Novák Katalin: Először szerveztek Erzsébet-tábort diabéteszes gyerekeknek

Idén először szerveztek Erzsébet-tábort 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeknek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2019. 07. 08. 13:35
NOVÁK Katalin; NYITRAI Zsolt Péter; HORNYÁK Tibor; SIKLÓSI Beatrix
Hornyák Tibor, az Erzsébet Alaptívány elnöke, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnökhelyettese, Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára és Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója (b-j) sajtótájékoztatót tart a Diabétesz Erzsébet-táborokról a Domokos Pál Péter Általános Iskolában 2019. július 8-án. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin elmondta, több mint 400 diabéteszes gyerek vehet részt az idén először kifejezetten nekik szervezett táborokban, közülük mintegy 300-an ottalvós, a többiek napközis táborban tölthetnek el egy-egy hetet.

A táborok szervezése a kezelőorvosok és a diabétesz centrumok bekapcsolódásával zajlik, az Erzsébet táborok pedig az infrastruktúrát adják, segítenek a megvalósításban és a finanszírozást is ők bonyolítják le – ismertette az államtitkár.

Hozzátette, a központi költségvetési forrásból megvalósuló Erzsébet-táborokban is nyaralnak diabéteszes gyerekek, Zánkán és a Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban 100-100 gyerek kapcsolódhat ki.

Novák Katalin kiemelte, szeretnének a diabéteszes gyerekeknek is biztonságos nyaralási lehetőséget kínálni, mivel az érintett családoknak komoly kihívást jelent a betegség, az életük nehezen tervezhető, nem kiszámítható, a helyzetüket pedig tovább nehezíti, hogy a társadalom is keveset tud erről az állapotról.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott felidézte, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Jónak lenni jó! tavaly karácsonyi kampányának fókuszába a diabétesz került, a szakmai szervezetek pedig azt javasolták, hogy a befolyt összegből táborokat szervezzenek a betegségben érintett gyerekeknek.

Az összegyűlt 130 millió forintból valósultak meg a diabétesz Erzsébet-táborok 11 szervezet bevonásával – tette hozzá.

A miniszterelnöki megbízott azt hangoztatta, hogy Magyarországon több mint 1,2 millió ember él diabétesszel, a kormány pedig stratégiai partnerként tekint az őket összefogó szervezetekre és érdekképviseletekre, valamint kiemelt társadalmi ügyként kezelik a helyzetüket, ennek erősítése érdekében pedig tavaly stratégiai megállapodást is kötött velük, amelyet idén szeretne majd megújítani.

Hornyák Tibor, Nyitrai Zsolt, Barkai László, Novák Katalin és Siklósi Beatrix
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke azt mondta, örömükre szolgál, ha minél több gyerek tud biztonságos körülmények között nyaralni, ennek érdekében pedig azokat a tábori formákat támogatták, amely a meglévő diabétesz centrumokban már léteznek és beváltak.

Siklósi Beatrix, az M5 csatorna igazgatója elmondta, 2012-ben indították a Jónak lenni jó! kampányt, amelyben a rászorulóknak segítenek elsősorban szeretetszolgálatokon keresztül.

Tavaly először viszont egy társadalmi réteget, a diabéteszeseket karolták fel, felhívásukra pedig megmozdult az egész ország, sőt érkeztek felajánlások a határokon túlról is, és olyan hírességek csatlakoztak az akcióhoz mint Placido Domingo, José Carreras, és Balczó András.

Kiemelte, a közmédia az akcióval ismét eleget tudott tenni a legfontosabb feladatainak, jó ügyeket szolgált és formálni tudta a társadalmat.

Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság korábbi elnöke szerint a diabétesz táborok több fontos feladatot is ellátnak, a gyerekek ugyanis találkozhatnak kortársaikkal, így nem szeparálódnak, szembesülhetnek a betegségükből eredő élethelyzetekkel és megtanulhatják kezelni ezeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.