Még öt napig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe

A felvételi eljárásban és a pontszámításban a múlt évi szabályokhoz képest nincs alapvető változás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 10. 10:58
null
A felsőoktatásba jelentkezők harminc százalékának nincs minősített nyelvtudása Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hétfő éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe – hívta fel a figyelmet a Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. Hankó Balázs hangsúlyozta:

a felvételi eljárásban és a pontszámításban a múlt évi szabályokhoz képest nincs alapvető változás,

ami azt jelenti, hogy az alap- és az osztatlan képzésben továbbra is legalább egy emelt szintű érettségi vizsgával kell rendelkezniük a diákoknak.

Emlékeztetett, hogy azok, akik a szeptemberben induló alap-, mester- vagy osztatlan képzések, a felsőoktatási szakképzések valamelyikén szeretnék folytatni tanulmányaikat,

jelentkezésüket kizárólag a Felvi.hu oldalon elérhető e-felvételi felületen keresztül nyújthatják be, amit február 20-ig kell hitelesíteni.

Ingyenesen három, összesen hat képzésre lehet jelentkezni, de mindegyik kiválasztott képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is megjelölhető. A megjelölt maximum hat képzés rangsorát áprilisban még lehet módosítani, de újak felvételére már nem lesz mód.

Egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa sorrendbe állítottak közül az első olyanra, amelynél a pontszáma legalább eléri a felvételi ponthatárt

– magyarázta a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy észrevételeik alapján a Felvi.hu-n a tavalyihoz képest jelenleg nagyobb az érdeklődés.

A felsőoktatás korszerűsítéséről szólva Hankó Balázs kiemelte: 2021 és 2026 között több mint 1500 milliárd forintos támogatáshoz juthat a felsőoktatás. A gazdaság-újraindítási akcióterv során ez a terület lesz Magyarország lokomotívja. Hangsúlyozta,

legutóbb száz éve, Klebelsberg Kunó minisztersége idején valósulhatott meg ilyen nagy volumenű felsőoktatási fejlesztés,

hiszen az elmúlt évek adatait tekintve négyszer annyi uniós fejlesztési forrás áll majd a terület rendelkezésére – zárta szavait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.