Hogyan spájzoljunk be a karantén időszakára?

A járványhelyzet időszakára való tekintettel az élelmiszertartalék praktikus összeállítását, tárolását és felhasználását mutatja be a lakosság számára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb kiadványa, hogy ezúttal a pánikszerű felvásárlás és az élelmiszerpazarlás elkerülhető legyen.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal2020. 09. 24. 15:58
null
Forrás: Havran Zoltán

A járványhelyzet időszakára való tekintettel az élelmiszertartalék praktikus összeállítását, tárolását és felhasználását mutatja be a lakosság számára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb kiadványa, hogy ezúttal a pánikszerű felvásárlás és az élelmiszerpazarlás elkerülhető legyen.

Tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámában, az emberek pánikszerű felvásárlásba kezdtek, a lakosság fele körülbelül két hétre elegendő élelmiszert halmozott fel. Hamar kiderült, hogy a kezdeti sokk okozta kényszerreakció felesleges, hiszen a hazai élelmiszeripar nem került veszélybe, sőt mondhatni hibátlanul el tudta látni a fogyasztókat. A szakemberek megállapították, hogy a kétheti tartalékmennyiség – amennyiben tudatosan összeállított élelmiszerekről van szó – optimálisnak tekinthető. Ezt szem előtt tartva pedig elkerülhető lenne, hogy a pánikszerűen felhalmozott készletek a kukában landoljanak, ahogy az a járvány első hullámában nem egyszer fordult elő.

A tavaszi karanténidőszak fogyasztási szokásait felmérve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összeállított egy olyan útmutatót, ami hasznos tanácsokkal és ötletekkel látja el a fogyasztókat az otthoni ételtartalék összeállítására, tárolására és felhasználására nézve is, úgy, hogy elkerülhető legyen az élelmiszerhulladék keletkezése.

A járványhelyzetre való tekintettül különösen hasznos élelmiszer-tartalékot összeállítani, ugyanis ha valaki önkéntes vagy hatósági házi karanténba kényszerül, az ellátása be van biztosítva, nem mellesleg a vásárlások gyakoriságának csökkentésével, az emberi kontaktusok száma is minimalizálódik, ezáltal a járvány terjedése is gyengül, továbbá elkerülhetők a tavaszihoz hasonló pánikvásárlási hullámok is.

Fotó: Havran Zoltán

A Nébih kisokosa szerint az ideális élelmiszerek közé sorolhatók a tartós, hűtést és felmelegítést nem igénylő, továbbá a víz hozzáadása nélkül is elkészíthető ételek. Az útmutató részletezi, hogy egy felnőtt személy két hétre elegendő tápanyagszükségletének biztosításához a főbb élelmiszerek a következők: két kilogramm gabonaalapú termék és két kilogramm húsféle, hét liter tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék, 8-10 kilogramm zöldség- és gyümölcsféle, tíz darab tojás, valamint egy csomag vaj vagy margarin. Az ivóvízre kitérve hangsúlyozzák: nem szükséges két hétre elegendő mennyiséget tartalékolni, mivel a veszélyhelyzet idején a hatóságok elsődleges feladatai közé tartozik a lakosság vízellátását biztosítani.

A tartalékkészlet praktikus felhasználását illetően az a legfontosabb, hogy először a hűtőben tárolt gyorsan romló élelmiszert fogyasszuk el, csak ezután nyúljunk az ételtartalékhoz. Hozzáteszik: a tartós élelmiszerek fogyaszthatósági dátumát ajánlott figyelemmel kísérni, ezek némelyikét pedig szintén a hűtőben kell tárolni.

A leiratban arra is felhívják a figyelmet, hogy a tartalékkészlet összeállításánál a speciális étkezési igényű családtagokra, például a csecsemőkre, a gyerekekre, a cukorbetegekre vagy az ételallergiával rendelkezőkre is ajánlott gondolni, továbbá a társállatok számára is fontos két hétre elegendő élelemet biztosítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.