Nem éri el az ötven százalékot a részvétel a borsodi időközi választáson

A szavazóhelyiségek 19 órai zárása előtt utoljára osztott meg részvételi adatokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületében zajló időközi országgyűlési képviselő-választásól a Nemzeti Választási Iroda. E szerint 18.30-ig a választásra jogosultak 44,57 százaléka, 34 627 fő szavazott, ami több mint 20 százalékponttal marad el a 2018-as részvételi adattól. Akkor, fél órával az urnazárás előtt a választópolgárok 64,95 százaléka, 50 118 fő adta le a voksát.

Veres László István
2020. 10. 11. 9:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Iroda internetes felületén, a www.valasztas.hu oldalon közzétett adatok szerint 18.30 óráig az inkább jobboldaliként számontartott Szerencsen a névjegyzékben szereplő választópolgárok 54,57 százaléka járult az urnák elé, míg a baloldalinak elkönyvelt Tiszaújvárosban a szavazásra jogosultak csupán 43,3 százaléka adta le a voksát. Tokajban a választók 45,11; Mádon 47,28; Szikszón pedig 39,07 százaléka élt eddig a szavazati jogával. Az összellenzéki jelölt, Bíró László lakhelyén, Tarcalon 48,09 százaléknyian voksoltak.

A választókerületben mintegy 77 700-an jogosultak szavazásra, közülük ötvenen átjelentkezéssel szavaznak, vagyis ők nem a lakóhelyükön, hanem a választókerület egy másik településén adhatják le voksukat. A választókerület 42 településén 110 szavazókört alakítottak ki, a választópolgárok öt jelölt közül választhatják ki a körzet korábbi képviselője, a július 10-én, egy tragikus közlekedési balesetben elhunyt fideszes Koncz Ferenc utódját. A legnagyobb verseny a Fidesz–KDNP jelöltje, Koncz Ferenc lánya, Koncz Zsófia és az összbaloldali jelölt, az antiszemita és cigánygyűlölő kijelentéseiről, valamint botrányos cégügyeiről elhíresült Bíró László között várható. Rajtuk kívül még két független jelölt: Tóth Ádám és Váradi Gábor, valamint a Demokrata Párt jelöltje, Sóváriné Bukta Erika száll versenybe a mandátum megszerzéséért.

A Nemzeti Választási Iroda internetes felületén, a www.valasztas.hu oldalon napközben hét alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: a 7, a 9, a 11, a 13, a 15, a 17 órai és a 18.30 órai adatokról. A szavazókörök zárását követően, amint megkezdődik a szavazatok összeszámlálása és az eredményadatok rögzítése, a www.valasztas.hu oldalon nyomon követhető lesz az időközi országgyűlési képviselő-választás eredményének alakulása is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.