Megoldás a digitális óriáscégek ellen

Ezek a vállalatok belenyúlnak az emberek életébe, befolyásolják a fogyasztási szokásaikat, korlátozzák a szólásszabadságot.

Forrás: Karc FM2020. 03. 13. 13:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két óriáscég, a Facebook és a Google olyan mennyiségű személyes jellegű adatot halmozhatott fel az elmúlt évtizedben, ami teljes mértékben kívül esik a jogi kereteken, a felhasználók fölött pedig gyakorlatilag kontrollálatlan hatalmat gyakorol. Éppen ezért lenne indokolt egy olyan európai közösségi oldal és keresőszoftver kialakítása, amelyben nem tudnak érvényre jutni tengerentúli, az európai érdekekkel adott esetben szemben álló szándékok – mondta Dr. Frivaldszky Gáspár ügyvéd a Karc FM Hangoló című műsorában.

A szakértő megjegyezte, ma a digitális óriáscégek napi szinten nyúlnak bele az emberek életébe, befolyásolják a fogyasztási szokásaikat, döntéseinket, választásaikat, emellett súlyosan korlátozzák a szólásszabadságot, amikor bizonyos – túlnyomó részben konzervatív – véleményeknek nem biztosítanak helyet a kibertérben, vagy azokat hozzáférhetetlenné téve liberális ideológiából táplálkozó üzeneteket helyeznek előtérbe. Frivaldszky Gáspár felidézte: az ultraliberális szervezetként ismert Amnesty International a múlt év végén kizárólag azért emelte fel a szavát a Google és a Facebook adatkezelési mechanizmusa ellen, mert az Egyesült Államokban egy konzervatív jelölt, Donald Trump nyerte el a választók bizalmát, és győzelméhez nagyban hozzájárult a közösségi oldalakon folytatott kampánya is.

A teljes beszélgetést IDE kattintva hallgathatják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.