Két pénzügyőrt és 18 autópálya-rendőrt tartóztattak le

Forrás: MTI2019. 02. 28. 22:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett 16 pénzügyőr közül két gyanúsított letartóztatását, míg 13 gyanúsított bűnügyi felügyeletét rendelte el csütörtökön a Debreceni Járásbíróság – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel, hozzátéve: egy ember az eljárás jelenlegi szakaszában szabadlábon védekezhet.

Dobó Dénes elmondta: a járásbíróság nyomozási bírójának álláspontja szerint a letartóztatott két gyanúsított esetében az alapos gyanú tárgyát képező bűncselekmény súlyára és magas büntetési tétellel fenyegetettségére és egyéb körülményekre tekintettel megalapozottan kell tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének.

Emellett alappal lehet következtetni arra is, hogy a bizonyítási eljárást veszélyeztetnék. A 13 bűnügyi felügyelet alá helyezett gyanúsítottnál fennáll az elérhetetlenné válás veszélye – tette hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerdán jelentette be, hogy hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatott ki és vett őrizetbe tizenhat, a beregsurányi magyar-ukrán határállomáson szolgáló pénzügyőrt.

Keresztes Imre főügyész közleményében azt írta, a megalapozott gyanú szerint a beregsurányi közúti határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök a Magyarország területéről Ukrajnába kilépő és általános forgalmi adót visszaigénylő emberektől a hivatalos eljárásuk során rendszeresen jogtalan előnyt, jellemzően készpénzt fogadtak el.

A pénzügyőrök a korrupciós tevékenységet egymás cselekményeiről tudva, az adott szolgálatban dolgozó osztályvezetők segítségével rendszeresen és szervezett módon, legkésőbb 2018 novemberétől végezték – tette hozzá a főügyész.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség kedden házkutatást és motozást tartott a határállomás egyes részein, illetve a gyanúsítottak lakó- és tartózkodási helyén több regionális nyomozó ügyészség, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ közreműködésével.

Az ügyben gyanúsítottként kihallgatott tizenhat – köztük öt tiszti rendfokozatú – pénzügyőrt őrizetbe vették, az ügyészség valamennyiük letartóztatását indítványozza.

Letartóztatásba került 18 autópálya-rendőr Győrben

Letartóztatta a Győri Törvényszék Katonai Tanácsának nyomozási bírája csütörtökön azt a 18 autópálya-rendőrt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy készpénzért cserébe nem büntettek meg szabálysértő autósokat az M1-es autópályán Győr-Moson-Sopron megyében – tájékoztatta a Győri Törvényszék szóvivője az MTI-t.Havasiné Kulcsár Petra elmondta, hogy a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított rendőrök esetében a bíróság megalapozottnak látta a szökés és a tanúk befolyásolásának lehetőségét. Emellett az úgynevezett katonai fegyelmi ok is megalapozza a letartóztatás elrendelését, ami azt jelenti, hogy a fegyelmi helyzet nem teszi lehetővé, hogy a gyanúsított katonai közegben maradjon.

A döntés kilenc gyanúsított esetében végleges, a további kilenc gyanúsított jogorvoslatot jelentett be.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden közölte, hogy összehangolt akciókat hajtott végre, amelyek során 18 autópálya-rendőrt vettek őrizetbe és további bizonyítékokat szereztek be.

Az ügyészség házkutatásokat is végzett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.