Nyolc héten keresztül lesznek napközis Erzsébet-táborok

Kétmilliárd forint értékben, minden eddiginél több – összesen százezer – gyereknek biztosít napközis nyaralási lehetőséget a kormány az Erzsébet-táborok keretében – jelentette be szerdán Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, a járványhelyzet miatt idén az iskolákban lesznek a táborok, melyekre a kormány kétmilliárd forintot fordít. Így naponként csak száz forintot kell fizetniük a szülőknek a napi négyszeri étkezést biztosító táborokért.

Csekő Imre - Csókás Adrienn
2020. 06. 03. 17:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Idén 11 hetes lesz a nyári vakáció, és már tervezik a családok, miként lehet a gyermekek biztonságos felügyeletét és tartalmas kikapcsolódását megoldani – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerda reggel Budapesten, a nyári Erzsébet-táborok idei lebonyolításáról tartott sajtótájékoztatón.

Novák Katalin kiemelte, június végéig az iskolák biztosítják a gyerekek számára a megfelelő felügyeletet, ahol akár arra is lehetőség lesz, hogy a tanulók felzárkózhassanak, ha esetleg úgy érzik, a digitális oktatás során nem haladtak megfelelően a tananyaggal.

A családügyi államtitkár arról is beszélt, június 29-étől nyolc héten keresztül lesznek napközis Erzsébet-táborok az iskolákban, ahol minden eddiginél több, mintegy százezer gyereknek lesz lehetősége lakóhelyéhez közel tartalmas kikapcsolódásra.

A szervezők figyelemmel követik a járványügyi helyzetet, és a gyermekek biztonságát előtérbe helyezve hozzák meg folyamatosan a táborok biztonságára vonatkozó intézkedéseket – hívta föl a figyelmet Novák Katalin hozzátéve, hogy naponta csupán száz forintot kell a szülőknek fizetni a táborozásért, mely a napi négyszeri étkezést is biztosítja a gyerekeknek.

Az államtitkár arról is beszélt, idén nyáron teljes körűen felújítják a Balaton melletti Erzsébet-táborokat. 2021-re duplájára növelik azok szálláskapacitását, így jövőre még több gyerek nyaralhat majd Zánkán, Fonyódligeten és az erdélyi Ivón.

– Bentalvós táborainkban rengeteg – hetente kétezer-hatszáz – gyerek van együtt, és ha ott valamilyen megbetegedés történne, az nagy tömeget érintene, és nehezebben tudnánk kezelni a helyzetet – nyilatkozta a sajtótájékoztató után a Magyar Nemzetnek Novák Katalin arról, miért döntöttek idén a napközis táborok lebonyolítása mellett.

– Úgy határoztunk, idén inkább felgyorsítjuk az Erzsébet-táborok felújítását, arra koncentrálva, hogy jövőre még több gyereknek tudjunk ezekben is biztonságos és tartalmas kikapcsolódást nyújtani – fogalmazott az államtitkár, aki arról is beszámolt, a kormány idén kétmilliárd forintot fordít a gyerekek nyári táboroztatására.

A sajtótájékoztatón Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke arról szólt, idén nyolc turnusban vehetnek részt a gyerekek a napközis táborokban, melyekről a felhívások már a héten megjelennek. A jelentkezéseket a szülők június 16-áig tudják benyújtani az iskolákon keresztül – ismertette Hornyák Tibor, aki arról is beszámolt, hogy egy csoportba húsz gyereket fognak beosztani, túljelentkezés esetén pedig rászorultság alapján választják ki a résztvevőket. Az alapítványi elnök ugyanakkor úgy vélekedett, a százezres létszám lehetővé teszi majd, hogy minden részt venni szándékozó gyereknek jusson hely a napközis Erzsébet-táborokban.

Már kilenc éve rendeznek Erzsébet-táborokat

Idén már kilencedik alkalommal várja a gyerekeket – igaz, ezúttal napközis formában – az Erzsébet-tábor, mely Magyarország legnagyobb gyermektáboroztatási programja. Kezdetektől kiemelt célja, hogy elsősorban hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló családok gyermekei vehessenek részt a szabadidős programokon, olyan fiatalok, akik saját erőforrásból talán sosem juthatnának el vakációzni. A táboroztatást az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány valósítja meg olyan civil szervezetekkel együttműködve, mint például a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az Erzsébet-táborok igen változatos programot kínálnak nem csak a nyári szünidő idejére, hanem egész évben: a balatoni táborok mellett ottalvós osztálykirándulásokon, közvetlenül a lakóhelyen elérhető napközis táborokon, sőt akár karácsonyi eseményeken is részt vehetnek a gyermekek, többnyire ingyenesen vagy jelképes összegekért. Az elmúlt évek alatt a táborhelyszínek száma is bővült, a jól ismert Zánka és Fonyódliget mellett már a határainkon túl, Erdélyben is több helyen szerveznek szabadidős programokat a kicsiknek, ezen kívül Zalaszabarban és Tihanyban is várják a táborozókat, akiknek az étkezést, sőt tavaly már az oda- és hazautazás költségeit is biztosította a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma együttműködésével szervezett ottalvós és napközis Erzsébet-táborok, valamint az egész évben szervezett programok rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek, 2016-ban közel kilencvenezren vettek részt, 2017-ben ez a szám már meghaladta a százezret, 2018-ban több mint százhuszonhatezerre emelkedett a résztvevők száma, tavaly pedig minden eddiginél magasabb, százharmincezres létszám jött össze. A külhoni programokra tavaly háromezer-hatszáz erdélyi magyar fiatal jelentkezett, ezerötszázan pedig Magyarországról utaztak a madarasi Hargitához. Folyamatosan szélesedik a programkínálat is, 2018 óta háromnapos családi táborokra is lehet jelentkezni, tavaly először óvodásokat is fogadtak, a Családi Gyógyító Szent Erzsébet-tábor keretében pedig krónikus betegségben szenvedő gyermekek nyaralhattak családjukkal, továbbá kínálnak üdülési lehetőséget kifejezetten diabéteszes gyermekeknek is. Az ingyenes vasúti utazás lehetőségét tavaly több mint tizenkétezren vették igénybe. Érdekesség, hogy a gyermekek jóllétét a koronavírus-járvány idején is igyekeztek biztosítani a szervezők, mégpedig Digitális Erzsébet-táborral. Ez azt jelenti, hogy hasznos, vidám és figyelemfelkeltő online tartalmakat készítettek a gyerekeknek, akik például kézműveskedhetnek, interaktív énekórán vagy koncerten is részt vehetnek az internet segítségével. A tábor honlapján a pedagógusok és szülők is kapnak ötleteket, melyek a hasznos szabadidő-eltöltést segíthetik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.