Nemet mondott a baloldal a mentőcsomagra Miskolcon

Napirendre sem vette a miskolci baloldal a helyi Fidesz-frakció által benyújtott segélycsomagot a koronavírus-járvány károsultjainak megsegítésére. Ráadásul nyár végén a baloldali városvezetés drasztikusan megemelte az önkormányzati bérlakásokban élők lakbérét, és kaucióval is sújtja őket, amit visszamenőleg kell megfizetni.

2020. 10. 29. 14:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szomorúan vettük tudomásul, hogy nem vette napirendre Miskolc közgyűlése a mentőcsomag-beadványunkat, így csaknem négyezer miskolci bérlőt, sok száz családot és idős korút sarcol meg radikálisan a baloldali városvezetés – közölte a miskolci Fidesz. Hollósy András, a helyi Fidesz kommunikációs vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: felháborító, hogy

a krízishelyzetben nemhogy segítenének, még nagy mértékű, visszamenőleg hatályos sarcokkal is megnehezítik a miskolci lakosok életét.

– Elfogadhatatlan, hogy átlagosan 44–98 százalék közötti önkormányzati lakbéremelést hajt végre a Veres Pál-féle városvezetés a következő három évben, és további teherként több havi kauciót fizettetnek ki visszamenőleg a bérlőkkel. Tízezer miskolcit érint a döntés, közülük sokan kisnyugdíjasok, akiknek problémát okoz a százezres nagyságú sarc kifizetése. Kértük, hogy ezt vonják vissza, de nem hajlandóak figyelembe venni a javaslatainkat, az előterjesztésünket pedig napirendre sem vették – közölte lapunkkal Hollósy András.

A közgyűlés azt a jobboldali javaslatot sem támogatta, hogy a vendéglátósok és a taxisok díjcsökkentésben részesüljenek.

A helyi Fidesz-frakció előterjesztésében rámutatott: a járvány időszakában számos miskolci vállalkozás szenvedett el rendkívüli forgalom- és bevételcsökkenést. Különösen érintettek voltak a járvány első hullámában a vendéglátóipari tevékenységet és a személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozások. Sajnálatos módon a járvány második hulláma sem kíméli ezeket a szolgáltatásokat. A csökkenő turizmus és vendégforgalom a vendéglátóipari egységek működését nehezítette meg, míg a fesztiválok és társas események elmaradása a személytaxi-szolgáltatás során eredményezett jelentős bevételkieséseket.

A kormánypárti képviselők a baloldali polgármester által napirendre sem vett előterjesztésben arra kérték a közgyűlést, hogy Miskolc önkormányzata vállaljon szerepet ezeknek az ágazatoknak a megsegítésében a közterület-használati díjak, illetve bérleti díjak elengedésével, mérséklésével. Javaslatuk szerint az önkormányzatnak el kell engednie az előterjesztéssel érintett szolgáltatási ágazatok által fizetendő közterület-használati díjat, illetve a helyiségbérleti díj felét 2021. december 31-ig, így biztosítva a vállalkozások túlélését a járvány utáni időszakra.

A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy szeptember elsejétől a közösségi közlekedés jegyárai is drágultak 17 százalékkal, a bérleteké pedig tíz százalékkal. A városvezetők a szeretteiket gyászoló lakosokat sem kímélték: a temetkezési díjak 25 százalékkal lettek magasabbak. Mindeközben a város egyik nagyobb munkaadójánál, a Miskolc Holding Zrt.-nél az összes dolgozó bércsökkentését rendelték el. Van olyan munkavállaló, aki emiatt ötven százalékkal kevesebb fizetést vihet haza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.