Lejáratás és önfényezés közpénzen

Nem válogatnak az eszközökben a közpénzen működtetett önkormányzati sajtó munkatársai Szegeden, és sok esetben a riválisok bírálatára, a Fidesz támadására használják fel a városi portált a kampányban. Szombathelyen pedig az történt, hogy a városi lapban, a Savaria Fórumban a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének programbemutatójáról a rivális ellenzéki aspiráns egyik sajtómunkatársa írt.

2019. 10. 12. 7:41
Botka László; Fekete Zsolt
Botka László szekerét nemcsak az aktivisták, de a helyi sajtó is tolja Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még egy utolsó nagy papolás a fair playről a legalattomosabban szabálytalankodótól – ezzel a címmel jelent meg tegnap írás a közpénzen működő szegedi önkormányzati portálon. A véleménycikket Nemesi Pállal, a Fidesz–KDNP-vel szövetségben induló független polgármesterjelölttel kapcsolatban közölte a Szeged.hu az MSZP-s Botka László vezette csongrádi megyeszékhelyen. Az írás olyan egyoldalú, hogy egy ellenzéki kampánykiadványban is közölhették volna, a cikkben burkoltan lebunkózták Nemesit, majd úgy fogalmaztak: hisznek abban, hogy „a szegediek nem dőlnek be a politika és a média gyűlöletkeltésének”.

A Szeged.hu aggódva írt arról is, hogy egy „fehér Opelből matricázzák át az Összefogás molinóit, plakátjait”, majd interjút közöltek Botkával, a cikkhez illesztett fotón a városvezető negédesen mosolyog. Az interjút azzal indítják, hogy Szeged polgármestere bizakodó a vasárnapi választásokkal kapcsolatban, és „arra kér minden városlakót, menjen el szavazni, hogy folytatódhasson az a nyugodt, békés együttműködés, amely eddig is jellemezte a várost”.

Érdekes fordulat, hogy a Szeged.hu interjút közölt Szabó Bálint független polgármesterjelölttel, aki korábban számos, a szegedi önkormányzatot érintő ügyben tett feljelentést, személyes magánakcióival pedig időnként már-már az őrületbe kergette Botkát, most mégis teret adtak neki. Tehették ezt azért, mert a jogász békülékeny hangnemet ütött meg a városvezetéssel szemben, és többek között úgy fogalmazott: „Botka László okos politikus, megválogatja a szavait, úgy kritizálja a kormányzatot, hogy az ne csapjon át személyeskedésbe.” Beszélt arról is, hogy „a városban nem Botka Lászlót akarják leváltani az emberek, hanem a szegedi Fideszt”.

Az Ilyenek Borkai szegedi bajtársai címmel közölt írás, amiben több legyet próbáltak ütni egy csapásra, túlment minden határon. A közpénzen működtetett Szeged.hu a cikkben igyekezett ráirányítani a figyelmet – Szegeden! – a győri polgármesterrel kapcsolatos eseményekre, és közben hazugsággal vádolta meg a Fideszt és Nemesi Pált, majd a két témát megpróbálta összemosni. Saját véleményét hangoztatva teljesen egyértelműen így kampányoltak Botka mellett: „Mi nem fogjuk fizetni a fideszesek luxusutazásait, nem adjuk el a városunkat strómanoknak, nem kérünk a gyűlöletből és a hazugságból! Éljünk vasárnap ezzel a lehetőséggel, és mondjunk rájuk nemet!” Bár a csongrádi megyeszékhely légvonalban is több mint 220 kilométerre van Győrtől, a Szeged.hu a Borkai-ügy minden mozzanatáról tudósított, ellenben a kispesti szocialisták lapunkban is közölt korrupciógyanús botrányairól nem sorjáznak a cikkek a városi portálon.

Botka László szekerét nemcsak az aktivisták, de a helyi sajtó is tolja
Fotó: MTI/Komka Péter

Nem sokkal jobb a helyzet Szombathelyen sem, ahol az ellenzék, amely az év eleje óta rendelkezik többséggel a helyi közgyűlésben, kampányüzemmódba állította a helyi, közpénzből működő médiaközpontot. Mint azt megírtuk, a szombathelyi városi televízióban és a Savaria Fórum című lapban a kormánypárti jelöltek nem vagy csak alig kapnak helyet. Az idősek napja alkalmából megtartott rendezvényen, ahol Balázsy Péter, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje volt az egyik szónok, és díjakat is adott át, a kormánypárti politikus egy vágókép erejéig került be a híradásokba. A Savaria Fórumban Balázsy Péter programbemutatójáról Nemény András ellenzéki polgármesterjelölt egyik sajtómunkatársa írt.

Korábban a Szombathelyi Hírlap tudósítása alapján már írtunk arról is, hogy a Szombathelyi Médiaközpont ügyvezetője, Halmágyi Miklós egy birtokukba jutott levelezésben ismeri el: médiamunkásainak megtiltotta, hogy a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Balázsy Pétert kérdezzék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.