Idegen tollakkal ékeskedik Őrsi Gergely

Őrsi Gergely újonnan megválasztott II. kerületi, MSZP-s polgármester készül átadni a Kadarka utcai Óvoda új épületét, amely elődje, Láng Zsolt fideszes polgármester szívügye volt. Az új óvoda a speciális nevelési igényű gyermekek elhelyezését könnyíti majd meg a kerületben.

2020. 01. 15. 19:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap adják át a Kadarka utcai óvodát, amely a modellértékű, még az előző városvezetés által elindított II. kerületi nevelési program és infrastrukturális fejlesztés egyik utolsó ékköve. Az intézményt kifejezetten az egyedi nevelési igényű gyermekeknek hozták létre, kiváltva a Hidegkúti út 220. szám alatti, rossz adottságú telken álló, a szabványnak nem megfelelő óvodaépületet. Az új óvodát a választási eredmények miatt már nem Láng Zsolt adja át, hanem Őrsi Gergely, az újonnan megválasztott ellenzéki polgármester, akinek gyakorlatilag nem sok köze van a beruházáshoz. Korábbi értesüléseinkkel szemben Őrsi meghívta elődjét az átadóra.

A 2018-ban elindított beruházással elegendő és a szabályoknak megfelelő óvodai férőhely lesz, ráadásul az új épület megépítésével az üzemeltetési költségek az eddigieknél jóval alacsonyabbak lesznek, hiszen az új intézményben megújuló energia- és csapadékvíz-hasznosítás is megvalósul. Az új óvoda a 2014-ben átadott Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, valamint a 2019 őszén megnyílt Gyarmati Dezső Uszoda területével határos, vagyis megkönnyíti a sportos életmódra nevelést is, ovifocit és óvodai úszásoktatást kínálva az intézmény közvetlen közelében.

Fotó: masodikkerulet.hu

A 630 millió forintból megvalósuló fejlesztéshez a II. kerületi önkormányzat 230 millió forinttal járult hozzá, valamint telket is ők adományozták az intézménynek, a fennmaradó összeget a korábbi városvezetés a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázati forrásaiból finanszírozta.

A II. Kerületi Önkormányzat az elmúlt évtizedben összesen közel másfél milliárdos beruházással 750 új hellyel bővítette óvodai hálózatát, az intézményrendszer bővítése folyamatosan napirenden volt. A kerület mindig a családok igényeihez alkalmazkodott az óvodai szolgáltatások területén: valamennyi intézmény egyedi pedagógiai program szerint működik, így a szülők dönthetik el, hogy a nyelvi, a környezetismereti, a kézműves vagy épp a mozgásközpontú nevelést részesítik előnyben.

Ennek a módszernek a gyakorlati alkalmazása példaértékűvé teszi a II. kerületi nevelési intézményeket, amelyek programjában az ép és sérült gyerekek együttműködésén, együttnevelésén, kreativitásuk fejlesztésén van a hangsúly. Jó példa erre a kerületben működő, az inkluzív módszert évtizedek óta alkalmazó Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Program, amelynek középiskolai pedagógiai programját 2019-ben akkreditálták, és amely kormányzati támogatással kap a Völgy utcában új, a gimnáziumi osztályokat is befogadó épületet, amelynek kiviteli terveit szintén a II. Kerületi Önkormányzat készíttette el még 2018-19-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.