Még nemet mondhat a listára a Párbeszéd

Április 7-i kongresszusán dönt a Párbeszéd arról, hogy elfogadja-e az MSZP közös EP-listára tett ajánlatát — értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint a Jávor Benedeknek felajánlott negyedik hely nemcsak a szocialistákkal való viszonyban, hanem a Párbeszéden belül is feszültségeket szült.

Bákonyi Ádám
2019. 03. 27. 6:19
null
A politikus a negyedik helyről nem szerez mandátumot Fotó: Didier BAUWERAERTS Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába döntött úgy a szocialisták választmánya, hogy a tervezett közös európai parlamenti lista negyedik helyét ajánlják fel Jávor Benedeknek, egyáltalán nem biztos, hogy megköttetik az alku, így bizonytalan maga a közös indulás is. A javaslatot ugyanis még a Párbeszéd kongresszusának is jóvá kell hagynia, és mint azt a párt országgyűlési képviselőjétől, igazgatójától, Kocsis-Cake Oliviótól megtudtuk, a testületet április 7-ére hívják össze. Bár a politikus ennél többet nem kívánt mondani, a kongresszus dátuma mégis beszédes, hiszen az egy nappal a jelöltajánló ívek átvétele utánra, de még a listák április 23-i bejelentése előtti időpontra esik.

A Párbeszéd hezitálása nem véletlen, hiszen a felmérések szerint a Jávornak kínált negyedik hely enyhén szólva sem kecsegtet a politikus brüsszeli újrázásával, erre csak a közös lista első két helye ad reális esélyt. Ismert: a szocialisták listáját Tóth Bertalan pártelnök vezeti, aki állítása szerint nem akar Brüsszelbe menni, így lényegében az őt követő Ujhelyi István áll az első helyen, Szanyi Tibor pedig a másodikon. Ha a Párbeszéd kongresszusa úgy dönt, Jávor a harmadik lehet a közös listán, ami viszont az esélyein jottányit sem változtat. Az már csak hab a tortán, hogy masszívan tartja magát az a felvetés, miszerint a pártelnökként gyengén teljesítő Tóth Bertalan végül mégis felveheti brüsszeli mandátumát, amivel minden eddig kialkudott kompromisszumot borítana.

Az eshetőséget a Magyar Nemzet szocialista elnökségi forrásai határozottan visszautasították, azt viszont elismerték, hogy a Párbeszédben valóban tartanak ettől, Jávorék ezért többször is garanciát kérték Tóthtól arra, hogy semmiképpen sem megy az EP-be. Forrásaink megerősítették azt is, hogy a tárgyalások során a Párbeszéd részéről voltak próbálkozások arra, hogy jobbat, akár a második helyet is kicsikarják Jávor Benedeknek.

A politikus a negyedik helyről nem szerez mandátumot
Fotó: Európai Parlament

Egyikük elmondása szerint a Párbeszéd egy belső felmérésre hivatkozva azt állította, hogy immár nem egy-, hanem háromszázalékos a támogatottsága, ám az MSZP nem volt hajlandó lemondani az első két befutó helyről. „Ha csak egy mandátumot lehetne szerezni, szívük szerint azt is elkérték volna” – fogalmazott Jávorékról forrásunk. A szocialisták elnökségében egyértelművé tették: lezártnak tekintik a közös listával kapcsolatos kérdéseket.

Lapunk információi szerint ugyanakkor a Párbeszéden belül is feszültséget okoz a Jávornak ajánlott negyedik hely. Míg utóbbi a saját szempontjából nézve érthető módon elégedetlen, a párt társelnöke, Karácsony Gergely hajlandó lenne a szocialisták tenyerébe csapni. A Jávor ambícióit támogatók szerint míg Karácsony magának mindig kiharcolja azt, amit akar – a zuglói polgármesterségtől kezdve a miniszterelnök-, most pedig a főpolgármester-jelöltségig –, mások esetében, akár a kárukra is könnyedén hozza a kompromisszumkész politikus figuráját.

Esélyek és esélytelenségek

Az Európai Parlament februári mandátumbecslése szerint az MSZP–Párbeszéd három mandátumot szerezhet a májusi EP-választáson. Ugyanekkor a Nézőpont Intézet a biztos szavazók körében tizenegy százalékra mérte a pártszövetség támogatottságát, ami két helyet jelent az EP-ben. A Závecz Research legfrissebb kutatása szerint a biztos pártválasztóknál a szocialisták tizenhárom, a Párbeszéd egy százalékon áll, ami esélyt jelenthet a három mandátum megszerzésére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.