Megérkezhet Szegedre a helyieket durván sarcoló Botka-csomag

Piacot zárhatnak be, emelhetik a vállalkozók építményadóját, és drágulhat a parkolás a csongrádi városban.

2020. 11. 30. 19:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botka László szegedi balliberális polgármester egyszemélyes döntésével kihasználja a járványügyi veszélyhelyzetet, és a karácsonyi időszak kellős közepén végérvényesen lakatot tenne a harminc éve működő Cserepes sori piacra, január végén végleg bezárná a létesítményt – erről tartott hétfőn sajtótájékoztatót a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója az önkormányzat hivatalos oldalára feltöltött előterjesztés alapján. Szabó Bálint önkormányzati képviselő kiemelte: tiltakozik a kereskedőket tönkretevő és ezzel több száz szegedi család megélhetését ellehetetlenítő terv ellen.

– Felszólítjuk Botka László polgármestert, hogy ne éljen vissza a veszélyhelyzet adta felhatalmazással, és ebben a kérdésben ne hozzon egyszemélyes döntést – hangsúlyozta Szabó Bálint.

A politikus a további előterjesztések kapcsán úgy fogalmazott, hogy sajnos sokkal többről szól a Botka-csomag, és a piac tervezett bezárásával nem ér véget a polgármesteri ámokfutás.

Ha valóban megszorítás lesz Szegeden, annak kevesen örülnek majd
Fotó: Havran Zoltán

– Miközben a járvány tarol és szedi az áldozatait, cégek lehetetlenülnek el, a polgármester egy félmilliárd forintos adócsomagot készít a vállalkozóknak, amit hamarosan alá is ír. Az összeget a szegedi cégek építményadójának emelésével érnék el, január elsejétől jövőre ekkora tételt, ötszázmillió forintot vesz ki a vállalkozók zsebéből járvány idején – emelte ki Szabó Bálint. Hozzátette: ezzel közvetetten a szegedi lakókat is megadóztatja, mert a vállalkozásokat szegediek üzemeltetik, és a cégeknél helyi emberek dolgoznak. Vagyis szavai szerint

a helyi cégek megsarcolásával tulajdonképpen a szegedi lakosságot is büntetik.

De nemcsak erről van szó. Egy másik előterjesztés szerint a parkolási díjak és bérletek árát több mint tíz százalékkal emelnék, ha megszűnik a járványhelyzet. Ezzel az amúgy is drága szegedi parkolás még többe kerül majd – mutatott rá Szabó Bálint. Hozzátette: tovább nehezíti majd az autósok helyzetét, hogy ezentúl – ha újra lehet díjat szedni –, akkor december 24. és 31. között nem lesz ingyenes a parkolás, mint eddig, hanem december 27-től fizetni kell majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.