Hidvéghi Balázs: Ne csináljanak cirkuszt az EP-ből!

Ennek az intézménynek hitelesnek kellene maradnia, és a polgárok érdekében fellépnie. Nem szabadna, hogy az EP politikai bohócok cirkuszává váljon! – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdán Brüsszelben, amikor az uniós parlament Magyarország lehetséges, Szlovéniában és Észak-Macedóniában kifejtett befolyását vitatta meg. A Fidesz szerint megint csak annak vagyunk tanúi, hogy a baloldali többségű testület kettős mércét alkalmaz a konzervatív vezetésű államokkal szemben.

Magyar Nemzet
2020. 11. 25. 16:19
null
Hidvéghi Balázs az Európai Parlament magyar érdekeltségű vitáján 2020. november 25-én. Fotó: Phillippe Buissin Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután szerda délelőtt az Európai Parlament az országvezetők decemberi csúcstalálkozóját, így a magyar–lengyel költségvetési vétók ügyét vitatta meg, délután ismét Magyarország és Lengyelország került terítékre a testületben. Lapunk írt róla korábban, hogy négy szocialista EP-képviselő – a holland Piri Kati, a szlovén Tanja Fajon, a horvát Tonino Picula és az osztrák Andreas Schieder – kezdeményezésére tűzték napirendre „a magyar befolyás a szlovén és észak-macedón médiahelyzetre” kérdését.

Noha Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP, illetve Romana Tomc, a Szlovén Demokrata Párt európai parlamenti delegációinak vezetői már hetekkel ezelőtt egy, az Európai Néppárt tagjainak küldött információs levélben visszautasították a hazai beavatkozásról szóló vádakat, az EP megtartotta a médiapolitikai vitát. Abban az Európai Bizottságot Věra Jourová, az Európai Bizottság liberális alelnöke képviselte, a képviselők sokadszorra is őt kérdezhették hazánkról.

A cseh biztos ismét az Európai Bizottság szeptemberi jogállamisági jelentéseit ajánlotta az uniós parlament figyelmébe: mint azt mondta, azok sajtószabadságról és médiahelyzetről szóló fejezetei Magyarország és Szlovénia esetében is hiányosságokat tártak fel. Elmondta azt is: a koronavírus-járvány a médiavállalatokra is kiemelt nyomást helyez, így az Európai Bizottság a továbbiakban is nagy erőket fog annak szentelni annak, hogy a sajtó függetlenségét és annak finanszírozását EU-szerte monitorozza. – Nem ez az utolsó vitánk a kérdésben – ígérte Jourová Brüsszelben.

Hidvéghi Balázs az Európai Parlament magyar érdekeltségű vitáján 2020. november 25-én.
Fotó: Phillippe Buissin / Európai Parlament

Hidvéghi Balázs: NE csináljanak cirkuszt az EP-ből!

A rövid, meglehetősen kevés hozzászólással zajló magyar érdekeltségű vitában Hidvéghi Balázs védte meg a hazai álláspontot. A képviselő a baloldali politikusoktól azt kérdezte: vajon miért nem mutatnak ekkora érdeklődést a svéd vagy osztrák befolyásnak Szlovéniában, esetleg a német befolyásnak Magyarország esetében? – Szlovénia legnagyobb gazdasági lapja svéd kezekben van. Egy másik napilapot részben osztrák tulajdonos működtet – sorolta a politikus, emlékeztetve: a magyar kereskedelmi csatorna, az RTL Klub pedig a német-luxemburgi székhelyű RTL Csoporté.

– A tőke szabad mozgása az uniós alapszabadságok egyike – fogalmazott Hidvéghi Balázs, aki szerint az EP ismét egyoldalúan, a konzervatív vezetésű országok irányába fogalmaz meg kritikát. – Ennek az intézménynek hitelesnek kellene maradnia, és a polgárok érdekében fellépnie. Nem szabadna, hogy az EP politikai bohócok cirkuszává váljon!

– húzta alá.

A lengyel abortusztörvény is terítéken

Lengyelországgal kapcsolatban pedig az abortusztörvény szigorítását vitatták meg szerda délután az EP-képviselők. Utóbbit az EU éléről már számos alkalommal kritizálták. Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos most is elmondta: a minél erősebb nőjogokra európai vívmányként kellene tekinteni, ahelyett, hogy azok csorbítására tesznek kísérletet. – Láttuk, hogy mennyien vonultak utcára Lengyelországban a szigorítás miatt – érvelt.

Emlékezetes, Helena Dalli a magyar sajtóban nemrég azáltal került címlapokra, hogy kimondta: az LMBTQ-jogok tiszteletét is az uniós támogatások lehívhatóságának a feltételévé kellene tenni. Dalli akkor is Lengyelországot kritizálta, amelyet az EU leginkább homofób országának tart.

A máltai baloldali politikus sokadszorra bírálta Varsót. 2020. november 25. Brüsszel
Fotó: Európai Parlament

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.