Müller Cecília: A járvány igen intenzív szakaszában vagyunk

Az elmúlt napon egymillió favipiravir gyógyszer érkezett Kínából, még egymilliót várunk Japánból.

Kincses-Veres
2020. 11. 10. 12:01
null
20200306 Budapest Sajtótájékoztató a Koronavírusjárványról. képen: Müller Cecília országos tisztifőorvos fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs keddi tájékoztatóján közölte, hogy a törvényjavaslat mai elfogadása esetén szerda 0.00 órától életbe lépnek a hétfőn bejelentett újabb korlátozó intézkedések. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese tájékoztatott, hogy az előző napon is ellenőrizték a jelenleg hatályos védelmi intézkedések betartását: tegnap összesen két üzletben tapasztalták, hogy nem tartják vagy tartatják be a maszkviselési szabályt; az egyik egy edelényi pékség volt, amelyet két napra bezárattak. Ugyanez történt egy kazincbarcikai sörözőben is. Az elmúlt 24 órában 15 221 esetben ellenőrizték a rendőrök a hatósági házi karantén betartását, amelyből 3941-et rendeltek el, így összesen 36 078 a házi karanténok száma.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a járványügyi szakemberek folyamatosan elemzik a vírussal kapcsolatos adatokat. Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján hozzák meg a megfelelő döntéseket és alakítják ki a megfelelő eljárásokat.

– A számok azt mutatják, hogy a járvány igen intenzív szakaszában vagyunk, hiszen nagyon megnövekedett a fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 4140 új pozitív személyt regisztráltak és 103 személy elhunyt a koronavírus okozta szövődményekben.

Az országos tiszti főorvos arról is tájékoztatott, hogy jelenleg 301 embert ápolnak kórházban, 461 személy van lélegeztetőgépen – ezek az adatok szintén emelkedést mutatnak. Az elmúlt napon egymillió favipiravir gyógyszer érkezett Kínából és további egymilliót várunk Japánból is, amely a vírus kezdeti szakaszában nyújt segítséget a fertőzött betegek kezelésében, jelentette be Müller Cecília.

Müller Cecília arról is beszámolt, hogy egy új eljárásrend lépett életbe, amely már a tizedik változat, ami eljut az egészségügyi ellátókhoz. További célként fogalmazta meg, hogy minél jobb általános állapotban legyenek a krónikus betegséggel élők, őket a háziorvosoknak is előre kell venniük az influenza elleni védőoltás beadása során. Elmondta azt is, hogy a vakcina pótlása folyamatos lesz a háziorvosi rendelőkben, ezért türelmet kért az oltásra váróktól.

A járvány kezdete óta a fertőzött betegek körülbelül egynegyede a 40–49 éves korosztályból, 15 százaléka a 65 éves vagy annál idősebb korosztályból kerül ki. A tizenöt év alatti fertőzöttek száma négy százalék, tehát súlyos megbetegedés nem fenyegeti őket.

Az elmúlt héten a fertőzöttek átlagéletkora 45 év volt – ismertette az adatokat a tiszti főorvos.

A tiszti főorvos tudatta, hogy egyedül Csongrád-Csanád megyében regisztráltak 40 esettel kevesebbet az előző heti esetszámhoz képest. Közölte: a százezer lakosra vonatkoztatott betegarány a 45. héten már nem a fővárosban, hanem Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb. Az országos átlag százezer főre vonatkoztatva 1174 fő, Győr-Moson-Sopron megyét követi Budapest, majd Nógrád megye következik. A fertőzöttek száma Somogy, Békés és Tolna megyében a legalacsonyabb. A nemek arányát tekintve, a regisztrált fertőzöttek 54 százaléka nő, 46 százaléka pedig férfi. Müller Cecília újságírói kérdésre közölte,

a korábbi intézkedések már nem bizonyultak elégségesnek a járványgörbe ellaposításában, ezért volt szükség az újonnan bevezetett védelmi intézkedések meghozatalára. A szakember megerősítette, hogy ezen a héten újabb influenza elleni oltóanyagok kiszállítására kerül sor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.