Hazai tulajdonú helikopterekkel mentenek

Magyar Nemzet
2019. 12. 31. 8:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szolgálatba állt az összes magyar tulajdonú, korszerű mentőhelikopter, kiváltva az eddig bérelt osztrák gépeket – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és PR-igazgatója tegnap. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a kilenc helikopternek robotpilótája, éjjellátója, valamint időjárásradara is van, így új képességekkel gyarapítják a magyarországi légi mentést.

A gépek lélegeztető- és újraélesztő, illetve ultrahang-berendezésekkel is fel vannak szerelve. – A mentőhelikopterek beszerzéséről a kormány döntött, mivel az eddig használt hét mentőhelikopter osztrák tulajdonban volt, és a magyar mentők egy december 28-ig tartó bérleti szerződés részeként használhatták azokat. Tartalék helikopter nem volt az országban, szükség esetén azt is az osztrák bérbeadó biztosította – tette hozzá.

Az osztrák gépek kiváltása a norvég légi mentőktől megvásárolt Airbus EC135P2 és P2+ gépekkel fokozatosan történt. Négy új helikopter már korábban szolgálatba állt a debreceni, a szentesi, a miskolci és a pécsi légimentő-bázisokon, három másik gép pedig decembertől dolgozik Budaörsön, Balatonfüreden és Sármelléken. További két helikopter tartalékként áll rendelkezésre.

Győrfi Pál közölte: a légimentési képesség fejlesztéséről szóló kormányhatározat szerint a légi mentés technikai feltételeit a rendőrség biztosítja, az egészségügyi szakmai irányítást pedig az OMSZ végzi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.