Lelkileg is megterhelő az egészségügyieknek a járvány

Az egészségügyi dolgozók számára állított össze hasznos tanácsokat a koronavírus-járványhoz kapcsolódó stressz és szorongás kezelésére a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet munkatársai, az ajánlások többségét azonban mindenkinek érdemes megfogadnia.

Haiman Éva
2020. 03. 26. 15:56
null
A fertőzöttek mihamarabbi felismeréséhez jelenleg a laboratóriumi vizsgálat a legmegbízhatóbb módszer Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány régen látott kihívás elé állítja az egészségügyi rendszert. A betegeket ellátó orvosokra, nővérekre és a kórházi teamek minden tagjára extrém pszichés teher nehezedik, mely az előttünk álló időszakban fokozódni fog. Csigó Katalin és Kéri Szabolcs ezért az Egészségügyi Világszervezet, az Amerikai Pszichológiai Társaság és a Kanadai Pszichológiai Társaság ajánlásai alapján olyan technikákat osztott meg, amelyek jelentős mértékben segíthetik a stresszel való megküzdést és csökkenthetik a szorongást.

A szakemberek kiemelik, hogy stressz- és krízisállapotokban jelentősen megterhelődik a gondolkodási kapacitásunk, jellemzően negatív dolgokra gondolunk, de akár gondolkodási képességünk beszűkülését is tapasztalhatjuk. A szorongásra jellemző a katasztrófaképző gondolatok megjelenése: gondolkodásunk túlzóvá, a negatív információk pedig túlhangsúlyozottá válnak.

Fontos, hogy megállítsuk és csillapítsuk a negatív gondolataink áramlását. Érdemes magunkban többször elismételnünk, hogy ez a krízisállapot is véget fog érni egyszer, a dolgok meg fognak változni. Ahogyan jött a krízis, meg is fog szűnni. A dolgok és az élet állandó változásban vannak. Felhívják a figyelmet arra is, hogy mivel az állandóan ránk zúduló információ az aggodalom folyamatos fennmaradását okozza és kimerít bennünket, fontos a megbízható hírforrásokra hagyatkozni. A koronavírus-hírek áramlása kapcsán érdemes az érkező híreket először belső elemzés tárgyává tenni.

Apró lépés, de fejlesztheti bizonytalanságtűrési képességünket, ha nem osztjuk meg rögtön az adott információt kollégáinkkal, barátainkkal vagy családtagjainkkal, hanem megpróbáljuk először mérlegelni és belső elemzés tárgyává tenni azokat. A megosztás ez után következhet.

A stressz és a krízisállapotok jelentősen megterhelik alkalmazkodóképességünket. A reziliencia, vagyis a pszichés rugalmasság és ellenállóképesség részben alkati kérdés, de nehéz szituációkban szükségünk lehet e készségünk fejlesztésére – mutatnak rá.

További információk ezen a honlapon érhetők el: http://nygy-opai.hu/hirek/hirek/1499-a-koronavirus-jarvanyhoz-kapcsolodo-stressz-es-szorongas-kezelese-egeszsegugyi-dolgozoknal

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.