Két alagutat találtak a szerb határon

Egyre több a migráns a Vajdaságban, és egyre többen próbálnak meg hazánk területére szökni a műszaki határzár ellenére. Idén eddig mintegy 12 ezren akartak bejutni hazánkba, csak a múlt héten ezernél több kísérlet történt. Az embercsempészek a maffia által korábban már használt módon, a föld alatt is próbálkoznak.

Szemán László János-Baranyai Gábor
2019. 11. 29. 6:30
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aggasztó hírek érkeznek a szerb-magyar határról, megnövekedett a tiltott határátlépési kísérletek száma. 2019-ben 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, ebből 2418 ebben a hónapban, minden 11. ilyen próbálkozás pedig a múlt héten, amikor 1002 eset volt – számolt be róla a migrációs helyzet kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón. Valamennyi elfogott migránst visszakísérték a Szerbia felé nyitott tranzitzónába, ahonnan visszatértek déli szomszédunkhoz.

– Új technikával próbálkoznak a migránsok – két ponton határ alatti alagutat fedeztek fel a rendőrök, Ásotthalomnál egy 34 méteres, Csikériánál egy 21,7 méteres alagutat találtak, amit a hatóságok lezártak – számolt be róla ugyanakkor Gulyás Gergely. Megjegyezte: a vajdasági magyar közösség részéről is aggasztó hírek érkeznek, mivel egyre több a területükön az illegális bevándorló.

A Magyar Nemzet tudósítóját több, az egykori határőrség kötelékében szolgáló felderítőtiszt arról tájékoztatta, hogy a most felfedezett két alagút közül legalább az egyik, a csikériai ott található, ahol a délszláv háború idején is felfedeztek már a zöldhatár alá vájt csempész-alagutakat. Az 1990-es években Szerbia a nemzetközi közösség blokádja alatt állt, és üzemanyagot sem szerezhettek be legálisan az olajpiacon. A szervezett bűnözők azonnal rátelepültek az üzletre, alagutakat építettek ki Magyarország és Szerbia között, és ezen át szállították a csempészett benzint, illetve dízelolajat délre. Ráadásul az akkor feltárt egyik alagútról az is kiderült, hogy még a délszláv háború előtt szeszcsempészetre használták, Szerbia felől érkezett rajta az alkohol Magyarországra.

Ismét nő a hazánkra nehezedő migrációs nyomás
Fotó: Havran Zoltán

Volt felderítők szerint csak idő kérdése, hogy a mai határrendészek, illetve a műszaki határzáron őrködő fegyveres erők tagjai felfedjék az újonnan készült vagy éppen készülő alagutakat. Egyfelől a drónokkal történő rendszeres ellenőrzés előbb-utóbb kiszúrja a levegőből az alagút szerbiai bejáratánál, illetve magyarországi kijáratánál az átcsempészett migránsok mozgását, másfelől az alagutak ásásakor keletkező földmozgások, illetve maguk az alagutak üregei is árulkodók lehetnek a megfelelő műszeres vizsgálatot végzők számára.

A Magyar Nemzet mindenesetre arról értesült, hogy a magyar hatóságok felkészültek a jelenleginél lényegesen nagyobb migránsnyomásra is, és a rendőrség, valamint a honvédség személyi állománya mindent – ha kell, akár erőn felül is – megtesz hazánk biztonságának megőrzése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.