Nem kérdezték a lakókat, szívesen élnének-e együtt a hajléktalanokkal

Sivár életkörülményekkel és a rendőrség gyakori megjelenésével írható le a Pikó András vezette nyolcadik kerületben a Kőbányai út 22. és környéke, ahová Karácsony Gergelyék tavaly hajléktalan embereket költöztettek a bérlakásokba. Ugyanakkor a bérház lakói szerint nem az újdonsült szomszédokkal van baj. A környéken sok az eldobált tű és fecskendő, és a bódult állapotú szerhasználók megjelenése sem ritka.

Ritó Szabolcs
2021. 01. 14. 8:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csótányok, kosz, eltérő komfortfokozatú lakások, eldobált tűk és fecskendők az épület körül – a Kőbányai út 22. szám alatti bérházban ilyen körülmények között élnek azok a bérlők, akik mellé tavaly hetvenegy lakásba költöztetett hajléktalan embereket a Karácsony Gergely vezette főváros és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI).

Lakókat kerestünk meg azzal a kérdéssel, hogy milyen tapasztalataik vannak a beköltöztetett hajléktalan emberekkel való együttélésről. Az egyik lakó elmondta, hogy szerinte nincsenek problémák: – Néha előfordul, hogy egyesek erősen ittas állapotban dülöngélnek a folyosón, viszont a BMSZKI kialakított a ház aljában egy irodát, ahol a szociális munkások az épületben lakó hajléktalan emberekkel foglalkoznak.

Szociális munkások foglalkoznak az újonnan érkezettekkel, ezzel segítenek is fenntartani a rendet
Fotó: Teknős Miklós

Hozzátette, nem a beköltöztetettek okozzák a problémát, hanem a közvetlen szomszédban lévő tömegszálló a Könyves Kálmán krt. 84. szám alatt. – Többször előfordult, hogy a szállón lakók belekötöttek a gyerekeimbe, azóta nem mernek egyedül közlekedni a környéken, és a lépcsőházba sem engedem ki őket egyedül – fogalmazott a nő, aki a bérház bejáratánál sokszor talált már eldobált fecskendőt és tűket, ezért inkább a másik bejáraton közlekedik. Az önkormányzat gondoskodik az épület takarításáról, a környéken azonban nem lehet megszüntetni a koszt és a szemetet.

A házban lévő bérlakások eltérő komfortfokozatúak: – A mi lakásunkban van vécé és fürdőszoba, viszont a közvetlen szomszédomnak csak mosdója van, zuhanyzáshoz pedig a folyosón lévő közös zuhanyzót kell használnia. Gyerekei is vannak, és nekik is azokat a közös helyiségeket kell használniuk, ahol nincs fűtés vagy éppen az ajtót sem lehet bezárni – mutatott rá a józsefvárosi bérházban uralkodó körülményekre.

Egy másik lakó rendszeresen tapasztalja, hogy a bérházba beköltöztetett hajléktalanokhoz átjárnak a szállón tartózkodó barátaik, és az sem ritka, hogy bódult állapotú emberbe botlanak a lépcsőházban. Az épületben biztonsági szolgálat működik évek óta, azonban így is rendszeresen megjelenik a rendőrség.

Kérdésünkre Zakar Gergely, a ­BMSZKI igazgatója elmondta: – Az intézmény átmeneti szállásairól – a koronavírus elleni intézkedés részeként – stabil jövedelemmel és előtakarékossággal rendelkező ügyfeleinknek volt lehetőségük a Kőbányai út 22. szám alatt található üres, jellemzően alacsony komfortfokozatú lakásokba költözni. Az átmeneti szállásokon felszabaduló férőhelyeket koruk, betegségük alapján veszélyeztetett ügyfeleink tudták igénybe venni az éjjeli menedékhelyeinkről és zsúfolt szállásainkról. A lakásokba költözöttek utógondozásban részesülnek, hogy április 30. után már önállóan, továbbra is fenn tudják tartani bérleményüket.

A BRFK megkeresésünkre azt válaszolta, hogy „nem tapasztalható a Kőbányai út 22. és annak környékén a rendőrségre befutó bejelentések számának növekedése”.

Arra a kérdésünkre, hogy a helyi önkormányzat vagy a főváros részéről volt-e bármilyen megkeresés, hogy beleegyeznek-e, hogy a BMSZKI ügyfélkörébe tartozó hajléktalanokat költöztessenek a bérházba, a lakók azt válaszolták, senki nem kérdezte meg őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.