Ne lopj Krinyó! – üzenték a kispesti szocialistának

Kránitz Krisztiánt, a kispesti vagyonkezelő igazgatóját ez a felirat fogadta ma reggel a munkahelyén.

2020. 09. 25. 9:40
null
Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatója, korábbi önkormányzati képviselő. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggel egy falfirka várta a munkába érkező Kránitz Krisztiánt, a kispesti vagyonkezelő (Vamüsz) igazgatóját az általa irányított szervezet Ady Endre úti központjában. „Ne lopj Krinyó” – olvasható a kapun. A feliratot Dódity Gabriella kispesti Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő osztotta meg Facebook-oldalán.

Ne lopj Krinyó – olvasható a felirat a Vamüsz bejáratánál

Az üzenet vélhetően a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott kispesti hangfelvételeken hallható korrupciógyanús ügyek kapcsán került felfestésre, a firkáló személye ismeretlen. Mint arról lapunk beszámolt, ötven órányi kép- és hangfelvétel jutott a birtokunkba, amelyeken Lackner Csaba akkor még helyi MSZP-s képviselő részletesen beszél társainak a kispesti szocialisták korrupciógyanús ügyeiről. A felvételeken szóba került Kránitz Krisztián, a Vamüsz igazgatója is – aki szintén az MSZP tagja –, a Lackner által csak Krinyónak nevezett politikus egy ügyletből 12 millió forintot tett zsebre, Gajda Péter polgármesternek pedig hárommillió jutott – állította Lackner. A Magyar Nemzet azt is kiderítette, hogy Kránitz vásárolt egy ingatlant a spanyol tengerparton, amelyet nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. Mint azt megírtuk: a Vamüsz igazgatójának szomszédjában – Spanyolországban – rendszeresen feltűnt az a vállalkozó is, aki az elmúlt években több százmillió forint értékben nyert el munkákat a kispesti önkormányzattól. Az üzletember pedig legalább egy jól bizonyítható esetben alaposan túlárazva végezte el egy önkormányzati ingatlan felújítását.

A kispesti hangfelvételek nyilvánosságra kerülése óta a kerületben több politikai szereplő is célul tűzte ki Kránitz Krisztián eltávolítását a Vamüsz éléről. Dódity Gabriella és a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója mellett Paróczai Anikó, a Momentum és Ferenczi István, az LMP helyi képviselője is ezt javasolta. Az önkormányzat több tervet is készíttetett az átalakításra, arról még a kerületet vezető baloldali koalíció tagjainak (MSZP, DK, Párbeszéd, Momentum) budapesti vezetői is tárgyaltak.

Vamüsz és egy másik szervezet, a korábban a Lackner Csaba által felügyelt Közpark átszervezését, a két szervezet összevonásának kérdését a tegnapi napon vitatta meg a képviselőtestület. Az eseményekről Dódity Gabriella úgy tájékoztatott, hogy a baloldal leszavazta azt a javaslatot, hogy Kránitz Krisztiánt azonnali hatállyal menesszék a vagyonkezelő éléről.

A képviselő bohózatba illőnek nevezte azt a jelenetet, amikor a baloldal beterjesztette, majd először leszavazta a vagyonkezelő átláthatóság jegyében megfogalmazott átalakításának tervét. – Az eredményt látva a nemmel szavazó Lackner Csaba korrigált, hogy véletlenül félrenyomott, majd szavazatát megváltoztatva segített a baloldalnak, hogy átcsússzon a saját javaslatuk – idézte fel a történteket Dódity a Facebook-oldalán.

Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP kispesti önkormányzati képviselője a képviselőtestület 2020. szeptember 24-i ülésén

Az önkormányzat a tegnapi napon arról hozott döntést, hogy a vagyonkezelő és a Közpark egy szervezetté váljon, „de a megvalósítás menetrendjéről és a határidőkről szóló javaslatokat mind leszavazták, így a vagyonkezelőnél mégis marad minden a régiben” – értékelt Dódity.

A kispesti Momentum és az LMP arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg elfogadott változtatások szerint előfordulhat, hogy a Vamüsz és a Közpark összevonásával végül Kránitz Krisztián vezeti majd mindkét szervezetet, így ahelyett, hogy eltávolították volna a vagyonkezelő igazgatóját, még több hatáskört juttattak neki. Ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni, mindez csak akkor történhet meg, ha az összevonás után még Kránitz vezeti a szervezetet, azaz az összevonás megtörténik még az igazgató mandátumának lejárta előtt, 2021 februárjáig. Ez a forgatókönyv akkor is megvalósulhat, ha a kispesti önkormányzat meghosszabbítja Kránitz mandátumát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.