Ijesztő adatok indokolják a legfrissebb szigorításokat

Drasztikusan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma: már másfélszer annyi beteget kezelnek kórházban, mint két héttel ezelőtt, a lélegeztetésre szorulók pedig csaknem duplaannyian vannak, mint február közepén. Lazítás csak akkor várható, ha a vírus jelenlegi 1,3-as reprodukciós rátája ismét egy alá csökken.

Veres László István
2021. 03. 04. 20:33
null
Nyregyhza, 2021. janur 31. A nyregyhzi Dzsa Gyrgy utca a kijrsi korltozs idejn, 2021. janur 31-n este. A kormny mrcius 1-ig meghosszabbtotta a koronavrus-jrvny msodik hullma miatt hozott vdelmi intzkedseket, kzte az este 8 s hajnali 5 ra kztti kijrsi tilalomra vonatkozt is. A tilts november 11. ta van rvnyben az orszgban, amely all csak igazolt munkavgzssel lehet menteslni. MTI/Balzs Attila Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik hullám sokkal erősebb, mint a korábbiak voltak, a vírus reprodukciós rátája hazánkban az egyik legmagasabb Európában. Ezért, és mivel a brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad, továbbra is a kontaktusszámok csökkentése segíthet a legtöbbet

– indokolta a bejelentett újabb szigorításokat a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely szavait az országos tiszti főorvos is megerősítette. Az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília jelezte: a jelenleg terjedő vírusvariánsok jóval fertőzőképesebbek, így több embert tudnak megbetegíteni.

– A reprodukciós ráta ma Magyarországon 1,3, és folyamatosan nő – mondta a szakember, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy mivel a szám magasabb egynél, exponenciálisan növekszik az új fertőzöttek száma.

Lazítás pedig csak akkor várható, ha a vírus reprodukciós rátája ismét egy alá csökken, ezért minden eszközzel le kell törni a járvány nagyon dinamikusan emelkedő harmadik hullámát.

A járvány harmadik hullámának indulásától vizsgálva az adatokat az látható, hogy

míg az aktív fertőzöttek száma február 18-án 78 625 volt, ez március 4-re 102 566-ra emelkedett, az újonnan regisztrált esetek száma 2853-ról 6278-ra, a kórházban kezeltek száma 4021-ről 6554-re, a géppel lélegeztetettek száma 332-ről 639-re, az elhunytak száma pedig 14 672-ről 15 476-ra nőtt.

A járvány kezdetétől a legtöbb, 8045 koronavírusos beteg december 8-án feküdt kórházban, a legtöbb halottat pedig december 5-én követelte a járvány, ekkor 193-an hunytak el a vírusfertőzés szövődményeinek következtében.

Müller Cecília: Minden eszközzel le kell törni a járvány harmadik hullámát

– Éppen egy éve, hogy bejelentettük: hazánkban elsőként két iráni diáknál kimutatták a fertőzést, ezzel Magyarországon is elkezdődött a koronavírus-járvány. Azóta sok minden történt, ám az látszik, hogy a pandémiát nagyon nehéz legyőzni – közölte az országos tiszti főorvos. Müller Cecília megjegyezte, hogy hazánkban február 18. óta beszélünk a harmadik hullámról, azóta 2533-mal nőtt a kórházban ápoltak és 307-tel a géppel lélegeztetettek száma. Az aktív fertőzöttek száma pedig néhány nap alatt nyolcvanezerről százezer fölé emelkedett. – A tendencia egyre emelkedő, ezért elkerülhetetlenné váltak azok a korlátozó intézkedések, amelyekről a kormány döntött – hangsúlyozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.