Nemzetközi hívásokkal tízmilliós kárt okozó brit csaló ellen emeltek vádat Szegeden

Vádat emeltek azzal a harmincöt éves brit férfival szemben, aki társaival hat éve Szegeden nemzetközi hívásokat bonyolított megtévesztett magánszemélyek telefonjairól, több millió forintos kárt okozva – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

Forrás: MTI2019. 04. 05. 18:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfit az ügyészség jelentős kárt okozó számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a férfi arra kérte egy szegedi ismerősét, keressen olyan embereket, akiknek vezetékes telefonjuk van. A férfi két társával ennek alapján 2013. április 12-én és 13-án három lakást kerestek fel. Azt mondták az ott lakóknak, hogy külföldi telefontársaság számára tesztelik a telefonvonalat, miközben valójában egyszerre több száz, emelt díjas, nemzetközi telefonhívást indítottak.

A telefontársaság a hívások után mintegy 19,5 millió forint forgalmi díjat számlázott ki a sértetteknek. Később ezt a szolgáltató méltányosságból jóváírta. A nemzetközi telefonhívásokkal a telefontársaságnak csaknem 6 millió forintos összekapcsolási díja keletkezett.

A vádlottat európai elfogatóparancs alapján fogták el, majd adták át a magyar hatóságoknak.

Az új büntetőeljárási törvény adta lehetőséggel élve az ügyészség egyezséget kötött a bűnösségét beismerő gyanúsítottal. Ennek alapján a vádhatóság másfél év börtönbüntetés kiszabását kérte a férfira, aki vállalta a keletkezett kár megtérítését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.