Júliustól alapítványi fenntartásba kerül a Budapesti Corvinus Egyetem

Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány néven jön létre az az alapítvány, amely a jövőben a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója lesz — jelentették be egy tegnapi sajtótájékoztatón. Ezen Lánczi András, az egyetem rektora a reményét fejezte ki, hogy az általuk megvalósítandó modell más intézmények számára is példa lesz. Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja kiemelte, hogy a Corvinus-ösztöndíj továbbra is biztosítja az ingyenes továbbtanulás lehetőségét a hallgatóknak.

2019. 02. 12. 13:03
null
A Corvinus Egyetemen az a cél, hogy megállítsák a nyugati agyelszívást. Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A felsőoktatási intézmények működtetésében újfajta modellt szeretnénk kipróbálni, és amennyiben ez a modell sikeres, a későbbiekben áttérnénk ennek a modellnek az általánosítására – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tegnapi sajtótájékoztatón a Budapesti Corvinus Egyetemen. Hozzátette: a hosszú távú cél az, hogy az állami egyetemek a továbbiakban ne az államháztartási törvény által meghatározott keretek között működjenek, hanem lényegesen egyszerűbb, az egyetemi létformához, az egyetem működéséhez jobban alkalmazkodó modell szerint. Mint mondta, ez a magyar egyetemek versenyképességét növeli majd.

A miniszter közölte: az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány alapító vagyona a Mol Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettje, amelynek piaci összértéke nagyságrendileg 380 milliárd forint. A részvények osztalékhozama fordítható az egyetem céljai­nak megvalósítására. Emellett a kormány döntése alapján az egyetem ingó és ingatlan vagyona július 1-jétől az egyetem tulajdonába kerül. Palkovics László kiemelte azt is: a változás célja, hogy nemzetközi versenyképességét jelentősen megnövelve, a Budapesti Corvinus Egyetem 2030-ra a világ kétszáz, Európa száz legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme között legyen.

Nagyobb hangsúlyt kívánnak adni a mester és doktori képzéseknek, miközben egy széles bázisú, de a jelenleginél kevésbé szétaprózott alapképzést kívánnak kialakítani – derült ki a tájékoztatón egy háttéranyagból. Mint írták, ennek részeként tervezik egyes szakok esetében a 4 + 1 éves alap- és mesterképzési struktúrát kialakítani. Növelni kívánják az idegen nyelvi képzések arányát, valamint neves külföldi egyetemekkel való együttműködésre is törekednek.

A kormány döntése alapján az ingó és ingatlan vagyon az egyetem tulajdonába kerül
Fotó: Bach Máté

Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja, miniszteri biztos kiemelte, hogy a Corvinus-ösztöndíj továbbra is biztosítja az ingyenes továbbtanulás lehetőségét, valamint elmondta, hogy a munkavállalóknak a felsőoktatási törvény átmeneti garanciális szabályokat fogalmaz meg a közalkalmazotti státusból a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyba történő áttérésre.

– Az egyetem versenyképességének növelése a célja annak a vagyonkezelői alapítványnak, amely Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány néven, az új működési modell alapján jön létre a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartójaként – jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter a sajtótájékoztatón.

Ismertetése szerint a vagyonkezelői alapítvány mint új típusú alapítványi forma magáncéllal, családi vagyonok professzionális kezelésére és közcéllal, fenntartói feladatok ellátására, így a felsőoktatás számára is kiváló lehetőséget kínál. Mint mondta külföldi példák alapján a törvényben az alapítvány számára kötelező tőkeminimumot írtak elő, ez 600 millió forint. Az új jogszabály tartalmazza a működés további garanciális elemeit is, így a magasabb létszámú kuratóriumot, kötelező könyvvizsgálat és felügyelőbizottság működtetése mellett a vagyonellenőr szerepét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.