Nyomozás indult Kerpel-Fronius Gábor ellen

A momentumos politikus ellen kényszerítés gyanúja miatt nyomoz a hatóság.

Magyar Nemzet
2020. 09. 17. 13:15
KERPEL-FRONIUS Gbor
Budapest, 2019. november 5. Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlõdésért felelõs fõpolgármester-helyettes az új összetételû Fõvárosi Közgyûlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényszerítés bűntettének gyanújával rendelt el nyomozást Szalai Piroska botrányos eltávolításával összefüggésben az ügyészség – írja a PestiSrácok.hu a birtokába került ügyészségi határozat alapján. A PS felidézi, Tényi István hivatali visszaélés miatt tett feljelentést azután, hogy a Magyar Nemzet júniusban megírta: minden előjel nélkül lemondásra kényszerült a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke, akit tisztségére az előző városvezetés nevezett ki 2013-ban. Szalai Piroska akkor lapunknak elmondta: Kerpel-Fronius Gábor átláthatóságért felelős momentumos főpolgármester-helyettes azzal kereste meg áprilisban, ha nem mond le a kuratórium elnökségéről, akkor a főváros nem folyósítja a februárban, a közgyűlési határozattal megítélt támogatást.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumának korábbi elnöke.
Fotó: Bach Máté

– Nem volt más választásom, mivel a februárban vita nélkül jóváhagyott támogatás befagyasztásának, a folyósítás esetleges elhúzódásának az lett volna a következménye, hogy az alapítvány munkavállalóinak nem tudtunk volna fizetést adni. A munkavállalók anyagi biztonsága érdekében ezért lemondtam a kuratórium elnökségi tisztségéről. Meglepett ugyanakkor az átláthatóságért felelős főpolgármester-helyettes megkeresése, mivel korábban nem érkezett a Karácsony Gergely vezette fővárosi döntéshozóktól olyan visszajelzés a BVK-hoz, amely a tevékenységünket kifogásolta volna, sőt a közgyűlés februárban egyhangúlag elfogadta a beszámolónkat – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Szalai Piroska.

A kormánypárti fővárosi képviselők egybehangzó véleménye szerint súlyos politikai nyomásgyakorlást követően, kényszerből távozott Szalai Piroska. A ráhatás tényét ráadásul Kerpel-Fronius sem utasította vissza – áll a feljelentésben, amiben az is szerepel, hogy a BVK leköszönő kuratóriumi elnöke megerősítette, nem önszántából távozott, hanem a városvezetéstől érkező diktátum hatására, vagyis lemondására kizárólag az alapító, tehát a fővárosi önkormányzat kifejezett felkérésére került sor.

Tényi István az üggyel kapcsolatos feljelentésében hangsúlyozta: Kerpel-Fronius Gábor vélhetően azért élhetett a súlyos nyomásgyakorlás eszközével, mert az alapítványokra, egyesületekre eltérő szabályozás vonatkozik, mint a vállalkozásokra, és csak így tudta elérni, hogy megüresedjen az elnöki szék a Magyar Nemzet által megkérdezett jogi szakértők szerint. Úgy vélték, ez azt is igazolja, Szalai Piroska szakmai munkáját nem tudta megtámadni a baloldali városvezetés. Emlékeztettek: az alapítvány elnökét az okirat szerint a főváros nevezi ki, ám visszahívására csak abban az esetben van lehetőség, ha jogerős bírói ítélet mondja ki, hogy visszaélés, szabálytalanság történt az alapítványnál. A kuratórium tagjait ugyanakkor komoly felelősség terheli az elszámolással, működéssel kapcsolatban. Az alapító ugyan megfogalmazhat elvárásokat, ám a kuratórium a döntéshozó szerv, így ráhatása csak a költségvetési támogatáson keresztül lehet. A közgyűlés kormánypárti képviselői azt sem értették, miért kellett a járványhelyzetben ilyen döntést meghozni. Kerpel-Fronius a korlátozások miatt maga kérte Szalait, hogy június 30-ig töltse be tisztségét.

A feljelentést a rendőrség első körben elutasította, ám az elutasító határozatot az V. és XIII. Kerületi Ügyészség hatályon kívül helyezte és elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, mivel szerintük fennáll a kényszerítés bűntettének gyanúja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.