Nő a migrációs nyomás a határon

Arra kell számítani, hogy növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás – mondta tegnap Orbán Viktor Röszkén, ahol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel megtekintette a határkerítést. A miniszterelnök úgy vélte, amit a nemzetközi sajtó képeiből látni, nem fedi a valóságot, mivel 95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek. Európában tilos ezt mondani, de ez egy „megszervezett invázió” – jelentette ki.

Magyar Nemzet
2020. 02. 14. 6:05
null
Orbán Viktor a szlovák miniszterelnökkel, Peter Pellegrinivel látogatott a röszkei átkelőhöz Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök a sajtónyilatkozatában kiemelte: itt nemcsak a magyar, hanem a szlovák határt is védik. Ez nehéz munka, amit nehezen tudnánk elvégezni segítség és a szövetségeseink nélkül – fogalmazott, megköszönve Szlovákia támogatását. Kifejtette: azért hívta ide szlovák kollégáját, mert az utóbbi időben megváltozott a helyzet, radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma, idén több mint ötezer ilyen eset történt, és szervezett csoportok is érkeztek, nemcsak egyedi akciók voltak. Most százezer migráns szeretne bejutni Európába, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynák, bejutnának Magyarországra és Szlovákiába – közölte.

Orbán Viktor kitért rá: Magyarország hálás a szlovák kormánynak és a miniszterelnöknek, mert mindig megkapta tőlük a szükséges segítséget, fontos munkát végeztek a szlovák rendőrök is. Most megerősítették a megállapodásukat, hogyha ismét nő a nyomás a határon, számíthatnak Szlovákia segítségére – mondta. Hozzátette: erre a baráti együttműködésre lehet közös jövőt építeni.

Orbán Viktor a szlovák miniszterelnökkel, Peter Pellegrinivel látogatott a röszkei átkelőhöz
Fotó: Facebook

Kérdésre a kormányfő közölte: a határ nincs lezárva, ha valaki be akar lépni Magyarország területére, „bekopogtat”, elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, lefolytatnak egy eljárást. Aki ezt az utat választja, annak a tranzitzónában kell várnia a jogi eljárás végéig, addig kap ellátást, és kedvező elbírálás esetén beléphet, máskülönben el kell hagynia a zónát, amely Magyarország felé zárt, Szerbia felé pedig nyitott – magyarázta. Mint mondta, „ha mindenki így viselkedne, szép lenne az élet”, de a többség nem ezt teszi, hanem illegális utat választ. Az utóbbi időben csoportosan is megrohamozták a kerítést, idén először lőni is kellett a levegőbe – emlékeztetett. A miniszterelnök megjegyezte: aki illegálisan lép be, azt a rendőrök elkapják.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a titkosszolgálat folyamatosan nyomon követi az eseményeket, látják, ahogy szervezik a migránsok mozgását, „NGO-nak nevezett félig embercsempész szervezetek” állnak mögöttük sok pénzzel és jelentős logisztikai képességekkel. A legtöbb konfliktus a szervezett csoportokkal van – fűzte hozzá.

Végezetül, ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: Brüsszelből kerítésre egy fillért sem adnak nekünk, mert „mi rossz listára vagyunk felírva”. Magyarország elsőként épített kerítést, ezért „mi vagyunk a főbűnösök” – fogalmazott.

A miniszterelnök a szlovák kormányfővel Röszkénél tekintette meg a határzárat
Fotó: Facebook

Peter Pellegrini hangsúlyozta: ez a határszakasz a schengeni övezet déli határa is, ezért különösen fontos a védelme. Veszélyes lenne, ha itt áttörnének a migránsok, ez Szlovákiának is komoly gondot jelentene – mondta. Közölte: Szlovákia gondoskodik keleti határa védelméről Ukrajna felé, de a déli irány esetében Magyarország segítségére szorul. Az időjárás javulásával valóban egyre több migráns érkezik, Szlovákia területén is többet kapnak el, akiket embercsempészek hoztak – mutatott rá. Kiemelte: Szlovákia kész a továbbiakban is a megfelelő erővel segíteni a határvédelem fenntartását, hogy visszatartsák a migránsokat.

A szlovák miniszterelnök kijelentette: a kétoldalú kapcsolatok minden területen barátiak, és a két ország a határvédelemben is partner.

MENETET HIRDETTEK VALENTIN-NAPRA

Ma újabb migránsmenet indulhat meg a szerb–magyar határon lévő átkelők felé, amelyet a jelenleg Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Észak-Macedóniában lévő migránsok szerveznek. Az interneten „Valentin-napi menetként” meghirdetett esemény hangadói napok óta hangzatos üzenetekkel tüzelik a migránsokat a közösségi médiában, úgymint „nem tűrhetjük tovább az elnyomást, nagyszerű győzelem lesz ez a bevándorlók és a szabadság számára” – számolt be tegnap a Kronen Zeitung osztrák napilap honlapja a V4NA nemzetközi hírügynökség tudósítása szerint. Emlékeztetőül: február 6-án mintegy félezer migráns indult meg a szerb–magyar határ felé. A fenyegető megmozdulást a hangadók akkor is a közösségi médiában szervezték.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.