Kormányinfó: Magyarországon nincs jelen a koronavírus

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy a kormány felhatalmazta az országos tisztifőorvost a betegséggel szembeni védekezés irányítására.

2020. 01. 30. 11:18
GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2020. január 30. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. január 30-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón kijelentette, hogy Magyarországon jelenleg nincs koronavírussal fertőzött személy. Egyúttal kiemelte, hogy a kormány felhatalmazta az országos tisztifőorvost a betegséggel szembeni védekezés irányítására.

– A védekezéshez minden szükséges eszköz rendelkezésre áll – mondta a tárcavezető.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy nincsenek közvetlen veszélyben az Irakban állomásozó magyar csapatok. Mint ismert, Irakban azután romlott jelentősen a biztonsági helyzet, miután az amerikai hadsereg egy drónnal végrehajtott légicsapásban megölte az iráni Forradalmi Gárda egyik vezető tisztségviselőjét, Kászim Szulejmánit.

A börtönbiznisszel kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, hogy az egy joggal való ipari mértékű visszaélés. A kormány azonnali intézkedésekkel felszabadít némi kapacitást a börtönzsúfoltság enyhítésére, és további hosszú távú intézkedéseket is tervez.

A gyöngyöspatai helyzettel kapcsolatban a tárcavezető hangsúlyozta: nem vitatja, hogy kárpótlás jár a romáknak a szegregáció miatt, azonban helytelennek tartja, hogy olyan ítélet született, ami nem a hátrány ledolgozását segíti. Az Emmi munkatársai a helyszínen tárgyalnak az érintett családokkal, Gulyás a Gyöngyöspatán jelenlevő, a cigányságot segítő szervezetektől azt kérte, hogy segítsenek meggyőzni az érintetteket arról, hogy olyan kártérítést fogadjanak el, amely a felzárkózást hosszú távon segíti.

További részletek a Magyar Nemzet holnapi számában.

Ha a DK demokratikus párt lenne, már elköszönt volna Niedermüllertől

Gulyás Gergelyt a kormányinfón kérdezték a DK-s Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester kijelentéséről. Gulyás Gergely szélsőségesnek és egyértelműen rasszistának ítélete a polgármester szavait. Elmondta, Európa már maga mögött hagyta a szélsőséges eszméket, jó lenne, ha bármilyen szélsőséges párt és a DK is maga mögött hagyná azt. Úgy fogalmazott, ha a DK demokratikus párt lenne, már elköszönt volna a polgármestertől. Hozzátette, ha tud, elmegy a csütörtök esti tüntetésre, de ha nem lesz jelen, annak csak időbeli akadálya lesz.

Megduplázták a katonák számát a déli határon

A kormány döntése értelmében megduplázták a déli határt védő katonák számát – közölte Gulyás Gergely.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a határszakaszon a korábbinál lényegesen nagyobb a migrációs nyomás, Röszkénél kedd hajnalban egy áttörési kísérlet is történt, 80-an támadtak a határra, öt ember át is tört, őket azonban elfogták, büntetőeljárás van folyamatban velük szemben, és ha a bűnösségük bebizonyosodik, kiutasításnak is helye van.

A kormány elrendelte a déli határ megerősített védelmét, mivel a helyzet a korábbi két év „viszonylagos nyugalmi állapotánál” lényegesen rosszabb, és a nyomás a déli határon a következő időszakban is jelentős lesz – mondta Gulyás Gergely, megjegyezve, hogy a magyar hírszerző szervek minden adatot értékelnek.

Szólt arról is, hogy a balkáni útvonalon 100 ezer migráns torlódott fel. Szerinte ugyanakkor nagyon nagy baj akkor lehet, ha a Törökországban tartózkodó 3-4 millió migráns megindulna Európa felé. Ezért fontos a jó kapcsolat Törökországgal – hangsúlyozta.

Februárban Orbán-Merkel találkozó

Beszélt arról is: a Fidesz is várja, hogy megismerhesse az Európai Néppárt (EPP) három bölcsének jelentését, amely még nem készült el. Szerinte annál nagyobb gyengesége nem lehet egy pártnak, hogy nem tudja eldönteni, mit tegyen. A miniszter megerősítette, értékválasztás kérdéséről van szó, arról, hogy a néppárt magáénak érzi-e a kereszténydemokrata értékeket. Szerinte a Fidesz távozása a vég kezdete lenne: megszűnne a néppárt kereszténydemokrata lenni.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a jövő héten esedékes római látogatásán bejelenthet-e esetleg egy új szövetséget például Matteo Salvinivel, az olasz Liga és a jobboldali koalíció vezetőjével, Gulyás Gergely azt válaszolta, a Fidesz az Európai Néppárt tagja, és egyelőre nem látja, hogy a szövetségkötés ideje jön el.

Azt kijelentette ugyanakkor, hogyha a Fidesz elhagyná a néppártot, Németországban akkor is a CDU és a CSU lenne a partnere. Olyan európai szövetségbe pedig nem lépne be a Fidesz, amelyikben az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt szerepel, ez „vörös vonal”. Közölte egyúttal, hogy Orbán Viktor februárban Berlinben találkozik Angela Merkel német kancellárral.

A kommunista utcanevek témájában a miniszter közölte: törvénymódosító javaslatot fog a parlament elé terjeszteni, hogy a közterület-átnevezési eljárásokban a történészeknek, tudósoknak egyértelmű, világos válaszokat kelljen adniuk a kérdéses illetőkről. Tűrhetetlennek nevezte, hogy kommunista gyilkosokról legyenek elnevezve utcák Magyarországon.

Szintén kérdésre elmondta, hogy az ügyészség nyomozást rendelt el egy őt érintő álhírterjesztés miatt, olyan „idézetek” terjedtek ugyanis a közösségi médiában az ő szájába adva, amelyeket sosem mondott. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.