Zajlik a felvételi a felsőoktatásban

A digitális átállás a szakképzés és felsőoktatás esetén is jól működik – mondta Schanda Tamás államtitkár.

Szilágyi Anna, Borsodi Attila
Forrás: M12020. 04. 22. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megváltozott körülmények között is arra törekszünk, hogy a fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert – mondta el Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a napokban elérhetővé válik az ügyintézési funkció a Felvi.hu oldalon, és itt pótolhatják dokumentumaikat, illetve módosíthatnak az eredeti sorrenden. Az elektronikus rendszer értesítést küld, ha valaki kihagyott volna egy lépést – tette hozzá. Úgy fogalmazott:

természetesen az egészség és az élet védelme a legfontosabb, de a gazdaság talpra állásáról sem feledkeztünk el: ebben nagy szerepe lesz azoknak is, akik most jelentkeznek felsőoktatásba, illetve szakképzésbe.

Schanda Tamás kiemelte: lényegében megszűntek a személyes érintkezések az oktatásban, és így lesz a számonkérésnél is: az ITM javaslata szerint

a szakképzésben tanulóknál se legyenek szóbeli vizsgák, ha mégis szükség van rá, akkor kis létszámban tartsák.

Mint mondta, az elmúlt hetekben rengeteg kreatív megoldás született, amelyek a veszélyhelyzet elmúltával is használhatók lesznek. Több mint

75 ezer fiatalt segítenek hozzá, hogy megszerezze a diplomáját, így esetükben eltekintenek a kötelező nyelvvizsgától.

 

Schanda Tamás beszélt arról is, hogy augusztus 15-től több mint

duplájára emelik a szabad felhasználású Diákhitel1 összegét, amivel így 1,5 millió forint lesz elérhető.

Ezenkívül kamatmentessé teszik a nyelvtanulási diákhiteleket, de ezt májustól kivezetik a rendszerből.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy 2168 főre növekedett a hazánkban beazonosított koronavírus fertőzöttek száma, ez azt jelenti, hogy 75 fővel növekedett 24 óra alatt. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg, amivel 225 főre emelkedett az elhunytak száma, valamennyien idősek voltak.

Napról napra többen gyógyulnak meg, így 295-en már egészségesen távoztak a kórházból, amit örvendetesnek nevezett.

Müller Cecília emiatt köszönetét fejezte ki az egészségügyi dolgozóknak, de mindenkinek hálás, mert mindenki teszi a dolgát. Jelentősen növekedett a vizsgálatok száma is, ami 52 ezer fölé nőtt. A Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott fertőzött és 28 elhunyt.

Müller Cecília azt mondta, országszerte készülnek a kórházak az ágykapacitások bővítésére: az 50 százalékos ágyfelszabadítás teljeskörűen megtörtént a jelentések szerint.

Kevés helyről kellett hazaküldeni ténylegesen betegeket,

hiszen a kórházi ágyak kihasználtsága eleve 65-70 százalékos volt – tette hozzá. Kiemelte, nem küldhető haza senki, akit egészségkárosodás érne emiatt, erről a kezelőorvos vagy orvosszakmai grémium dönt.

Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése, ezen belül az egészségügyi ellátásra, az ott dolgozók oktatására és az izoláció feltételeire figyelnek.

Folytatják a fertőtlenítéseket is mindazokon a területeken, amelyeket közösen használnak az intézményekben.

Ott kezdik a fertőtlenítést, ahol már volt fertőzött, később mennek a többibe – tette hozzá a tisztifőorvos. Arról is beszélt, hogy most 1,3 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt szállítanak ki.

Müller Cecília jelezte továbbá: fontos, hogy igyekezzünk elkerülni minden kontaktust, amivel átadhatjuk a fertőzést. A háziorvosok akkor nyújtanak személyes segítséget, amikor nélkülözhetetlen a személyes találkozás, egyéb esetekben telefonos konzultációk zajlanak.

Hasznos most az elektronikus szolgáltatói tér, a vények felírása is könnyebben megy.

Az országos tisztifőorvos a krónikus betegeket arra kérte, hogy fokozottan figyeljenek az alapbetegségük karbantartására, tőlük fegyelmezettséget kért, hogy ne lépjen fel akut szituáció. Azt mondta, hogy ehhez konzultáljanak, kérjenek tanácsot. Ha bajt tapasztalnak, keressék a háziorvost.

Az allergiásoktól is azt kérte, hogy figyeljenek magukra, a pollenszórás előtt két héttel készüljenek fel. A gyógyszeres terápiára fokozottan figyeljenek, és főleg az éjszakai órában szellőztessenek.

Gyakrabban mossanak kezet, naponta mossanak hajat, és ne szárítsák a ruháikat a szabadban. Azt javasolja nekik, hogy naponta mossák ki a párnahuzatot, de fontos az alapos porszívózás, és mindent nedvesen takarítsanak. Kérte az allergiás betegeket, hogy tájékozódjanak a népegészségügyi központ honlapján.

Müller Cecília felhívta a figyelmet: most is számosan végzik a munkájukat, akár otthonról, akár a munkahelyükön, így fontos, hogy a foglalkozás-egészségügyi dolgozók is végezzék el az orvosi vizsgálatokat.

Egyedül a tüdőszűrő vizsgálat halasztható el a járvány utánra

– tette hozzá.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta,

újabb egyéni védőfelszerelések és lélegeztetőgépek érkeztek tegnap, és ma is négy légi járat hoz maszkokat, kesztyűket, lélegeztetőgépeket.

Ezeket a védőfelszerelések továbbra is az egészségügyben dolgozókhoz szállítják ki első körben. Fertőtlenítőszereket húsz kijelölt kórházba szállítanak ki a mai napon – tette hozzá a rendőr alezredes.

Az elmúlt 24 órában 702 hatósági házi karantént rendeltek el, ma összesen 11 049 van érvényben.

A kijárási korlátozásokat továbbra is ellenőrzik, eddig 28610 esetben kellett szabálysértés miatt intézkedni a rendőröknek

– ismertette Kiss Róbert.

Az alezredes elmondta, hogy a járványüggyel összefüggésben eddig 265 büntetőeljárást rendeltek el, 68 esetben rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés ügyében 26 esetben, csalás miatt 78 esetben és járványügyi szabályszegés ügyében 15 esetben indítottak büntetőeljárást. 49 főt hallgattak ki nyomozásaik során.

Müller Cecília újságíró kérdésre

az eperszezonnal kapcsolatban azt mondta, hogy alapos tisztítás szükséges, de nyugodtan fogyasszuk a primőr gyümölcsöket.

Kérdésre elismerte, sokan lehúzzák a maszkot, amivel saját magukat fertőzhetik meg, amikor visszahúzzák.

Úgy kell viselni, hogy takarni kell a légutakat.

Sokan közben cigarettáznak, aminek több a kára, mint a haszna, ha közben le van húzva a maszk.

Az egyre melegedő idő nem jelent többletkockázatot, bőrön keresztül nem terjed a vírus – emlékeztetett Müller Cecília.

Sajtóérdeklődésre elmondta azt is, valóban a többszöröse lehet a fertőzöttek száma a regisztráltakénál, az átfertőzöttségi vizsgálatokat viszont a járvány elmúltával érdemes elvégezni, ekkor megvizsgálják, hány ember szervezete termelt ellenanyagot.

A kórházban kezeltek ápolási ideje több hét is lehet, hiszen ők eleve a súlyosabb tünetek miatt kerülnek az intézménybe.

A tisztifőorvos emlékeztetett, az idősotthonokban továbbra is zárlat van, vagyis felvenni és hazaengedni sem lehet lakókat. Csomagokat ugyanakkor küldhetnek a hozzátartozók – tette hozzá.

Müller Cecília elmondta,

van olyan ember a világon, aki újrafertőződött, de Magyarországon még nem regisztráltak ilyen esetet.

Az immunválasz nagyon különböző a vírusra: van, akinek több, van, akinek kevesebb ellenanyagot termel a szervezete, utóbbiak lehet, hogy újra elkapják a betegséget.

Az országos tisztifőorvos sajtóérdeklődésre arról beszélt, hogy kérdéses, milyen módon viselkedik a vírus a jövőben a korlátozások feloldása után. Kifejtette:

sokak szerint jöhet második hullám, de enyhébb lefolyású lesz, mert másodszorra a vírus veszít a megbetegítő képességéből.

Úgy viselkedhet, mint az influenza, és szezonális lesz, vagy beépül az átlagos kórokozók közé.

A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban türelmet kért, jelezte, hogy közigazgatási eljárás folyik, csak utána tájékoztatnak, és válaszolnak a kérdésekre.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.