Magyar György: Ne a vén őrültek csinálják végig az előválasztást

Szerinte az előválasztás egy játék. A börtönbiznisz ügyében is a hírekbe került ügyvéd a Civil Választási Bizottság javaslatáról beszélt az ATV-n.

Forrás: ATV2021. 01. 13. 11:52
KARÁCSONY Gergely; GYURCSÁNY Ferenc; MAGYAR György
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely fõpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Magyar György ügyvéd az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadja a Momentum javaslatát a Civil Választási Bizottság, miszerint az is szavazhat az előválasztáson, aki csak az országgyűlési választások időpontjára lesz nagykorú – nyilatkozta Magyar György az ATV reggeli műsorában.

A balliberális ügyvéd szerint „nem a 70 éves vén őrülteknek kell ezt végigcsinálni”.

A fiataloké a jövő és az ország! – fejtette ki Magyar a műsorvezető felvetésére, miszerint minden szavazat ugyanannyit ér.

Tavasszal kell elindítani az előválasztást, régiónként „gördülő jelleggel”, a nyári szünetig ennek a folyamatnak a végére kell érnie, és ősszel jöhet a második forduló – részletezte. A balliberális ügyvéd szerint fontos, hogy online is le lehessen adni a szavazatokat. Egyéni jelöltekről, a miniszterelnök-jelölt személyéről és pártszimpátiáról is számot adhatnak a baloldali választók – fejtegette Magyar György. A börtönbiznisszel kapcsolatban is hírekbe került ügyvéd azt is mondta, hogy

az előválasztás egy nagy közvélemény-kutatás, lényegében egy játék, melyen kiderül, hogy egy adott körzetben ki a legitim jelölt.

Az előző választásokon még az MSZP jelöltjeként induló ügyvéd bízik abban, hogy a pártok meggyőzik majd egymást arról, hogy érdemes együttműködniük. Szerinte az ellenzéki listán olyan arányban lesznek majd a pártok politikusai, ahogy arról az előválasztáson résztvevők a pártszimpátia szavazataikkal döntenek.

Magyar György 2018-ban még az MSZP–Párbeszéd jelöltjeként indult Somogy megyében, ahol második helyen végzett a fideszes Wittzmann Mihály mögött
Fotó: Képernyőkép / Választás.hu

Lesz belépési és érvényességi küszöb is, létezik élet a hat párton kívül is – mondta az ellenzéki összeborulásról az ügyvéd. Azt még nem tudta megmondani, mennyi ajánlás kell ahhoz, hogy valaki indulhasson, de az érvényességi küszöbről azt mondta, hogy a regisztráltak ötven százalékának kell megjelennie. Az nem derült ki, hány embernek kell regisztrálnia az érvényességhez. Magyar György a beszélgetésben kormánypártokat már ellenzékként jelölte meg, és azt is elmondta, hogy szerinte a baloldali szavazók majd szurkolni fognak annak, aki nyer az előválasztáson.

A jelöltek átvilágítása a pártok dolga, a Civil Választási Bizottság ezzel nem foglalkozik – mondta. A ügyvéd szerint

a lebonyolításhoz szükséges pénzt majd össze fogják adni az ellenzéki pártok és lesznek támogatók is,

arra nem tért ki, hogy kikre gondolt pontosan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.