Megemelte az iparűzési adót a momentumos polgármester Gödön

Az adótörvény tiltja, hogy év közben adót emeljen, a gödieket mégis sújtja az ellenzéki városvezető.

2020. 05. 25. 12:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adóemelés veszélyhelyzet alatt, avagy válságkezelés Momentum módra. Ilyen megjegyzéssel hívták fel lapunk figyelmét arra a gödi polgárok, hogy a város momentumos polgármestere önhatalmúlag megemelte a helyi iparűzési adót. A képviselő-testület május 19-én kelt határozatát Balogh Csaba saját hatáskörében, azon túlterjeszkedve terjesztette elő és hagyta jóvá, megkerülve a képviselő-testületet, mintegy 50 százalékos adóemeléssel sújtva a gödi vállalkozásokat. A határozat az bösszes vállalkozást, vagyis a legkisebb magánvállalkozókat, az orvosokat, vendéglátóhelyeket és a nagyvállalkozásokat is érinti.

Balogh a határozattal megszüntette a korábbi önkormányzat azon határozatait, amelyekben évi 1,4 százalékra csökkentették az iparűzési adót a városban. Ez azonnali adóemelést jelent.

Az elmúlt időszakban attól volt hangos a hazai sajtó, hogy Balogh Csaba pártja, a Momentum vezetőinek, köztük Fekete-Győr Andrásnak a támogatásával közösen szétveri a gödi ellenzéki együttműködést. A polgármester alaptalan vádakkal támadja az alpolgármestereit, a koalíciós pártokat és a korábbi fideszes vezetést is . Ezért számos feljelentés született már. A pandémia miatti veszélyhelyzet lefújása után várhatóan a Pest Megyei Kormányhivatalnak is felül kell majd vizsgálnia Balogh egyszemélyi döntéseit, amelyek közül többet meg is kell majd semmisítenie. Ilyen például az iparűzési adó emelése, ami sérti az a helyi adókról szóló 1990-es törvényt. A jogszabály ugyanis kategorikusan tiltja, hogy év közben adót emeljen egy önkormányzat. A törvény megfogalmazása szerint „az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok adóterheit”.

Balogh Csabát még május 18-án az összes nem Momentumos képviselő (a képviselő-testület 11 tagja közül 8) felszólította, hogy több döntést ne hozzon meg egy személyben, ám azóta a polgármester három úgynevezett „testületi ülést” is tartott öt munkanap alatt. Sokak szerint a gödi polgármester működése megmutatja, hogy a Momentum és az ellenzéki pártok, hogyan kezelnék a válságot. Például úgy, hogy adóemeléssel sújtják a gödieket. Miközben az Európai Unió óriási mentőcsomagról dönt, miközben a magyar kormány a GDP közel 20 százalékát csoportosítja át, hogy megvédje a munkahelyeket, átvállalva az állam a bérköltség egy részét, beruházástámogatást és kedvezményes hiteleket nyújtva a vállalkozóknak, Balogh 50 százalékos adóemelésről döntött Gödön. Ezzel pedig a helyi ellenzék szerint is veszélybe sodorta a gödiek munkahelyét és a gödi családokat. Ennek köszönhető, hogy a a helyi ellenzék tagjai közül is egyre többen értik meg, hogy a kormány miért minősítette kiemelt gazdasági övezetté a Samsung-gyárat, ezzel kivéve azt a gödi polgármester hatásköréből.

Korábban már írtunk arról, hogy a városvezető rendszeresen egyeztet a pártja vezetésével. Legutóbb arról is egyeztetett, hogy egyszemélyi döntéssel leváltja DK-s és LMP-s alpolgármestereit. Ezt a saját előterjesztését végül még sem írta alá, egyes hírek szerint ez a döntés, már a Momentum vezetésének is sok volt.

Az mindenesetre a világhálón böngészve szembeötlő, hogy mást kommunikál a Momentum vezetése és mást tesznek a gyakorlatban. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Facebook-oldalán például azt írja: „A szakszervezetek javaslatai találkoznak a mieinkkel: a dolgozót és a munkakeresőt akarjuk védeni. Mit jelent ez? Röviden pár fontosabb elem: 100 ezer forintos minimumjövedelem. Dupla családi pótlék. Valódi bérkiegészítő támogatás azoknak a cégeknek, melyek vállalják, hogy hat hónapig nem csökkentik a munkavállalói létszámot. Hathavi álláskeresési járadék. Állami segítség a közüzemi számlák, lakbér befizetésére.„

A Momentum Facebook-oldalán pedig az olvasható: ”Két hét alatt 336 millió forintot költött a kormány a gazdaságvédelmi tervet reklámozó óriásplakát-hirdetésekre, és ez csak részösszeg, a kampány még javában fut. Ennek a pénznek biztosan lett volna jobb helye: kormánynak propaganda helyett inkább valódi segítséget kéne nyújtania a munkájukat elvesztő embereknek és a bajba jutott kis- és középvállalkozásoknak!”

Ezzel szemben Gödön a Momentum vezetése támogatta polgármester a leginkább a kis- és középvállalkozásokat sújtó ipari adóemelésről döntött. Hamarosan azonban véget érhet Balogh Csaba egyszemélyes, az ellenzéke szerint is sok kárt okozó, városvezetése. A napokban ugyanis visszaadja a veszélyhelyzet kezelésére kapott felhatalmazását a kormány a parlamentnek és ezzel újra a képviselő-testület veheti át Göd irányítását is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.