Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének

Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt. Az ügyben illetékesek nyomban helyretették a főpolgármestert: a projektben mindenre építési engedéllyel rendelkeznek.

2019. 10. 17. 5:55
null
A Közép-Európában egyedülálló biodóm építkezését le tudná állítani a Párbeszéd politikusa Fotó: MTI/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármesterként egyedül az állatkert fejlesztését, a Liget Budapest projekt részeként megvalósuló, Közép-Európában egyedülálló biodóm építkezését tudná leállítani, illetve hátráltatni, mert az fővárosi intézmény – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az ellenzék vasárnap megválasztott főpolgármestere tegnap korábbi ígéretén (miszerint leállítja a Liget Budapest projektet) finomítva bejelentette, az újonnan összeülő Fővárosi Közgyűlés egyik első döntése az lesz, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

A Közép-Európában egyedülálló biodóm építkezését le tudná állítani a Párbeszéd politikusa
Fotó: MTI/Róka László

– A Liget Budapest projekt valamennyi, jelenleg is zajló, illetve a közeljövőben elinduló projekteleme kapcsán végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik – közölte lapunk kérdésére a projekt megvalósításért felelős Városliget Zrt. Karácsony tájékozatlanságát a Liget-ügyben jól mutatja, hogy a Párbeszéd politikusa az Indexnek adott interjúban azt mondta: sajtóhírekre alapozva úgy tudja, a Néprajzi Múzeum megkapta már az engedélyt, de a Nemzeti Galériának nincs engedélye.

Tegnapi sajtótájékoztatóján már azt mondta: még tájékozatlan a kiadott, jogerős engedélyek ügyében, és akkor intézkedik, ha van arra jogszerű lehetőség. Az ellenzéki politikus hivatkozása azért is érdekes, mert a kormánypártisággal nem vádolható Magyar Narancs – amelynek több interjút is adott – idén júniusban, a kampányban írta meg, hogy minden folyamatban lévő vagy indulás előtt álló építkezés – Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza – egytől egyig jogerős, sőt a fellebbezések miatt bírósági döntéssel is megerősített építési engedéllyel rendelkezik.

Hatályos, jogerős építési engedélyt jogszerűen sem a főpolgármester, sem a Fővárosi Közgyűlés és a kerületek sem vonhatnak vissza. Arra is felhívta a figyelmet a Városliget Zrt., hogy feladatát törvényi felhatalmazás alapján, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végzi, beruházásait végrehajtható engedélyek birtokában hajtja végre.

– A tisztán állami forrásból megvalósuló kulturális és rekreációs fejlesztések tekintetében a fővárosnak mostanra nincs joghatósága – tették hozzá. Azt is megtudtuk, hogy egyetlen fővárosi közgyűlési aktussal a Városliget építési szabályzata nem változtatható meg, módosítása is több hónapba telhet.

– Nincs tudomásunk arról, hogy Magyarország kormánya vagy a Városliget Zrt. tulajdonosi joggyakorlója, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a Liget Budapest projekt vonatkozásában változtatást kezdeményezett volna – zárult a Városliget Zrt. válasza.

Nemzetközi elismerés övezi

A dél-kínai Kuangtung Műszaki Egyetemen mutatták be tegnap a Liget Budapest projektet. Sághi Attila, a beruházás megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: a Liget Budapest projekt mára Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektjévé vált, így méltán tart számot nemzetközi érdeklődésre. Az ambiciózus magyarországi programot évek óta figyelemmel kíséri a nemzetközi szakma: 2017-ben Cannes-ban, egy ingatlanszakmai kiállításon Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjének bizonyult. Az épülő Néprajzi Múzeumot pedig a rangos International Property Awardon 115 ország 1700 jelöltje közül választották a világ legjobb középületének, és az építészeti különdíjat is elhozta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.