Járványveszélyes menetrend készült

Sok tízezer, Budapesten munkába siető ember háborodott fel tegnap reggel a BKV járatain kialakult zsúfoltság miatt. A koronavírus-járvány közepette közegészségügyi veszélyeztetéssel felérő menetrendváltás kapcsán csak némi hezitálás után tett lépéseket Karácsony Gergely főpolgármester, aki továbbra sem támogatja az ingyenes parkolás bevezetését.

2020. 04. 02. 6:14
null
A munkanapokra kiterjesztett szombati menetrend zsúfoltságot okozott Fotó: Nyitrai David Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely a Magyar Nemzet megkeresésére először még nem látta lehetőségét annak, hogy beavatkozzon a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) zsúfoltságot okozó menetrendjének megváltoztatása érdekében, ám némi hezitálás után a jogkörében bizonytalan főpolgármester utasította a fővárosi céget. „Ma reggel érezhető volt egyes járatokon az egészségügyi ajánlásokhoz képesti nagyobb utasszám. Így azonnal utasítottam a BKK vezérigazgatóját, hogy további járatsűrítésekkel vegyék elejét hasonló jelenségeknek és az utasok egymástól kellő távolságra tudjanak utazni a közösségi közlekedésben” – olvasható Karácsony Gergely tegnap kora délutáni Facebook-bejegyzésében.

A menetrendért felelős BKK az ellenzéki főpolgármestert megelőzve saját közleménnyel állt elő, ám abban nincs szó utasításról, arról írnak, hogy a saját munkatársaik és a közösségi médiában megjelent beszámolók alapján döntöttek 16 vonalon a járatsűrűség növeléséről. A járványveszélyt növelő menetrend bevezetése kapcsán Fürjes Balázs államtitkár és Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója éles kritikát fogalmazott meg.

„Megkértük Karácsony Gergelyt, intézkedjen, ne szombati menetrenddel közlekedjen a BKK. Ez rontja a járványhelyzetet, mert így lehetetlen a távolságtartás reggelente, joggal akadtak ki az utasok! Felkértem Vitézy Dávidot, hogy álljon rendelkezésre, segítse a munkát!” – írta tegnap reggeli Twitter-bejegyzésében a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. „Reméljük, ez elegendő sűrítést jelent elegendő járaton! Ez jó hír a budapestieknek, jó hír a munkavállalóknak, azoknak, akik most vállukon viszik az országot” – kommentálta később az államtitkár a fővárosi választ.

A munkanapokra kiterjesztett szombati menetrend zsúfoltságot okozott
Fotó: Facebook

Vitézy Dávid pedig azt írta közösségi oldalán: „Amióta bejelentették, világos volt, hogy itt valami nem stimmel: egy rendkívüli járványhelyzeti munkanapi menetrend helyett talán lustaságból, talán nemtörődömségből, de egyszerűen megpróbálták a szombati menetrendeket ráhúzni a mostani helyzetre.” Vitézy azzal a kéréssel fordult a BKK-hoz, hogy korrigáljanak és sürgősen vezessenek be rendkívüli munkanapi menetrendet. Mind a két kormánypárti szakpolitikus fotókat is megosztott oldalán a BKV-járművek tegnapi zsúfoltságáról.

A zsúfolt BKV-járatok kapcsán a parkolásról is megkérdeztük a fővárost, de a Főpolgármesteri Hivatal továbbra sem tervezi ingyenessé tenni a parkolást a kerületekre, a forgalmi adatokra és a szakmai véleményekre hivatkozva. Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e a menetrendbotránynak személyi konzekvenciája, nem adott választ a Főpolgármesteri Hivatal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.