Karácsony Gergely korlátozza a képviselők jogait 

A fideszes képviselők nyomására a módosításból kivették azt a pontot, amely döntési joggal ruházta volna fel a főpolgármestert olyan ügyekben, ahol a közgyűlés két egymást követő ülésen nem tudott dönteni.

Forrás: MTI2020. 01. 29. 13:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosítását. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ez minden politikai szereplőnek tágítja a mozgásterét, ám Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy a módosítás nem biztosítja az alapvető demokratikus jogokat, és a képviselői jogokat is korlátozza. Szavai szerint a módosítás erősen autoriter ülésvezetést tesz lehetővé a főpolgármester számára, emellett több ponton is szembemegy az önkormányzati törvénnyel.

A fideszes képviselők nyomására a módosításból kivették azt a pontot, amely döntési joggal ruházta volna fel a főpolgármestert olyan ügyekben, ahol a közgyűlés két egymást követő ülésen nem tudott dönteni. A baloldali többségű testület döntött arról is, hogy áttekintik a Lánchíd rekonstrukciós terveit, és az újabb közbeszerzési kiírás feltételeként a költségcsökkentést tennék meg. Hassai Zsófia (Fidesz) arra kérte a városvezetést, hogy egyszerre valósítsa meg a Lánchíd és az alagút felújítását.

A közgyűlés úgy döntött, hogy új megvalósíthatósági tanulmány készüljön a római parti védműre, aminek része lenne a Nánási út – Királyok útja nyomvonalon meglévő műtárgy fejlesztése is. Érdemes megjegyezni a Tarlós István-féle városvezetés az utóbbi elképzelést elvetette, mert jelentős területet hagyna védtelenül árvíz esetén, nem mellesleg több mint hétszáz fa kivágását vonná magával. Karácsonyék fővárosi tulajdonban tartanák a Rác gyógyfürdőt, ám kérdés, hogy ezt miből finanszíroznák, hiszen folyamatosan forráshiányt emlegetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.