Hetente átlag két autót lopnak el Budapesten

A bűnügyi felderítők a tettenérésekkel sorra fogják el a fővárosban próbálkozó autótolvaokat. A sikeres akciók egy idő után az új próbálkozókat is visszatartotta. Az idei évben volt olyan hét, hogy egyáltalán nem érkezett autólopásról bejelentés Budapest területén.

Forrás: police.hu2020. 09. 25. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg 2010-ben 3343 lopott autóról érkezett bejelentés a fővárosban, 2019-ben ez a szám 347-re csökkent. Az idei adatok még jobbak, az év első nyolc hónapjában már csak mindössze hetven bűncselekményben indítottak vizsgálatot az autólopásokra szakosodott nyomozók.

A BRFK felderítő főosztálya a kerületi rendőrkapitányságok nyomozóival együtt közösen dolgozik a fővárosi autólopások bűnügyeiben. Az egység tagjai 2016 óta egy új koncepció szerint dolgoznak a Budapestet és a környező településeket is érintő gépkocsilopások visszaszorításában. A főosztály vezetője, Balotai Attila rendőr ezredes szerint a tettenérésre koncentrálnak. Ha bűncselekmény elkövetése közben fogják el ez elkövetőket, annál nincs jobb bizonyíték, az orgazdák ügyeit – a lopott autókat leginkább alkatrészként szétszerelő és értékesítő vevőket – is így a legkönnyebb bíróság elé vinni.

A felderítők nem titkolják, alaposan feltérképezték a budapesti alvilág autólopásokban már érintett alakjait, ismernek minden tolvajt, azok egyedi módszereit, „névjegyeit” is. Az új koncepció értelmében öt éve ráállt a hatóság a nyomozói szakzsargon szerint a „törzsgárdista” autótolvajokra. A rendőrök törvény adta lehetőségeket felhasználva tudtak az elkövetők minden lépéséről, kapcsolatáról, technikai eszközöket is bevetve rendszeres megfigyelés alatt tartották őket. A felderítő munka során az is hamar kiderült, kik azok, akik egy régi, kipróbált csibész mellé csapódva kapcsolódtak be a lopott autó bizniszbe.

Balotai ezredes elmondta, a megfigyelések alapján már egyszerű volt a tizedére csökkenteni a Budapesten elkövetett autólopások számát. A felderítők információi szerint a budapesti autótolvajok külföldre tették át a székhelyüket. A magyar rendőrség azonban értesítette az érintett európai nagyvárosok nyomozóit, a tolvajokat ott is figyelni kezdték, és végül lebuktak.

A megfigyelések és az ezekkel együtt járó megelőzés mellett a gyors reagálás segíti legjobban egy lopott autó ügyének megoldását. Ha eltűnt autóról érkezik hír, akkor azonnal a helyszínre vonul az ügyeletes nyomozócsoport, elemzik az adatokat, keresve az adatbázisukban a lopás módszere, az ellopott autó típusa szerint ismert elkövetői kör tagjait. Az eljárásokba ilyenkor bevonják a kerületek nyomozóit, a Készenléti Rendőrség állományát is, ezzel is gyorsítva a folyamatot. Előfordult, hogy egy ilyen esetnél – idén augusztusban – a tolvaj és az orgazda maguktól jelentkeztek a rendőrségen, pár órával a lopás után, mert már érezték, nyomukban vannak a felderítők, nem akarták, hogy szomszédjaik, családtagjaik előtt fogják el őket, földre fektetve, megbilincselve.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.