Már magyarázzák a belső ellentétet a Jobbikban

Együttműködő, szorgalmas, odaadó, becsületes, hűséges párttag Varga-Damm Andrea, aki nem is tudja, saját elnöke miért nem bízik benne. Pedig korábban a képviselőnő jelét adta annak, nem ért egyet Jakab Péter politikájával. A belső ellentétekkel teli Jobbikban újabb lemorzsolódás sem zárható ki.

Magyar Nemzet
2020. 02. 19. 6:18
POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI Anita; Z. KÁRPÁT Dániel; DUDÁS Róbert; JAKAB Péter
Jakab Péter szerint többen is hátba szúrhatják Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érti és nem tudja Varga-Damm Andrea, hogy miért nem bízik benne és ne tudna vele együttműködni Jakab Péter, a Jobbik elnöke. A párt képviselőnője ezt azután mondta, hogy Jakab egy nyilvánosságra került felvételen arról beszél, a tavaly őszi választmányon sikerült őt megpuccsolni, 22 harcos titokban a hátába szúrta a kést.

– A mai napig nem tudom, ki volt ez a 22 bátor. […] Azt csak sejtem, hogy kik lesznek azok, akik majd még a hátamba fogják szúrni a kést. […] Sajnos a támogatásomról kell biztosítanom azokat is, akikkel nem szeretnék együtt dolgozni az elnökségben. Ők: Stummer János, Bencsik János, Gyüre Csaba, Varga-Damm Andrea, Fazekas Attila – sorolta Jakab a neveket, akik közül négyen jelenleg is a Jobbik frakciójának tagjai.

Jakab Péter szerint többen is hátba szúrhatják
Fotó: MTI/Soós Lajos

Varga-Damm Andrea az Azonnalinak nyilatkozva azt is mondta, ő egy együttműködő, szorgalmas, odaadó, becsületes, hűséges párttag. Kijelentése azért is meglepő lehet, mert a január végi tisztújító kongresszuson elmondott alelnökjelölti beszédében másként fogalmazott.

A beszéd rövid ideig látható is volt saját közösségi oldalán, majd minden magyarázat nélkül eltűnt. Mindenesetre a jobbikos politikus pár perces felszólalásából egyértelműen látható, hogy a pártban komoly belső ellentétek vannak, és a tisztújítás eredménye vízválasztó lehet a szemben álló két oldal között. – Mi döntjük el a sorsunkat, és nem adjuk ezt senkinek a kezébe – fogalmazott Varga-Damm, aki ezzel érezhetően ismét szembement a Gyurcsány Ferenchez is közeledő Jakab Péterrel és körével.

Az alelnöki harcban alulmaradt képviselő egyébként az utóbbi hetekben több olyan megjegyzést, illetve gesztust is tett, amely arra enged következtetni, nagyon nem örül az új vezetőségnek.

A politikus a közösségi oldalán jelzésértékűen lecserélte a jobbikos profilt, valamint a háttérképét, azt is elárulta, a kongresszusi beszédekben folyamatosan sértegették, arra a hozzászólói felvetésre pedig, hogy a pártvezetés jövőben remélhetőleg ad neki valamilyen posztot, Varga-Damm azt írta: „Szerintem nem lesz legközelebb.” A kongresszus után a politikus egyébként leszögezte, a Jobbik lehet, de ő biztosan nem fog össze Gyurcsány Ferenccel, elhatárolódva ezzel saját pártjától.

Az Azonnalinak azt is mondta, ő sosem tapasztalt olyat, hogy lenne a Jobbikban egy olyan csapat, amely bántani akarná Jakabot, és „e beszéd előtt se voltak erre utaló jelek és e beszéd óta sincsenek arra utaló jelek”, hogy a párton belül ellentétek lennének, és nem tud „Szávay-klánról és hökös bagázsról”.

Jakab Péter a kiszivárgott székfoglaló beszédben Varga-Damm And­reán kívül további három olyan személyt is megnevezett, akik jelenleg a frakció tagjai. Felmerül a kérdés, hogy miként tudnak azután együtt dolgozni, hogy az elnök jelezte, ő nem bízik bennük. Hosszú távon ez számtalan konfliktust szülhet, és odáig fajulhat, hogy többen a frakcióból való kilépés mellett döntenek.

Erre egyébként volt már példa, 2018-ban négy országgyűlési képviselő távozott a Jobbik képviselőcsoportjából. Amennyiben a Jobbik tovább zsugorodna, a kilépő képviselők az új jogszabályok szerint már nem alakíthatnak frakciót, de bizottsági tagok lehetnek, és az anyagi juttatások sem rosszak.

A mintegy egymillió forintos alapilletményen túl ugyanis körülbelül két és fél millió forintos támogatást is kapnak személyi, irodai, ellátási, valamint működési keret címszó alatt, továbbá üzemanyagköltség, lakhatási támogatás és telefontámogatás is jár a képviselőknek. Ráadásul függetlenként a politikusok nem tartoznak beszámolással pártjuknak, és szabadon dönthetnek a juttatások felhasználásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.