, ezért a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség fellebbezést nyújtott be a végzés ellen.

 

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség egy évvel ezelőtt indítványt tett a nyomozási bíróhoz a kapitány bűnügyi felügyeletének elrendelésére az eljárásban való jelenlétének biztosítása céljából. A bíróság a bűnügyi felügyeletet elrendelte, és azóta meg is hosszabbította azzal, hogy havonta egyszer jelentkeznie kell a gyanúsítottnak a rendőrségen.

A világjárvány miatt a gyanúsított egyes jelentkezések alól szabályszerűen kimentette magát, megállapítható azonban, hogy nem szökött meg.

A nyomozás folyamatban van, jogsegély útján több tanút kell még kihallgatni a tényállás tisztázására – tette hozzá a szóvivő ügyész.

Az ügyészség indítványozta: a bíróság a 2021. január 30-ig meghosszabbított bűnügyi felügyelet további négy hónappal hosszabbítsa meg változatlan feltételekkel, és utasítsa el a védőnek a bűnügyi felügyelet megszüntetésére irányuló indítványát. A bíróság a kényszerintézkedést – a védő indítványának elutasítása mellett –

három hónappal, 2021. április 30-ig hosszabbította meg, és emellett nem személyes, hanem telefonos jelentkezési kötelezettséget írt elő a gyanúsítottnak.

A végzés ellen a kerületi ügyészség fellebbezést nyújtott be az alábbi indokokkal.

A büntetőeljárási törvény szerint a bűnügyi felügyelet a terhelt szabad mozgáshoz és a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozza. Az ügyészség álláspontja szerint

csak olyan magatartási szabályt lehet előírni ennek a kényszerintézkedésnek a keretében, amely fizikailag korlátozza a terheltet a szabad mozgáshoz való jogában.

A telefonos jelentkezés a mai, modern technika mellett már semmiféle fizikai korlátozásnak nem minősül, így a törvény által deklarált célnak nem felel meg.

A kérdésben másodfokon a Fővárosi Törvényszék hozza majd meg a döntést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.