Kálmán a fővárosnál

A júniusi előválasztáson alulmaradt Kálmán Olga lesz az eddig három önkormányzati választáson is kudarcot vallott, mégis főpolgármester-helyettessé avanzsált DK-s Gy. Németh Erzsébet főtanácsadója. Kálmán, akinek fél éve még esze ágában sem volt politikusnak állni, a kultúráért felel majd. Kiszelly Zoltán elemző szerint Gyurcsány Ferenc pártja kármentést végzett Kálmán tanácsadó pozícióba juttatásával.

2019. 11. 11. 7:47
null
A volt újságíró az ellenzéki előválasztáson a DK színeiben alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció (DK) főpolgármester-jelöltje, aki már a júniusi előválasztáson alulmaradt, politikai főtanácsadóként segíti Gy. Németh Erzsébet, a humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes munkáját – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke közölte, Kálmán Olga csatlakozott a párthoz, és abban segít majd, hogy Budapestnek „színes, nyitott, európai, korszerű kulturális élete” legyen.

Jelen volt a sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet is, aki első alkalommal 2002-ben indult a főpolgármesteri posztért az MSZP színeiben, de alig 13 százalékot szerzett. A 2014-es önkormányzati választáson már a DK polgármesterjelöltje volt a XVII. kerületben, de akkor is alulmaradt, alig 20 százalékot kapott. A DK-s politikus idén is rajtvonalhoz állt, de újfent elbukott. A baloldali politikus sorozatos kudarcai ellenére most főpolgármester-helyettessé nőtte ki magát.

A volt újságíró az ellenzéki előválasztáson a DK színeiben alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben
Fotó: Mirkó István

Gy. Németh Erzsébet tegnap arról beszélt, amikor végiggondolta, hogy kikkel szeretné ezt a munkát végezni, akkor elsőre Kálmán Olga jutott az eszébe. Az a Kálmán Olga, aki áprilisban még arról beszélt, ő nem lenne politikus vagy főpolgármester, biztosan nem fogna ilyen politikai vállalkozásba. „Én újságíró vagyok, a politika pedig a túloldal. Miért mennék át?” – olvasható a 24.hu-nak adott interjúban. „De ha netán megválasztanak, eltelik fél év, s megint ki kell állni. Akkor mit mondhatok? Hát továbbra is azt, hogy pocsék a köztisztaság, az úthálózat, a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás meg az oktatás” – fogalmazott. Ráadásul abban sem bízik, hogy Fidesz-kormány alatt ellenzéki vezetéssel fejlődhet egy település. Közismert, az idézett interjú után alig két hónappal Dobrev Klára jelentette be, hogy Kálmán Olga főpolgármester-jelölt lesz.

Nem maradt állás nélkül az előválasztás vesztese
Fotó: Mirkó István

– Az ellenzéki főpolgármester-jelöltségért folyó versenyben hárman mérkőztek meg, közülük Karácsony Gergely főpolgármester, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes lett, míg Kálmán Olgának be kellett érnie a tanácsnoki pozícióval – közölte a Magyar Nemzettel Kiszelly Zoltán. Az elemző szerint a médiaszemélyiség ebből a szempontból is alulmaradt vetélytársaival szemben, mert bár Kerpel-Fronius Gábor hozzá hasonlóan nem rendelkezik önkormányzati tapasztalatokkal, mégis főpolgármester-helyettes lehetett, így Kálmán Olga esetében a DK kármentést végzett. Kiszelly Zoltán hozzátette: Gy. Németh Erzsébet (DK) azért lett Karácsony helyettese, mert rendelkezik önkormányzati tapasztalatokkal, és a főpolgármester-jelöltségért folyó versenyben elbukó Kálmán Olga mellette kaphatott tanácsadói helyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.