Javítani kell a diákok állóképességét

Összehangolt kampányba kezdtek a hazai sportszakemberek, hogy mozgásra bírják a naphosszat képernyő előtt ülő magyar fiatalságot. A diákok fittségi mérései eddig sem mutattak túl fényes eredményt, amire a járványügyi korlátozások még rátettek egy lapáttal. Balogh Gábor, a Magyar Diáksportszövetség elnöke azt mondta lapunknak: tanévkezdésre ajánlásokat készítenek az iskoláknak, hogy legyen eszköz a tanárok kezében, ha jön a járvány második hulláma.

Csókás Adrienn
2020. 07. 21. 7:47
null
Napi egy óra mozgást ajánl a fiataloknak az Egészségügyi Világszervezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban félbe kellett szakítani az idei Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (Netfit) méréseit a koronavírus-járvány miatt. Az iskolások fizikai állapotát így ebben a tanévben csak részlegesen sikerült feltérképezni. A már összesített adatokról Balogh Gábor, a Magyar Diáksportszövetség (MDSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: még mindig nagyon sok a túlsúlyos gyerek a 6-18 éves korosztályban, emellett a diákok állóképességén is jócskán volna még mit javítani. Igaz, utóbbi mutató a mindennapos testnevelésnek köszönhetően néhány százalékot javult az elmúlt években.

– A járvány miatti iskolabezárás nem segített a helyzeten. Az online testnevelésórákon nem mindenki tudott megfelelő intenzitással részt venni, és a korlátozások miatt a délutáni, iskola utáni edzések is elmaradtak, uszodába, sportközpontba sem tudtak járni a fiatalok. Az MDSZ 13 partnerország közreműködésével elvégzett egy kutatást, amiben azt vizsgálta, hogy a karanténidőszak alatt mi jellemezte az iskoláskorúak fizikai aktivitását.

A felmérésből kiderült, hogy igen alacsony azon fiatalok aránya, akik erős vagy legalább közepes intenzitású mozgást végeztek, legalább napi egy órán keresztül. A magyar fiatalok körében a lányok 16 százaléka, a fiúk 23 százaléka mozgott napi egy órát, ennyi lenne egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása. A tíz év alatti korosztályban picit jobb az arány, de lényegében minden korosztályról elmondható, hogy keveset sportolt a digitális munkarend idején, ezzel szemben nagyon megemelkedett a képernyő előtt töltött idő – mutatott rá Balogh Gábor.

Napi egy óra mozgást ajánl a fiataloknak az Egészségügyi Világszervezet
Fotó: Havran Zoltán

Hozzátette: a járvány a diákolimpiát is félbeszakította. Ezeken a versenyeken évente 160 ezer diák szokott elindulni, most azonban csak 52 ezren vehettek részt, és a versenyszámok húsz százalékában sikerült csak bajnokot avatni. – Nagyon fontosnak éreztük, hogy odafigyeljünk az iskolások edzettségére a pandémia idején is, ezért az MDSZ több programot indított, hogy elősegítse, támogassa a fiatalok napi szintű testmozgását.

A Mozogj otthon! programunk keretében élsportolók, közéleti személyiségek, influenszerek és testnevelők bevonásával tettünk közzé napi gyakorlatsorokat, otthon végezhető edzéstippeket, illetve sportolással kapcsolatos inspiráló videókat, posztokat. Magam is vettem fel otthon a kislányommal és a feleségemmel egy rövid edzést, remélve, hogy egy hangulatos kisfilmmel minél több fiatalnak csinálunk kedvet a mozgáshoz. A programot egyébként a WHO is jó gyakorlatként emelte ki a nemzetközi összesítésében.

Ugyancsak a motiváció volt a célunk a Diákolimpia game time elnevezésű programunkkal is, amiben népszerű sportolók segítségét kértük, hogy különböző krea­tív, mozgásos próbákat, játékos kihívásokat hajtsanak végre. Ezeket a vállalkozó kedvű diákok otthon utánozhatták, és videón beküldhették nekünk. Nyolc mozgásformában – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, asztalitenisz, torna, atlétika és multisport – hirdettük meg a felhívásokat. Szerencsére ez a program is népszerű volt, nagyon kedvelték a diákok a feladatokat, 11 ezer videó érkezett vissza tőlük hozzánk – mondta a szövetség elnöke, hozzátéve: az MDSZ most azon dolgozik, hogy szakmai ajánlásokat készítsen az iskoláknak, illetve a testnevelést tanító pedagógusoknak arra az esetre, ha ősszel újra felerősödik a járvány, és az intézmények netán ismét digitális munkarendre kényszerülnének.

Balogh Gábor kitért arra is, hogy a Magyar Diáksportszövetség nemcsak a tanulóknak, hanem a testnevelő tanároknak is igyekszik támogatást nyújtani: módszertani továbbképzéseikkel összesen már mintegy 15-18 ezer pedagógust értek el az elmúlt években. – A pandémia miatt most ezek a pedagógus-továbbképzések is távoktatásként zajlanak, de azt tapasztaljuk, hogy ebben a formában még többen kapcsolódnak be, mint ahányan a hagyományos képzésekre szoktak jelentkezni. Éppen ezért szeretnénk az online továbbképzéseinket akkor is folytatni, ha az iskolákba visszatér a normál munkarend – fűzte hozzá a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.