Képzett programozó az áramlopásba keveredett DK-s

Nem okozhat gondot Borka-Szász Tamásnak, hogy eligazodjon a számítógépek és bitcoinbányászat rejtelmeiben.

2020. 10. 24. 18:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két felsőfokú végzettsége is kapcsolódik a számítógépes programozáshoz Borka-Szász Tamásnak, aki a minap áramlopásba keveredve azonnal lemondott DK-s tagságáról és erzsébetvárosi önkormányzati funkcióiról, tudta meg a Magyar Nemzet.

Az interneten fellelhető életrajzi adatai szerint az érettségi után 1991-ben felvették a József Attila Tudományegyetem (ma már Szegedi Tudományegyetem) Természettudományi Karára, ahol 1996-ban

közgazdasági programozó matematikus diplomát,

1999-ben az egyetem Gazdaságtudományi Karán

pénzügy-informatika szakon közgazdászdiplomát szerzett.

Németül középfokon és angolul középhaladó szinten beszél.

Az önmagát, a Gyurcsány Ferenc vezette pártját és a DK-s Niedermüller Péter vezette önkormányzatot is kínos helyzetbe manőverező Borka-Szász Tamást jövő héten tanúként hallgathatják ki az áramlopás kapcsán. A Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) jó eséllyel a tanúvallomás végén meg is gyanúsíthatják a bűncselekmény elkövetésével. Ezt abból valószínűsíthetjük, hogy Borka-Szász Erzsébetváros Önkormányzata központi épületében található irodájában foglalták le bitcoinbányászat közben a speciális számítógépet.

Amit ha Borka-Szász telepített és működtetett, akkor elkövetőként, ha csak a helyet adta hozzá, akkor bűnsegédként alapos a gyanú az áramlopásban való részvételére.

Az utóbbi esetben Borka-Szásznak tudnia kell, hogy ki, kik, kinek az érdekében bányászták a szervezett bűnözők és terroristák által is annyira kedvelt virtuális valutát, a gyakorlatilag nyomon követhetetlen bitcoint.

Lapunk megmutatta az NNI által lefoglalt speciális kriprovaluta-bányászó számítógép fotóját egy IT-s szakembernek, aki azt mondta: a fakeret miatt sufnitunningoltnak tűnő szerkezetet profi rakta össze, olyan, aki ért a számítógépekhez és vélhetően a programozáshoz is. Ez utóbbi azért fontos szerinte, mert a speciális számítógép összerakását egy átlagos számítógép-felhasználó nem vagy csak segítséggel tudja végrehajtani, a bitcoinbányászathoz pedig már a felhasználói ismereteken túli tudás szükséges.

A sufnitunningolt bitcoinbányagép a DK-s politikus irodája sarkában dolgozott
Fotó: Origo.hu

Borka-Szász Tamásnak a végzettségét tekintve az átlagosnál mélyebb ismerete lehet a programozás területén, a programozó pedig az átlagnál sokkal alaposabban ismeri a számítógépek és az internet világát. Ez utóbbiba beleférhet a darkweb – az internet „sötét” oldala, a mélyweb – ismerete is. Az tudni kell, hogy a darkweben való kutakodás, szörfözés nem tiltott tevékenység addig, amíg bűncselekményt nem követnek el vele. Az internet ezen, az általánosságban ismerthez képest jóval nagyobb és titkosabb felületén zömmel a szervezett bűnözés és a terrorizmus résztvevői tartanak kapcsolatot, üzletelnek. Itt valóban minden megkapható, és bitcoint használnak a kereskedés során.

Korábban felmerült már, hogy a leleplezett áramlopás kapcsán feltárt bitcoinbányászat egyfajta tiltott párfinanszírozás is lehet, de egyelőre ne szaladjuk ennyire előre. Jelenleg áramlopás alapos gyanújával folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen. Ez jövő héten megváltozhat.

Az egész botrány egyébként már ráégett a Demokratikus Koalícióra, a párt egyértelműen politikai felelősséggel tartozik a történtek miatt. Az MSZP-re is rávetül ugyanakkor a botrány, hiszen Borka-Szász az MSZP-ben tűnt fel szakértő közgazdász-politikusként, a csepeli MSZP-frakció vezetője volt egészen a Gyurcsányhoz való átállásáig, és nagyon komoly állami megbízásokat is kapott.

Borka-Szász Tamás (jobbra) csepeli MSZP-sként Deme Gáborral, a kétszeres gyilkosság felbujtójaként elítélt frakciótárssal Fotó: PestiSrácok.hu

Az igazságszolgáltatás kedvenc közbeszerzési bonyolítója az MSZP csepeli frakcióvezetője – írta 2009-ben a HVG. „Alkotmányellenes volna, ha a piaci szereplők párthovatartozását figyelnénk” – reagált a HVG felvetésére Sátori János bíró, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala (OITH) közbeszerzéseket felügyelő osztályvezetője (valaha Györgyi Kálmán akkori legfőbb ügyész polgári helyettese). A hetilap azt tudakolta, összefér-e a hatalmi ágak szétválasztásának elvével, hogy az OITH közbeszerzéseit az MSZP csepeli önkormányzati képviselőcsoportját vezető, a helyi képviselő-testületnek – egyebek mellett a közbeszerzésekért felelős – pénzügyi bizottságában alelnök Borka-Szász Tamás bonyolítja. Az Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkárral barátságban lévő frakcióvezető – illetve a hozzá kapcsolható családi cégek – bíróságoknak is dolgoznak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.