Magyarországon megismétlődik az, ami Angliában történt

– Előrelátható volt a járvány dinamikájának növekedése, hiszen Magyarországon is megismétlődik az, ami Angliában történt – mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videosorozat legújabb adásában. Kásler Miklós kitért a brit vírusmutánsra, a hazai vakcinációs helyzetre, de beszélt a Nemzeti rákellenes programról és a posztcovid-szindróma szakmai protokolljáról is.

Munkatársunktól
Forrás: Facebook2021. 03. 19. 10:23
KÁSLER Miklós
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Angliában 2020 negyvenkettedik hetében a brit mutáns részaránya a fertőzöttek között 0,07 százalék volt. A negyvenhatodik héten meghaladta az 50 százalékot, 2021. január elején pedig már 92 százalék volt – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Hozzátette: Magyarországon ugyanez a felfutás történik.

– A brit mutáns terjedési sebessége majdnem kétszerese az eredeti vírustörzsének, emellett rendkívül veszélyes amiatt is, hogy egyre fiatalabb korosztályokat ér el, és a betegség lefolyása lényegesen súlyosabb

– mutatott rá. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: van egy fontos változás a járvány első két hullámához képest, mégpedig a tömeges vakcináció. – Amikor az átoltottak részaránya meghaladja a kívánatos mértéket, akkor számíthatunk arra, hogy a járvány lecsengőben lesz – közölte. A Magyarországon használt ötféle vakcinával kapcsolatban úgy fogalmazott: minden olyan vakcina, amelyet a magyar hatóságok engedélyeznek, hatásos. Aláhúzta:

Magyarország törekszik arra, hogy a világ legkülönbözőbb részeiről, így Kínából és Oroszországból is beszerezzen vakcinákat. A késedelmesen és kisebb mennyiségben szállított európai és amerikai vakcinákat így lehetett pótolni, sőt megnövelni az átoltottság mértékét.

A folyamatosan romló európai járványügyi adatokat firtató kérdésre úgy válaszolt: Magyarországon az átoltottság mértéke majdnem a duplája, mint az európai átlag. – Amikor a népességnek a nagyobbik része már immunitással rendelkezik, akkor a körülöttünk lévő járvány, hacsak nem újabb mutációról van szó, megfékezhető – tette hozzá a miniszter, majd megköszönte az egészségügyi dolgozóknak, a pedagógusoknak és a szülőknek a példamutató helytállást.

A posztcovid-szindróma kezelésével kapcsolatban kifejtette: a betegség természetéből adódóan a teljes gyógyuláshoz további kezelésekre van szükség, mert a fertőzésből kigyógyultaknál számos szövődmény, például fejfájás, mozgászavarok vagy éppen légzési nehézségek állhatnak fent.

– Elkészült a szakmai anyag, egy irányelvgyűjtemény. A mi feladatunk az, hogy e mögé megadott ritmusban a megadott feltételeket kialakítsuk – szögezte le. A beszélgetés végén kitért a Nemzeti rákellenes programra, amely a járvány idején sem állt meg, mint ahogy a szűrések, a diagnosztika, a terápia vagy a rehabilitáció sem. – Ezt fent is akarjuk tartani, tudniillik amennyiben elmarad a diagnosztika, vagy csúszik a terápia, az a beteg életesélyeit csökkenti – mondta Kásler Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.