Nálunk nincs koronavírus, de a kórházak felkészültek

A koronavírussal kapcsolatban a magyar hatóságok minden óvintézkedést megtettek, és ha valaki mégis behurcolná a fertőzést, gyorsan tudják azonosítani és elkülöníteni a beteget. Gyanú akkor merül fel, ha a tüdőgyulladásos tünetek mellett azt is tudni lehet, hogy az illető Kína járvánnyal sújtott területéről érkezett. Utazási korlátozásokat hazánk egyelőre nem vezetett be, de fontos, hogy mindenki figyeljen a megelőzésre.

Szilágyi Anna
2020. 01. 29. 9:45
null
A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban minden készen áll a fertőzés kimutatására Fotó: MTI/Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására és izolálására, ha szükség lenne rá, ám egyelőre nincs megbetegedés Magyarországon – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a tegnapi sajtótájékoztatón. Kásler Miklós elmondta, a kórházak közül elsősorban a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László Kórház) a kijelölt, ha mégis lenne magyar fertőzött: ott nagyon magas színvonalú a felszereltség és kiválóak a szakemberek.

A miniszter hangsúlyozta, hazánkban a járványügyi készültség a legmagasabb szintű, és folyamatosan konzultálnak az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), valamint az Európai Járványügyi Központtal. – Eddig két esetben merült fel gyanú itthon, ám mindkettőnél kizárták a betegséget – tájékoztatott a miniszter. Hozzátette, Európában eddig elszórtan fordult elő megbetegedés: Franciaországban három, Németországban egy igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek. Mint mondta, a kínai koronavírusról eddig annyit tudunk, hogy a tavaly novemberben megjelent új törzs állatról terjed emberre, de egymást is megfertőzhetik az emberek.

A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban minden készen áll a fertőzés kimutatására
Fotó: MTI/Beliczay László

Müller Cecília országos tiszti főorvos is megerősítette, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a területi szervek felkészültek a vírusos fertőzés gyors azonosítására. Két kritérium van, amely alapján igyekeznek szűrni a gyanús eseteket: ha fennállnak a betegség tünetei – magas láz, száraz köhögés – és ha Kína járvánnyal sújtott területéről érkezett az illető. Ha valakinél mind a két feltétel igazolódni látszik, akkor fontos, hogy hívja fel a háziorvosát tanácsért, de lehetőség szerint ne menjen be a rendelőbe a betegek közé, hogy elkerülje a vírus terjesztését. Müller Cecília hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg nincs koronavírusos beteg, de nem zárható ki a behurcolás. A WHO által javasoltak alapján meghatározták az eljárásrendet, amelyet eljuttattak az egészségügyi szolgáltatóknak és hatóságoknak is. A tiszti főorvos szerint a megelőzés eszközei lehetnek a gyakori kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítő használata, valamint a szájmaszk, ugyanis a vírus cseppfertőzéssel terjed. Utazási korlátozásokat egyelőre nem vezettek be Magyarországon.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa kiemelte, ennek a koronavírusnak – a korábbi vírustörzsekkel összehasonlítva – jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája, és azt is túlnyomó részben hatvan év feletti, más betegségben is szenvedő emberek teszik ki, gyerekekre nem veszélyes. Hozzátette, sokkal inkább egy fertőzött hozzátartozói és az egészségügyi személyzet van a legnagyobb veszélyben. Az infektológus elmondta, a koronavírus ellen nincs védőoltás, bár már zajlik a kifejlesztése, de egy éven belül még nem várható a vakcina elkészülése. A betegség lappangási ideje három-hat nap, legfeljebb 14 nap, de fontos tudni, hogy már ekkor, tünetmentesen is fertőzhet az illető.

– Éppen ezért, aki két héten belül érkezett a járvánnyal sújtott területről és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz, így meg tudjuk akadályozni, hogy Magyarországon elterjedjen a koronavírus – összegezte Szlávik János.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.